2 september 2019

Terrein Universiteitsbibliotheek binnenstad vanaf nu rookvrij

Plattegrond UBB met locatie rookfaciliteit

De binnentuinen en het binnenplein van de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad zijn vanaf nu geheel rookvrij. Roken kan alleen nog in de rookabri die in de binnentuin van Drift 25 staat. Dit is de locatie waaraan bijna twee derde van de respondenten van de enquête de voorkeur gaf. De abri die in de tuin van Drift 23 stond, is hiervoor hergebruikt. Hij staat op een groenere plek en je kunt erin zitten.  

Twee pilots

De Universiteit Utrecht maakt haar terreinen gefaseerd rookvrij om zo een veilige en gezonde werk- en studeeromgeving te bieden. Het terrein van de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad is één van de twee pilotlocaties. Het Leuvenplein is de andere. Dit plein is rookvrij sinds de oplevering op 26 augustus.

Elkaar aanspreken

Zie je iemand op het binnenplein of in de tuin roken? Spreek diegene dan vriendelijk aan, wijs hem op het feit dat het terrein rookvrij is en verwijs hem naar de rookabri in de tuin. Ontstaat er een vervelende situatie? Bel dan de afdeling Security via 030-253 13 00. Er lopen handhavers rond om ervoor te zorgen dat het UBB-terrein rookvrij is. Zij hebben een cursus gevolgd over hoe je gastvrij een roker aanspreekt. Het rookvrije terrein handhaven doen we met zijn allen: medewerkers, studenten én bezoekers.

Wetgeving rookvrije schoolterreinen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bezig met wetgeving over rookvrije schoolterreinen per 1 augustus 2020. Het is nog niet duidelijk hoe het rookverbod wettelijk ingevuld wordt voor hogescholen en universiteiten. De kans is aanwezig dat er geen rookvoorzieningen meer op de universiteitsterreinen mogen staan. Daarom wil de universiteit nu geen grote uitgaven doen voor een rookvoorziening en is de oude rookabri hergebruikt

Meer informatie

Wil je meer weten over het rookvrij maken van de terreinen van de UU? Stuur dan een e-mail naar rookvrij@uu.nl of kijk op de pagina over roken