Snel integreren met het Buddy Programma Graduate School of Life Sciences

Vooral buitenlandse studenten hebben bij de start van hun studie in Utrecht veel vragen, onzekerheden. Daarbij komen zij ieder met een andere achtergrond. Het Buddy Programma van de Graduate School of Life Sciences (GSLS) helpt internationale GSLS-masterstudenten snel en eenvoudig te integreren.

“Internationale studenten helpen in hun eerste maanden van de nieuwe masterstudie totdat zij zich gesetteld voelen, vertrouwd zijn met hun omgeving en zich meer vertrouwd en comfortabel voelen in een hun onbekende studie-, leer- en ook leefomgeving – dat is het doel van het Buddy Programma”, zegt Maghnadh Manyam, nu tweedejaars master epidemiologie GSLS.

Samen met docenten

Wat vooral voor Maghnadh in het begin even moeilijk was, was de manier waarop in Utrecht onderwijs wordt gegeven. “Hier zijn het niet de docenten die alle informatie top-down overbrengen, zoals in India. Docenten spreken, studenten luisteren. Anders is dat docenten hier de studenten de benodigde basiskennis aanreiken, waarna je zelf aan de slag gaat, je eigen onderzoek doet, zelf kennis vergaart. Alles gebeurt samen met docenten. Dat is wennen, vooral omdat je je in het begin sowieso onzeker voelt in een ander land.”

Fietswinkels

Verder geeft een buddy ook informatie over bijvoorbeeld het inschrijven voor cursussen, locaties van universiteitsgebouwen, goede fietswinkels. “Maar ook over zoiets simpels als hoe de printers hier werken”, vult Maghnadh aan. “Die zijn alle gekoppeld aan een systeem, dat moet je wel even weten.”

Culturele verschillen

Studenten die deelnemen aan het Buddy-programma worden gekoppeld aan studenten die bij hetzelfde programma zijn ingeschreven. Nieuw is de workshop voor pas beginnende buddies. Maghnadh: “De workshop reikt handvatten aan op het gebied van sociale vaardigheden, culturele verschillen. Zo zullen studenten uit het Midden-Oosten en Azië naast gemeenschappelijke ook mogelijk andere vragen hebben dan die uit de Verenigde Staten en andere Europese landen.”

Maghnadh besluit: “Als ik toentertijd een buddy had gehad, dan had ik meteen de juiste praktische informatie gekregen over welke cursussen ik zou kunnen doen, over de interactie tussen docenten en studenten en wat mijn eigen inbreng is in de meest effectieve organisatie van mijn master. Ik raad iedere buitenlandse student aan gebruik te maken van het buddy-programma.”

Meer informatie?

Meer informatie over het Buddy Programma en voor aanmelding vind je hier.