Suzanne Ros wint de Digitale scriptieprijs Geschiedenis

Suzanne Ros
Suzanne Ros

Suzanne Ros heeft onlangs de prijs gewonnen voor de beste bachelorscriptie in de digitale geschiedenis voor het jaar 2020-2021. Haar scriptie gaat over het ontstaan van het begrip Antropoceen en de overgang van de geologie naar de andere wetenschappen, het publieke debat en daarbuiten. 

 

Suzannes scriptie

Suzanne bestudeert in haar scriptie de opkomst van het concept Antropoceen en hoe dit langzaam van de geologie is overgenomen door andere wetenschappen. In haar scriptie bekijkt ze hoe deze migratie precies heeft plaatsgevonden en in hoeverre deze gepaard ging met een politisering van het concept.

Antropoceen

Onderzoek naar het Antropoceen richt zich meestal op kwesties van periodisering vanuit het perspectief van specifieke disciplinaire belangen. Als gevolg daarvan wordt de historiciteit van het concept zelf, zoals vragen over conceptuele verandering en drift, verwaarloosd, zo stelt Suzanne. Haar onderzoek wil bijdragen aan de historiografie van conceptuele geschiedenis en kennisgeschiedenis door het concept 'Antropoceen', zoals het verschijnt in het wetenschappelijke en publieke discours, onder de loep te nemen.

In haar onderzoek traceert Suzanne de geschiedenis van het woord en onderzoekt zij het geologische debat over het concept. Ze laat door middel van digitale analyses van het Antropoceen zien hoe het academische debat zich tussen 2000 en 2020 heeft ontwikkeld, en hoe de term in dat proces is getransformeerd. Door middel van een casestudy van Nederlandse kranten toont ze aan hoe wetenschappelijke kennis in toenemende mate werd gepolitiseerd, wat inzicht geeft in de manier waarop een wetenschappelijk concept migreert naar het publieke debat en uiteindelijk naar de politieke sfeer.

» Lees het volledige juryrapport
» Lees het interview van Centre for Digital Humanities met Suzanne

Wat is de Digitale scriptieprijs Geschiedenis?

De scriptieprijs voor digitale geschiedenis wordt uitgereikt door het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. De prijs heeft als doel om digitaal historisch onderzoek onder studenten te stimuleren. De beste bachelorscriptie ontvangt € 500,00 en de beste master- en researchmasterscriptie € 750,00 elk. Je scriptie komt in aanmerking voor de prijs, als je met succes digitale methoden of technieken toepast.

» Meer over de scriptieprijs