K.I.C.K. Start 2023, door de ogen van een enthousiaste buddy

Langzaam druppelen ze het Hijmans van den Berghgebouw binnen. Gespannen uitdrukkingen zijn niet alleen te zien op gezichten van de deelnemers van de K.I.C.K. Start, maar ook de organisatoren en de buddy's die deze deelnemers ontvangen zijn wat zenuwachtig. De aankomende 2 dagen staat ze een gezellige K.I.C.K. Start te wachten. 

Mijn ervaring als buddy

Om de deelnemers te begeleiden was ook voor mij als buddy een leuke ervaring. Het gaf een goed gevoel om een groepje van 6 zenuwachtige nieuwe studenten toegewezen te krijgen en ze gerustgesteld en enthousiast te zien vertrekken aan het einde van de K.I.C.K. Start. 

De sfeer zat er ook dit jaar weer goed in. Na de voor iedereen gespannen kennismaking, zaten de meesten toch ontspannen in de collegezaal bij het introductiepraatje. De daaropvolgende activiteiten werden ook goed ontvangen door de deelnemers. Van een cursus "Leren leren", tot een vermakelijke pubquiz, de deelnemers konden het goed waarderen. Ondanks dat we als buddy's tijdens de bijeenkomsten geen actieve rol hadden, vergezelden we alle deelnemers langs de verschillende locaties op de campus en in de pauzes.

De deelnemers gebruikten deze vrije tijd naast de leuke gesprekken met groepsgenoten voor andere vragen aan buddy’s, die uiteenliepen van praktische vragen over MyTimetable of afkortingen, tot vragen over persoonlijke omstandigheden en ervaringen van de universiteit. Als buddy was het fijn om ze ook hier te kunnen helpen. Als er na de heerlijke lunch nog tijd over was, hadden we als buddy’s nog de kans om de deelnemers opgewekt rond te leiden door het AZU (Academisch Ziekenhuis Utrecht) en het recent gerenoveerde Hijmans van den Berghgebouw.

De tweede dag was wat minder luisteren en wat meer praten met elkaar. De deelnemers hebben uitgebreid de kans gehad om al hun vragen te stellen, en die kans hebben ze met beide handen aangepakt. De enthousiaste studieadviseurs, coaches, toekomstige docenten en ouderejaars studenten hebben alle vragen beantwoord over de eerste vakken, problemen met studeren, keuzevakken, studentenleven enzovoort, bij zowel het vragenuur als de paneldiscussie.

Er heerste de hele dag een gemoedelijke en veilige sfeer, omdat de gastsprekers stuk voor stuk bereid waren om al hun ervaringen te delen en gestelde vragen te beantwoorden. En als kers op de taart werd de KICK-start afgesloten met een borrel, waar we merkten dat er al binnen en tussen de groepjes een aantal goede contacten waren gelegd en de deelnemers met een tevreden gevoel naar huis gingen. 

Ervaring studenten

Er is een uitspraak van een deelnemer uit mijn groepje is me goed bijgebleven “Het is hier allemaal zo relaxed, ik wou dat de normale introweek ook meer zo was!”. Het was een compliment om te horen dat deze deelnemer zich zo op hun gemak voelde en het laat zien wat een chille sfeer er heerst tijdens de K.I.C.K. Start. Het K.I.C.K. Start programma voelt voor mij als een programma waarin je de universiteit en je nieuwe studie leert kennen op een relaxte manier, voordat je de gezellige hectische introweek mag gaan meemaken. Het zal niet voor iedereen een toevoeging zijn aan de start van zijn/haar/hun studententijd, maar zal voor sommigen een extra geruststelling zijn voor een geweldig begin van het nieuwe collegejaar. 

Succesvolle K.I.C.K. Start

Zowel door het enthousiaste team van organisatoren, als het leuke team van buddy’s en de enthousiaste groep van gastsprekers en experts, is er dit jaar weer een prachtige editie van de K.I.C.K. Start neergezet! 

Meer informatie?

Meer informatie over het K.I.C.K. Start programma is te vinden op de website: https://www.umcutrecht.nl/nl/kickstart

Door: Esmee Vernooij

Het team van buddy’s van deze editie bestond uit (vlnr) Esmee, Bo, Jolijn, Bruno en Myrthe