9 januari 2019

Hijmans van den Bergh Onderwijsprijs 2018 naar Inge van den Berg

“Blijf denken, reflecteren, wees altijd nieuwsgierig en draag dit over aan je studenten.” Met deze woorden nam dr. Inge van den Berg op dinsdag 11 december de Hijmans van den Bergh Onderwijsprijs 2018 in ontvangst.

SUMMA-studenten kennen haar als lijncoördinator voor de Lijn Kennis, voormalig examinator van het kennisblok gezondheidszorg en maatschappij, en als lid van de opleidingsraad SUMMA. Ook bij geneeskundestudenten is zij bekend, onder andere vanwege toetsing. “Je bent een stille kracht en altijd bereid een extra tutorgroep op te pakken, je staat open voor feedback en je laat je nooit ergens op voorstaan”, leest juryvoorzitter Lisette van Bruggen (onderwijskundig adviseur) enkele woorden uit het juryrapport voor, waarna zij de prijswinnaar feliciteert. Die hierop reageert met de bescheiden woorden: “Ik ben trots op deze prijs, maar vergeet niet dat wij in het onderwijs alles samen doen. Collegiaal samenwerken, daar geniet ik van.”

“Prijzen voor onderwijs, worden docent en onderwijs er beter van?”. Deze vraag legt prof. Olle ten Cate de aanwezigen na zijn woord van welkom voor. “Ja, want om de herkenning van onderwijs te vergroten, is erkenning nodig. Met een prijs toon je waardering. Een prijs stimuleert, motiveert en haalt onderwijs uit de anonimiteit.” De Hijmans van den Bergh Onderwijsprijs is in 2017 voor het eerst uitgereikt en komt voort uit de Harmen Tiddens Society for Distinguished Educators van het UMC Utrecht. Deze Society is ook datzelfde jaar opgericht en verenigt docenten en onderwijsvernieuwers in het UMC-gezondheidszorgonderwijs.