21 december 2021

Oproep gesloten: Kom stagelopen bij het programmabureau

Bij het Programmabureau van de Universiteit Utrecht ontwikkelen en organiseren we verschillende publieksprogramma’s. Misschien ken je Meet the Professor, het Weekend van de Wetenschap of Studium Generale wel. Het zijn programma’s om mensen een realistisch beeld van wetenschap te geven én hun nieuwsgierigheid en onderzoekende houding te stimuleren. Altijd staat interactie tussen wetenschappers en bezoekers centraal en helpen we wetenschappers met het creatief communiceren over hun onderzoek.

Voor de periode van 1 februari tot 1 juli 2022 zijn we op zoek naar twee stagiairs: één met een focus op het programma van Studium Generale (SG), en één met een focus op het Weekend van de Wetenschap (WvdW).

Studium Generale

Als stagiair bij SG ben je onderdeel van een team programmamakers en communicatiemedewerkers. Voor de volwassendoelgroep zoeken we naar interessante onderwerpen en sprekers op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. En naar vormen om deze verhalen te vertellen en in gesprek te gaan met publiek: van lezingen tot Science Cafés, van interviews tot filmgesprekken, van blogs tot video’s en podcasts.

Het is een leuke en uitdagende klus om ervoor te zorgen dat we zo veel mogelijk mensen met ons programma bereiken. Dat doen we door prikkelende onderwerpen en vragen te bedenken en daar de beste sprekers bij vinden. Maar ook door heldere te teksten schrijven voor de website en socials. En sprekers en publiek goed te ontvangen op locatie. En ook door in een blog de kern van een lezing te pakken krijgen. Kortom: genoeg te doen en veel te leren. Maar neem het niet alleen van ons aan, lees wat onze vorige stagiairs hierover zeggen!

N.B. Specifiek voor deze stageplek zoeken we naar iemand die goed kan schrijven en wil leren hoe je dat (nog beter) doet voor een breed publiek. Verder ben je bereid om gemiddeld een avond per week te werken bij een event.

Weekend van de Wetenschap

Als stagiair bij WvdW ben je onderdeel van het projectteam en werk je mee in de organisatie van dit evenement. Tijdens het WvdW worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd over wetenschap en onderzoek doen. Ook de Universiteit Utrecht doet mee: op 2 oktober 2022 kunnen families met kinderen meedoen aan allerlei workshops, experimenten, demonstraties en korte colleges. Zo ervaren ze hoe leuk, belangrijk en breed wetenschappelijk onderzoek is.

Als stagiair help je bij de productie van het evenement zodat de betrokken wetenschappers zich kunnen focussen op het uitvoeren van hun activiteit. Daarnaast ga je ook inhoudelijk aan de slag door de wetenschappers te helpen bij het vertalen van hun onderzoek naar het publiek. Hoe zorg je ervoor dat bezoekers mee kunnen doen aan leuke én inhoudelijk sterke activiteiten? Dat iedereen weet waar en hoe laat we diegene verwachten? Dat er zoveel mogelijk families naar de universiteit komen? En dat wetenschappers goed zijn voorbereid op alle nieuwsgierige kindervragen? Een leuke, veelzijdige en uitdagende stage dus.

N.B. Voor specifiek deze stageplek zoeken we naar iemand die kan organiseren en wil leren hoe je wetenschapsactiviteiten opzet voor familiepubliek. Ervaring met deze doelgroep is een pre.

We zoeken en we bieden

We houden van aanpakkers én denkers. Die een brede belangstelling hebben en houden van onderzoek en wetenschap. Die zorgvuldig werken, en overzicht kunnen houden.  Als stagiair bij het Programmabureau werk je de meeste tijd aan je focusprogramma, maar ondersteun je ook regelmatig andere publieksprogramma’s als daar pieken zijn.

De afgelopen periode werken we helaas voornamelijk vanuit huis. Hopelijk wordt 2022 ‘normaler’. Maar houd er rekening mee dat ook jij je stage mogelijk deels vanuit huis zal uitvoeren. Dat betekent dat een proactieve houding en goede communicatie- en planningsvaardigheden nodig zijn. Uiteraard begeleiden we je zo goed mogelijk en zorgen we dat we elkaar regelmatig live spreken.

De stagevergoeding bedraagt 275 euro per maand op basis van een fulltime dienstverband. Onze ideale stagiair werkt drie of vier dagen per week en is verbonden aan een universiteit.

Reageren

Als je belangstelling hebt voor deze stageplek stuur dan voor donderdag 13 januari 2022 13:00 je cv en motivatie naar programmamaker Gary (G.S.Sheikkariem[at]uu.nl, waarbij je [at] vervangt door @), o.v.v 'Sollicitatie stagiair'. Geef in je sollicitatie duidelijk aan naar welke plek jouw voorkeur uitgaat, dus SG of het WvdW.

De gesprekken vinden plaats op 19 en 20 januari 2022.