15 november 2017

Hoe staat het eigenlijk met jouw wachtwoord-hygiëne?

Bescherm je identiteit, gebruik uniek een wachtwoord

Sta jij wel eens stil bij de waarde van je wachtwoorden? Dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen, want met je wachtwoorden bescherm je heel persoonlijke zaken. Het zijn de poortwachters van je online identiteit. In dit artikel lees je meer over die online identiteit en waarom je deze wat beter zou moeten beschermen. Kom ook tussen 20 en 24 november naar de speciale actieweek over dit thema.

Een identiteit is dat wat eigen is aan een persoon. Het zijn uitingen en interesses, maar ook persoonlijke documenten zoals foto’s of data die je voor je werk verzamelt zijn onderdeel van die identiteit. Al die brokjes informatie hebben op zichzelf weinig waarde voor anderen, maar als deze verzameld en samengevoegd worden, zijn ze ineens heel waardevol voor cybercriminelen die iets van jou willen.

Je bent meer waard dan je denkt

Ook al lijkt een account op de website van je sportclub niet heel waardevol, de persoonlijke informatie die daar over jou staat kan een opstap zijn voor de toegang naar een ander account of website. Bijvoorbeeld omdat je hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken gebruikt. Bekijk de serie Hunted maar eens. In dit fragment (37:32 – 42:44, kijktijd 5 minuten) zie je niet alleen hoe cybercriminelen de afgelopen jaren te werk zijn gegaan, maar legt een digitaal rechercheur ook uit hoe makkelijk we het hackers soms maken doordat we slecht met onze wachtwoorden omgaan.

Basishygiëne

Wil je je online identiteit beschermen, begin dan bij je wachtwoorden.

• Vul je wachtwoord niet zomaar in. Doe dit alleen op betrouwbare, verifieerbare websites. Deel je wachtwoord nooit met anderen
  • Gebruik unieke wachtwoorden. Gebruik dus niet overal hetzelfde wachtwoord.
  • Schrijf je wachtwoorden niet ergens op. Ook niet in een bestandje op je computer.

Hoe voor de hand liggend deze tips ook zijn, ze vormen de basis van een goede gewoonte en persoonlijke digitale hygiëne. Nederlanders zijn namelijk nog niet heel zorgvuldig met hun wachtwoorden. Bekijk dit andere fragment van Hunted maar (43:59 – 46:02, kijktijd 2 minuten).

Kom naar de actieweek

Het beschermen van je online identiteit ligt voor een groot deel in jouw handen. Er zijn gelukkig veel, relatief eenvoudige, stappen die je kan zetten om te voorkomen dat iemand er met jouw identiteit vandoor gaat. De universiteit vraagt hier extra aandacht voor in de speciale actieweek van 20 tot 24 november.

Tijdens deze actieweek staan experts op het gebied van privacy en informatiebeveiliging voor je klaar om je op weg te helpen, vragen te beantwoorden en advies te geven. Je vindt ze bij een van de informatiestands bij jou op de faculteit. Kom langs en ontdek wat je zelf kan doen om je online identiteit te beschermen.

Bekijk op uu.nl/veiligwerken om te zien wanneer de experts bij jou in de buurt zijn en voor meer informatie over de actieweek.