7 september 2020

Nieuwe studenten maken een goede start

Geweldig om zoveel nieuwe studenten in huis te hebben. Het onderwijs is deze week gestart. Het Hijmans van den Berghgebouw leeft weer. Natuurlijk wel veilig op 1,5 meter.

​Arno Hoes vertelde in het rvb-webinar vandaag over de voorbereidingen: “Docenten, coördinatoren en planners hebben heel hard gewerkt om het onderwijs om te vormen naar online varianten. Ook zorgden zij dat coschappen, al dan niet in aangepaste vorm, zoveel mogelijk kunnen herstarten. Afgelopen dagen werden veel van deze voorbereidingen zichtbaar in de bedrijvigheid in het Hijmans van den Berghgebouw."

Veel nieuwe studenten

Deze week heten we 475 bachelors-studenten, Geneeskunde en  Biomedische wetenschappen, welkom. Ook ontvingen we 395 master-studenten: SUMMA, Biomedical Sciences, Klinische Gezondheidswetenschappen. Wander Vermeulen, bestuurslid van SAMS en lid van de introductiecommissie, legt uit hoe hun start er dit jaar uitziet. “Het was een bijzondere introductie, aangepast op de corona-maatregelen. Eerstejaarsstudenten kwamen één keer naar het Hijmans van den Berghgebouw om hun mentor en medestudenten te ontmoeten. Zij krijgen dan informatie van de opleidingscoördinator, de studieadviseurs en uitleg in het studielandschap. Het programma om elkaar beter te leren kennen doen we vooral online. We organiseren bijvoorbeeld een medische quiz en een liedjesbingo. Ook is er een virtuele markt van kleine verenigingen binnen de faculteit Geneeskunde."

Positieve reacties

“De introductie is goed verlopen", zegt Wander. “Een fysiek warm welkom doet zo veel meer dan een online welkomstwoordje. Elkaar echt ontmoeten is erg nuttig, ook voor de samenwerking in de online werkgroepen. Voor praktisch contactonderwijs komen studenten hier, zoals snijzaalpractica en klinisch vaardigheidsonderwijs. De uitdaging voor iedereen zit vooral in de sociale verbinding. Het is leuk elkaar goed te kennen, en belangrijk voor het samen leren. Wij doen er, samen met de docenten, alles aan de studenten hierbij te helpen."

In onderstaand filmpje zie je hoe Jamal en Shannen zijn gestart als eerstejaars: vol spanning en vol verwachting. Zij hebben er zin in, online of in huis!