17 juni 2020

Healthy Minds programma: aandachtstraining en zelfzorg

Nu met deze periode van COVID-19 kan je ook stress of spanning ervaren doordat het een onzekere periode is en je op dit moment soms niet goed weet waar je aan toe bent en houvast kan missen.

Voel je jezelf vaak gestrest tijdens het studeren, coschappen of nu met deze periode van COVID-19?  Is er een manier om zowel de ziekte als de persoon met de ziekte adequaat te behandelen, zonder jezelf te vergeten? Als je antwoord wil op deze vragen, dan kan het Healthy Minds programma voor jou iets zijn.

Er komt steeds meer neurowetenschappelijk bewijs dat eigenschappen en vaardigheden zoals aandacht, compassie en welbevinden getraind kunnen worden. Mindfullness is een van de technieken om meer grip op je aandacht te krijgen en ontspanning te kunnen voelen en vindt steeds meer toepassingen in de geneeskunde, maar ook in het dagelijks leven.

In de nieuwe cursus Healthy Minds leer je digitaal om de technieken van mindfullness toe te passen op jouw leven. Deze cursus is ontwikkeld door Dave van der Kruijssen (arts/onderzoeker UMC Utrecht) in samenwerking met Jacqueline van Wijngaarden en Kirsten Reuchlin (PLO CA onderwijs).
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Healthy Minds app. De methode is gebaseerd op neurowetenschappelijk onderzoek van de University of Wisconsin-Madison . Je leert  je bewuster te zijn van je gedachten en emoties tijdens je studie, je toekomstige coschappen, deze periode van COVID-19 of tijdens het studeren en je leert hoe je compassie kan trainen.

Tijdens dit programma leer je:

• vaardigheden ontwikkelen in het omgaan met overprikkeling, spanning en vermoeidheid
  • het welzijn van jezelf te bevorderen
  • hoe mindfulness en compassie in de klinische praktijk kan worden toegepast en het neurowetenschappelijke bewijs achter deze methoden.

Voor wie:
studenten geneeskunde en SUMMA.

Hoe:
Via aanmelding krijg je toegang tot Blackboard Healthy Minds Community en kan je zelfstandig of samen met medestudenten het programma volgen.

Kosten:
Gratis

Mede dankzij de adviseringen van Laura van der Leek (Onderwijs SAMS), Kennan van Gelder (Studentenraad Faculteit Geneeskunde) en Marte Otter (studentbegeleider) is deze cursus tot stand gekomen.

Aanmelden:
Meld je gauw aan bij Kirsten Reuchlin-Rietveld: c.a.e.reuchlin-rietveld@umcutrecht.nl