Reserveer je studieplek bij de bibliotheek (of niet…)

Vanaf 29 augustus hebben de studieplekken van de Universiteitsbibliotheek Utrecht een nieuwe indeling. Er komen vrije studieplekken en te reserveren studieplekken en groepsruimtes. Het aantal studieplekken verandert niet.

De vrije studieplekken zijn voor iedereen beschikbaar, reserveren is niet meer nodig. De overige studieplekken en groepsruimtes zijn te reserveren door studenten of medewerkers van de Universiteit Utrecht.

De verschillende studieplekken zijn te herkennen aan stickers op de tafels. De stickers hebben per type studieplek een eigen kleur zodat bezoekers in een oogopslag kunnen zien om wel type het gaat. Lees hier meer over studieplekken en hoe je (eventueel) kunt reserveren.

Tussen maandag 22 en vrijdag 26 augustus worden de studieplekken van nieuwe stickers voorzien en wordt het reserveringssysteem aangepast. Je kan dan wel gewoon komen studeren, reserveren en inchecken op de studieplek is in deze periode niet nodig.

Waarom deze indeling?

De bibliotheek wil een laagdrempelige en toegankelijke plek zijn waar iedereen van binnen en buiten de UU zich welkom voelt. Het aanbieden van vrije studieplekken draagt hieraan bij. Tegelijkertijd kwam uit een survey naar voren dat het reserveren van studieplekken een deel van onze bezoekers goed is bevallen. Om de dienstverlening zo goed mogelijk aan te laten sluiten op deze wensen is er nu gekozen voor een hybride systeem. Reserveer je graag een studieplek? Dan kan dat gewoon nog. Kom je liever spontaan een uurtje of twee studeren of wil je even literatuur inzien? Dan kan je ook in de UB terecht.

Tentamenperioden

Om studenten van de UU zoveel mogelijk de ruimte te geven is de toegang tot de UB beperkt tijdens de tentamenperioden. Alle studieplekken, ook de plekken die niet gereserveerd hoeven te worden, zijn dan alleen beschikbaar voor studenten van de UU. Er blijven dan wel een (beperkt) aantal “raadpleegplekken” waar bezoekers die niet aan de UU verbonden zijn de (digitale) collectie kunnen raadplegen.