24 februari 2020

Leergang studenten faculteit Geneeskunde

"Stilstaan. Ontspannen. Zijn". Als uitgangspunt voor balans in jouw studie, werk en leven.

Je herkent het volgende waarschijnlijk wel:
Je hebt een druk en vol leven. Elke dag zijn er veel impulsen waar je mee te maken hebt: je studie, een hectische bijbaan of bestuurswerk, sporten, de relatie met je partner (of het ontbreken daarvan), contacten met je familie en vrienden, de continue stroom van berichten op social media etc. Tegelijkertijd razen er veel gedachtes door je heen, misschien kom je zelfs in piekeren, onrust of onvrede terecht. Voor je het weet ben je alleen nog bezig om te overleven, ‘je best te doen’ of steek je al je energie in het willen veranderen van je situatie. Vanuit deze onrust en gejaagdheid ga je minder zachtaardig, geduldig en accepterend met jezelf om. Je adem en energie zitten hoog en er is een algeheel gevoel van ‘aan’ staan.

Hoe zou het zijn om uit deze voortjagende trein te stappen? Om je niet te laten leiden door je gedachtes en alles wat er te ‘doen’ is? Maar om contact te maken met jezelf en jouw innerlijke wijsheid en van daaruit op te maken wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt? Simpelweg stilstaan, rust nemen, voelen en Zijn is niet vanzelfsprekend voor ons westerse mensen en moeten wij dus leren. Dit vraagt onze aandacht zodat we in balans kunnen blijven in onze studie, werk en leven.

Stilstaan. Ontspannen. Zijn.

In deze leergang is stil gaan staan en contact maken met wie je wezenlijk bent het vertrekpunt. Via meditatie, visualisatie en lichaamsoefeningen leer je met een open en nieuwsgierige houding kijken naar alles wat zich in jou aandient als je stil gaat staan. De openheid, schoonheid en wijsheid van jouw aard komt daarmee naar de voorgrond. Dit diepe loslaten en ‘thuiskomen’ bij jezelf voelt nieuw en ergens wat onwennig. Zo ben jij dagelijks niet. En tegelijkertijd zal iets in jou dit ook herkennen als kloppend en waarachtig. Het doet je mogelijk denken aan de momenten van spontaan genieten en zorgeloos zijn in de ochtendzon of tijdens een frisse boswandeling en alles voor je gevoel even klopt en samenvalt.

Het is net als met de zon. De zon schijnt altijd of je dat nou zo ervaart of niet. We zijn in ons dagelijks leven vaak zo bezig met de wolken dat we vergeten dat we ook de zon zijn: vrij, zorgeloos, stralend, stil, zo maar vanzelf. Je leert wennen aan deze werkelijkheid die voorbij al je zelfbeelden gaat. Vanuit dit uitgangpsunt kun je leren je leven vorm te geven. Door te rusten in jezelf, met wat je wilt en niet wilt, functioneer je beter in je dagelijkse leven vol prikkels, drukke studie en sociaal leven.

Wat ga je leren?

 • Je leert stil te staan bij jezelf in plaats van steeds maar op weg naar iets te zijn;
 • Je komt meer in contact met wat jij wilt i.p.v. te willen voldoen aan de
 • verwachtingen van de ander;
 • Je leert op een open, vriendelijke en milde wijze naar jezelf en de ander kijken i.p.v. over-kritisch te zijn;
 • Je wordt je bewust van je eigen vaste denk- en leefpatronen en leert deze los te laten;
 • Je bent in staat om contactvol te reageren;
 • Er is meer gezonde zelfliefde;
 • Je leert vertrouwen op jouw intuïtie, je eigen wijsheid;
 • Er is meer helderheid en wijsheid bij allerlei beslissingen;
 • Je leert reflecteren op jezelf en krijgt zicht op wat realistisch is en wat niet.

Methodieken

Houdingtraining, meditatie, visualisatie, lichaamsoefeningen, ademtechnieken, theorie, plenaire oefeningen en oefeningen in twee of drietallen.

Praktische zaken

Doelgroep
Deze leergang is gericht op master studenten van de faculteit Geneeskunde. De groep bestaat uit maximaal 13 studenten. Nadat je geplaatst bent, krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Hierna volgt de definitieve plaatsing.

Studiebelasting
De leergang bestaat uit acht bijeenkomsten à drie uur.

Je doet thuiswerkoefeningen zoals meditatie. De dagelijkse oefeningen nemen ongeveer 20 minuten in beslag.

Data en tijden

 • Data: donderdagavond 2, 9, 16 en 23 april, 7 en 21 mei, 25 juni en 2 juli 2020
 • Tijd: 18.30 – 21.30 uur

Locatie
Doelenstraat 42 Utrecht (centrum)

Meer info over de leergang
Deze leergang is een ervaringsgerichte manier van leren. Een stapsgewijze methode van zelfonderzoek. Je leert jezelf onderzoeken met een open, nieuwsgierige houding. Daarna kijken we pas naar de inhoud. Je herinnert je daarbij telkens je ‘beginnersmind’: met een frisse, open blik neem je jezelf en de ander waar en wat er oplicht in het contact. Het verschil met je dagelijkse manier van naar de wereld kijken, namelijk kritisch, beoordelend en veroordelend, wordt zichtbaar.

Het naar de voorgrond brengen van je open, vrije en wijze aard, doen we via de kunst van mediteren, ontspannen, lichaamsoefeningen en visualisaties. Je leert te vertragen, je gewone oriëntatie te stoppen, je te openen voor de wijsheid en rijkdom van wie je al bent en te wennen aan deze werkelijkheid die voorbij al je zelfbeelden gaat. Jouw uiterlijke leven is daarmee niet opeens anders; het is wel oneindig dieper, mooier, interessanter en waardiger geworden.

Het is een levenskunst om nabij jezelf te leren zijn, om liefdevol naar jezelf te zijn, om alles van jezelf te verwelkomen, om niets uit te filteren. Als je dit wilt leren ben je van harte welkom in deze leergang.

Over de trainer

Liesbeth van der Heide (1978) was tussen 2008 - 2019 werkzaam in het hoger onderwijs. Als afdelingshoofd en projectleider in het hoger onderwijs gaf ze leiding aan diverse teams en optimaliseerde ze bedrijfsprocessen. Organiseren en pionieren zitten in haar bloed. Zij organiseerde de eerste student wellbeing week voor de Universiteit Utrecht in mei 2019 en stelde hiervoor het programma samen.

Sinds 2006 is zij bezig met bewustzijnsontwikkeling, ze voltooide de 6-jarige opleiding tot Leraar Zijnsoriëntatie en sinds 2015 heeft zij haar eigen praktijk (www.dewakkerkusser.nl) waar ze meditatielessen, cursus Gezonde Zelfliefde, integratiegroepen en persoonlijke begeleiding aanbiedt. Haar praktijk bevindt zich in het prachtige, eeuwenoude St. Nicolaasklooster in hartje Utrecht.

Aanmelden

Aanmelden was mogelijk t/m 7 maart. Interesse in deelname maar te laat met aanmelden? Geef je dan op voor de reservelijst door een mail te sturen naar Simone Schut: S.H.A.Schut-Voortman@umcutrecht.nl