Student biowetenschappen? Loop stage bij 3Rs Centre

Ben jij een student in een van de biowetenschappen en ben je bereid om je talent, tijd en energie in te zetten om de wetenschap en de mensheid minder afhankelijk van dierproeven te maken? Wees dan welkom om bij het 3Rs Centre mogelijkheden voor een stage te bespreken.

Er worden nog steeds proefdieren gebruikt voor onderzoek, regulatoire tests en onderwijs in de biowetenschappen. Velen van jullie zullen te maken krijgen met onderzoeksvragen en situaties waarin dierproeven worden beschouwd als de gouden standaard om fysiologische relevantie aan te tonen.

In het afgelopen decennium zijn we ons steeds bewuster geworden van de verschillen tussen proefdieren en mensen. De wetenschap wordt geconfronteerd met verschillende crises. Zo is er de beruchte translatiekloof: meer dan 95% van de geneesmiddelen die in diermodellen werken, werken niet in de mens. Daarnaast is er de reproduceerbaarheidscrisis, die vooral relevant is voor dierproeven. Dit alles heeft geleid tot het besef dat we onze manier van wetenschap bedrijven moeten veranderen.

Vervanging van diermodellen

Vervanging van diermodellen door op de mens gebaseerde modellen is de meest eenvoudige manier om de transleerbaarheidskloof te dichten. Als we erin slagen op de mens gebaseerde methoden robuust en transparant te maken, zal dit ook helpen om de reproduceerbaarheidscrisis op te lossen. Minder afhankelijk worden van op dieren gebaseerde resultaten betekent een paradigmaverschuiving, en daar is misschien wel meer dan één generatie voor nodig. We geloven echter dat dit de weg vooruit is. Jij kunt een deel van die weg zijn.

Vermindering en verfijning

Zolang er nog proefdieren worden gebruikt, moeten we proberen het aantal proefdieren te verminderen en hun behandeling te verfijnen. Ook voor deze aandachtspunten geldt dat creatieve en enthousiaste inbreng van studenten welkom is.

Matchmaking

We willen de 3V's in onderzoek bevorderen door de juiste studenten in contact te brengen met onderzoekers die op zoek zijn naar hun competenties. We zijn specifiek op zoek naar Masterstudenten, Bachelorstudenten die aan hun scriptie gaan werken, en excellente Applied Science studenten. Met jouw toestemming nemen we je gegevens op in onze database die gebruikt zal worden voor matchmaking.

Over het 3Rs Centre

Het 3Rs Centre van de Universiteit Utrecht heeft als doel het stimuleren van de ontwikkeling, acceptatie en implementatie van methoden die dierproeven kunnen vervangen, verminderen en verfijnen (de 3V’s, ofwel 3Rs). In die volgorde. We willen de afhankelijkheid van wetenschap en mensheid van dierproeven verminderen. Dit zal niet van de ene dag op de andere gebeuren, en zal een ongelooflijke hoeveelheid energie, geld, tijd, veerkracht en geduld vergen. Als dit je niet demotiveert, ben jij misschien de student die we zoeken. Voel je uitgenodigd voor een gesprek op het 3Rs Centre om de mogelijkheden te bespreken om jouw bijdrage te leveren aan deze belangrijke maatschappelijke beweging. Stuur een e-mail naar Jeffrey Bajramovic, hoofd van het 3Rs Centre: j.j.bajramovic@uu.nl