Ontmanteling gebouw Aardwetenschappen

Het aardwetenschappengebouw wordt op korte termijn ontmanteld. Na een periode van onderzoeken en aanbesteden start vanaf januari 2022 eerst de asbestsanering en daarna begint de daadwerkelijke ontmanteling van het gebouw. Op deze pagina vind je de laatste informatie en updates over het project en de voorlopige planning.

Aanbesteding ontmanteling Aardwetenschappen afgerond

Start eerste werkzaamheden in de kerstvakantie

De aanbesteding van de asbestsanering en later ontmanteling van het Aardwetenschappengebouw is zo goed als afgerond. De aannemer werkt nu de laatste details uit voordat hij kan beginnen.  

Op 14 december wordt aan de voorkant van het gebouw, in de richting van Vening Meinesz (langs Princetonlaan en langs PNYX), een aantal bouwhekken geplaatst. Ook worden de onderdoorgangen naar de openbare binnentuin dichtgezet om een veilig werkterrein af te zetten voor de aannemer.

De ontmanteling van het gebouw gebeurt in een aantal fasen:

  1. Voorbereidende werkzaamheden: start Kerstvakantie tot en met eind januari 2022
  2. Asbestsanering: januari tot en met augustus 2022
  3. Ontmanteling: september 2022 tot en met 2023

Voorbereidende werkzaamheden

Fase 1
Fase 1

Saneren bouwdelen 1 en 2

In de kerstvakantie start de aannemer met de werkzaamheden. Hij begint met het saneren van de bouwdelen 1 en 2 aan de noordzijde. Dit zijn de gekleurde delen op onderstaand plaatje. Deze gebouwdelen krijgen een doorgang op de begane grond, zodat er ruimte ontstaat voor het aan- en afvoeren van materieel naar de binnentuin.

Leegmaken binnentuinen

De binnentuinen van het gebouw worden vervolgens leeggemaakt. Ze worden namelijk onderdeel van de bouwplaats, zodat er veel minder beslag wordt gelegd op de openbare ruimte rondom het gebouw. Het zorgt voor een veilige werkomgeving voor de aannemer en minder overlast voor de gebruikers van het gebied.  De bomen in de binnentuinen worden voor een deel verplaatst naar een andere locatie in het Utrecht Science Park. Een aantal bomen wordt gekapt, omdat de kans op overleven bij verplaatsing zeer klein is. Voor de gekapte én voor de verplaatste bomen komen later nieuwe bomen terug in het gebied.

‘Onder de koepel’

Dak over binnentuin

De aannemer plaatst daarna een dakkap over de binnentuin van het Aardwetenschappengebouw heen. De dakkap sluit de binnentuin af zodat daaronder een werkgebied ontstaat waardoor de aannemer geen last heeft van weersinvloeden. Door de dakkap blijven ook stof en geluid zoveel mogelijk ‘binnen’ en beperken we de overlast voor de omgeving. Hierna kan de asbestsanering starten. We verwachten dat dit ongeveer eind januari begint.

Punten op de ‘i’

De aannemer is nu met het projectteam in overleg om de punten op de ‘i’ te zetten. Zo maken ze een BLVC plan, dat staat voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie, waarin we afspraken maken over al deze onderwerpen. Ook de planning wordt nog aangescherpt in de komende weken. De communicatie over de werkzaamheden is straks te volgen via de App; Campus Development. Download hem alvast hier via de App Store  of Google Play Store zodat je straks niets mist!

Contact

Kevin Dijke en Koen van der Hoorn van Vastgoed & Campus zijn bereikbaar voor vragen over dit project. Ze hebben de komende weken contact met diverse onderzoekers die in de buurt van het Aardwetenschappengebouw werken en met PNYX, de nabije buren. Heb je vragen of zorgen, neem dan vooral contact met hen op via de mailadressen onderaan deze intranetpagina

Kevin Dijke                    - k.j.dijke@uu.nl
Koen van der Hoorn      - koen.vanderhoorn@uu.nl 

Overzichtsfoto Aardwetenschappengebouw
Overzichtsfoto ontmanteling Aardwetenschappengebouw