3 juni 2021

Research Design and Analysis

Een niveau 4 cursus? Bestaat dat? Nee, maar dit was wel de feedback die de cursus Research Design and Analysis kreeg van studenten. Studenten gaven aan heel veel geleerd te hebben omdat zij voor het eerst werkte met “echte” data van lopend en dus nog niet gepubliceerd onderzoek en veel feedback kregen tijdens het schrijven van het wetenschappelijk artikel.

Over de cursus Research Design and Analysis

Het belangrijkste onderdeel tijdens de cursus Research Design and Analysis (RDA) is het onderzoeksproject en de verschillende fasen van de onderzoekscyclus die je doorloopt. Je werkt samen met twee, drie of vier medestudenten en jullie worden begeleid door een onderzoeker van het UMC of de UU. De onderzoeker geeft een inkijk in zijn eigen onderzoek en begeleidt jullie in het opstellen van een onderzoeksvraag, opzetten van een onderzoek, het verwerken en analyseren van ruwe onderzoeksdata, interpreteren van onderzoeksresultaten en het schrijven van een wetenschappelijk artikel.  Bij aanvang van de cursus krijg je een casus vanuit een specifiek onderzoeksdomein welke de basis vormt van je eigen onderzoek. Je hebt vervolgens niet de mogelijkheid om het onderzoek zelf uit te voeren, maar in plaats daarvan krijg je toegang tot de dataset van de onderzoeker. Op basis van deze ruwe data komen jullie tot resultaten, welke jullie presenteren aan de onderzoeksgroep van de onderzoeker tijdens een lab meeting. Uiteindelijk zal je de onderzoeksresultaten moeten interpreteren om je zelf geformuleerde onderzoeksvraag te beantwoorden.

Tijdens de cursus kom je er ook achter wat er allemaal komt kijken bij het doen van onderzoek, het schrijven van een manuscript en daarnaast leer je over allerlei verschillende onderwerpen, zoals:

• hoe kom je aan onderzoeksgelden en waaraan voldoet een goede beursaanvraag?
  • hoe gaat het reviewingsproces in zijn werk en hoe kan je goed inhoudelijk feedback geven?
  • waar let je op als je jouw onderzoek wil publiceren, wat is een coverletter?
  • hoe ziet een werkdag en een lab meeting van een onderzoeker er uit?
  • Waar loop je als onderzoeker tegen aan en hoe haal je plezier uit je werk?
  • Wie is wie op een lab? Wie is een principle investigator (PI) en welke begeleiding kan je als PhD student verwachten?

Waardering cursus

De cursus wordt zeer goed beoordeeld door studenten (periode 1: 8,4 - periode 3: 7,8): hieronder een aantal opmerkingen van studenten uit de studentenevaluaties in antwoord op de vraag: Welke onderdelen heb je gewaardeerd en waarom?

“De persoonlijke begeleiding is fantastisch. Ik heb het idee dat ik heel veel geleerd heb over het onderwerp, maar ook over onderzoek doen”

“Het schrijven van het manuscript en de begeleiding van de docenten. Bij andere cursussen heb je nooit zo veel contact met echte wetenschappers die in het werkveld staan. Daarnaast is dit ook de eerste keer in heel mijn opleiding dat ik een heel manuscript heb moeten schrijven van A-Z.”

“Ik ben erg blij dat je niet puur bezig bent met producten leveren, maar dat je daarnaast ook een kijkje kan nemen in hoe de wereld van het onderzoek er in zijn totaliteit uitziet. Daarmee bedoel ik o.a. dat je ziet hoe fundings werken en wat er moet gebeuren om een artikel gepubliceerd te krijgen.”

“Het artikel schrijven "from scratch" dus ook echt de data en resultaten verwerken en daarover dan een conclusie en discussie schrijven was voor mij echt heel erg leerzaam. Het laat je toch nadenken over aspecten waar je normaal niet in aanmerking komt met de opleiding. Ik vond het ook wel heel erg leuk om met een klein groepje te werken tijdens te cursus, want je merk gewoon dat je op elkaar ingespeeld raakt en echt tot een mooie samenwerking komt. Vooral in tijdens het onlineonderwijs is dit normaal lastig en werd samenwerking echt bevorderd omdat je het nu elke keer met een klein groepje moest doen.”

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? De cursus wordt georganiseerd in periode 1 en 3. De inschrijving voor periode 1 is nu open. Klik op OSIRIS - Onderwijsaanbod BMW33718 2021 (uu.nl) om naar de cursusbeschrijving in de OSIRIS onderwijscatalogus. Wil je meer weten? Stuur me een gerust een berichtje via k.r.vrijsen@umcutrecht.nl.

Timeline & course setup course Research Design and Analysis