Tips bij online proctoring toetsen Diergeneeskunde

Er zijn inmiddels meerdere tentamens afgenomen met het gebruik van online proctoring via het programma ProctorExam. Hierdoor is een goed beeld verkregen van de meest voorkomende problemen met en vragen over ProctorExam. Hieronder we een aantal tips en punten op een rij om de meeste problemen te voorkomen.

Zorg ervoor dat je kamer goed verlicht is.

Zeker bij tentamens die aan het eind van de middag/begin van de avond, of juist vroeg in de ochtend worden afgenomen hebben we gemerkt dat de kamer langzaamaan donker wordt, of donker begint en de student niet goed te zien is. Zorg er dus voor dat je wat lampen hebt aangezet voor je begint met je tentamen.

Zorg ervoor dat je gezicht volledig in beeld is.

Veel studenten gebruiken kladpapier tijdens het maken van hun tentamen. Dit is, mits het in de bevestigingsmail staat die je van OSZ ontvangt, natuurlijk toegestaan. We hebben echter gemerkt dat tijdens het schrijven sommige studenten geheel uit beeld verdwijnen of slechts het voorhoofd nog zichtbaar is. Let er dus op, als je je webcam instelt op ProctorExam, dat je een groot genoeg beeld hebt, waardoor je ook tijdens het schrijven op je kladpapier volledig in beeld bent. Je kunt dit overigens tussendoor zelf ook checken door op de pagina van ProctorExam je muis te bewegen over het webcamicoontje.

Klik op toestaan als je de melding krijgt dat je je scherm opnieuw moet delen.

We hebben gemerkt dat de meeste problemen die zich voordoen te maken hebben met de melding dat studenten hun scherm opnieuw moeten delen. Mocht deze melding zich voordoen, dan moet je klikken op ‘toestaan’. We begrijpen dat dit vervelend is en voor afleiding kan zorgen, maar dit is voor nu de enige oplossing.

Klik voor de start van het tentamen op ‘Next step’.

Bij sommige studenten was de knop met ‘Finish exam’ na het afronden van het tentamen in Remindo niet zichtbaar op de pagina van ProctorExam. Dit komt omdat er, voor de start van het tentamen, vergeten was door te klikken bij deze stap:

Vergeet dus bij deze stap niet dat je op ‘next step’ moet klikken. Hierna krijg je nog één stap waarbij je aan moet vinken of je jezelf ziet en weer op ‘next step’ moet klikken. Pas als je de melding ’This page must remain open throughout the entire exam.’ krijgt, heb je alle stappen doorlopen. Je kunt nu dan ook de link naar Remindo aanklikken in het tekstvak onder ‘Exam instructions’. Ga dus altijd via die link naar Remindo, dan weet je zeker dat je alle stappen goed hebt doorlopen.

Zorg voor een stabiele internetverbinding.

Dit is niet alleen belangrijk voor ProctorExam maar ook voor Remindo. Een wifi-verbinding is goed, maar je kunt je verbinding stabieler maken met een netwerk (ethernet) kabeltje tussen je computer en je modem/router.

Gebruik alleen geluiddempende oordoppen.

Je mag alléén geluiddempende oordoppen gebruiken, dus geen draadloze koptelefoon (op bluetooth of met wifi) of oortjes met draad.

Check of gebruik van een rekenmachine is toegestaan.

Lees de bevestigingsmail van OSZ altijd goed door. Hierin staat vermeld of je een eigen rekenmachine mag gebruiken of alleen die in Remindo.

Schrijf geen dingen over.

Het is niet toegestaan om vragen en/of antwoordmogelijkheden van het tentamen over te schrijven op je kladpapier.