20 september 2019

Prijsvraag: nieuw universiteitslied

universiteitslied

Ik tel tot drie en dan zing jij het Io Vivat van voor tot achter uit je hoofd. En daarna het Gaudeamus Igitur. Wat? Ken je deze liederen niet uit je hoofd? Ter geruststelling: je bent niet de enige. Het bracht het College van Bestuur op het idee de universitaire gemeenschap - in de vorm van een prijsvraag - uit te dagen een nieuw lied te schrijven voor academische plechtigheden. Alle studenten, medewerkers en alumni zijn welkom om een tekst óf een compleet lied in te leveren. Doe je mee? De schrijver van het winnende lied wint €1000,-.

Stel je voor dat jouw lied straks door de Domkerk klinkt tijdens de Opening van het Academisch Jaar of de Dies Natalis! Voordat je begint met schrijven en/of componeren, een paar kaders. Het nieuwe lied straalt trots en plezier uit. Het gaat over wie we zijn en wat het betekent om deel uit te maken van de universitaire community.

Inspiratie voor de inhoud:

• De rijke geschiedenis van de Universiteit Utrecht
  • De toekomst
  • Studenten, docenten, onderzoekers
  • De verbinding met de stad
  • De waarde van de universiteit, met open blik naar de wereld

Inspiratie voor de vorm:

• Goed meezingbaar
  • Eenvoudige compositie
  • Klassiek of modern
  • Kort en krachtig (maximaal twee minuten)
  • Vrije opbouw: het lied hoeft geen pop-opbouw te hebben, maar mag bijvoorbeeld ook een zich herhalend refrein zijn
  • Een moderne tekst, mag in dichtvorm
  • Taal: Nederlands of Engels
  • Bij voorkeur komt de beeldspreuk van de universiteit ‘Sol Iustitiae Illustra Nos’ terug in de tekst

Workshop
Om je op gang te helpen met jouw universiteitslied geeft Tim van Esch, leadzanger van the Handsome Poets en docent bij Parnassos Cultuurcentrum, gratis coaching op donderdagavond 15 oktober. De workshop vindt plaats in Parnassos. Schrijf je hiervoor uiterlijk 11 oktober in via een mail naar universiteitslied@uu.nl.

Inzendingen
Iedereen die deel uitmaakt van de universitaire gemeenschap is uitgenodigd mee te doen. Het lied mag een tekst zijn of tekst met muziek. Een deskundige jury onder leiding van de rector kiest het winnende lied dat op de dies in 2020 voor het eerst ten gehore zal worden gebracht. Inzendingen zijn welkom tot 15 november 2019 via universiteitslied@uu.nl.