17 augustus 2021

Nieuw wifi-netwerk 'Utrecht University' ter vervanging van eduroam

Als UU-student gebruik je het wifi-netwerk 'eduroam' om je laptop of mobiele apparaat te verbinden met het UU-netwerk (o.a. voor de U-schijf). Dat gaat veranderen. Voor UU-studenten (en UU-medewerkers) is er vanaf nu een nieuw wifi-netwerk genaamd 'Utrecht University'. Dit netwerk is in alle (gedeelde) panden van de UU beschikbaar en vervangt eduroam.

De reden voor de aanpassing is dat steeds vaker meerdere (onderwijs)instellingen in één gebouw zitten. Dit geeft in de praktijk problemen (zie de achtergrondinformatie onderaan dit bericht).

Wat moet je doen?

Stel het wifi-netwerk 'Utrecht University' in op je laptop of mobiele apparaat zodra je (weer) op de universiteit bent. Dit doe je door naar de wifi-instellingen te gaan. Je logt vervolgens in met je UU-emailadres en wachtwoord, net zoals bij eduroam.

Je vindt de handleidingen voor jouw apparaat op de handleidingensite. Hier staat stap-voor-stap beschreven hoe je het instelt.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Hoewel eduroam gewoon blijft bestaan, heb je vanaf 1 december 2021 met eduroam alleen nog toegang tot het internet. Toegang tot specifieke UU-diensten (zoals de U-schijf) worden dan op eduroam uitgezet. Je moet daarvoor dus voortaan verbinden met het wifi-netwerk 'Utrecht University'. Hoewel dit nog even duurt, raden we aan alvast te verbinden met dit wifi-netwerk.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met de ICT Servicedesk.

Eduroam is een wereldwijd netwerk van (onderwijs)instellingen. In principe geeft eduroam enkel toegang tot internet. Een (onderwijs)instelling kan naast deze internet-toegang specifieke aanpassingen doen op het eigen eduroam-netwerk. Ook de UU heeft dit gedaan. Op die manier is het mogelijk om als UU-medewerker of student bij specifieke UU-diensten te komen, zoals de U-schijf of sommige UU-applicaties.

Er zijn echter steeds meer gebouwen die de universiteit deelt met andere (onderwijs)instanties, zoals de Hogeschool Utrecht (HU) of TNO. Beiden zijn dan aanwezig in één gebouw en zenden ook allebei hun 'eigen' eduroam-signaal uit. Wanneer je verbinding maakt met eduroam, kun je niet kiezen uit 'de eduroam van de UU' of 'de eduroam van de HU'. Je laptop of telefoon ziet het verschil niet, en je ziet het zelf ook niet aan de naamgeving. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je als UU-medewerker bijvoorbeeld niet bij je U- of O-schijf kunt komen, omdat je bent verbonden met het 'verkeerde' eduroam-netwerk (bijvoorbeeld die van de HU, in plaats van de UU).

Om die reden is er een specifiek, nieuw wifi-netwerk beschikbaar gesteld voor UU-medewerkers en studenten. Zo weet je altijd zeker dat je met het juiste wifi-netwerk bent verbonden en zul je (in de toekomst) minder problemen ervaren.