Gericht bezuinigen langs zeven lijnen

De Universiteit Utrecht staat voor een stevige financiële opgave. In de afgelopen maanden is daarom zorgvuldig gekeken naar besparingsmogelijkheden. Met input van decanen en directeuren zijn zeven bezuinigingslijnen geformuleerd, onder meer rondom openingstijden van gebouwen, honoursonderwijs en het stroomlijnen en optimaal inzetten van het IT-portfolio. Deze lijnen helpen de UU om financieel gezond te blijven en ruimte te houden voor investeringen in de toekomst.

Margot van der Starre, vicevoorzitter van het College van Bestuur: “We willen niet 'simpelweg' snijden waar dat mogelijk is, maar maken strategische keuzes over wat we wel willen doen, en welke universiteit we willen zijn. Dat betekent dat we gericht met onze middelen omgaan, en tegelijkertijd onze kerntaken blijven waarmaken: hoogstaand onderwijs, onderscheidend onderzoek en maatschappelijke impact.”

Snel te realiseren besparingen

Eerder kon je lezen hoe de UU de financiële opgave aanpakt: met onderdeel-overstijgende maatregelen, besparingsmaatregelen per faculteit, verduurzaming van de faculteit Geesteswetenschappen, verduurzaming van de Universitaire Bestuursdienst (UBD) en verantwoord investeren in vastgoed. Het eerste punt, onderdeel-overstijgende maatregelen, is uitgewerkt in zeven bezuinigingslijnen voor 2025 en verder. Het gaat hier om maatregelen die relatief snel te realiseren zijn en al in 2025 besparingen kunnen opleveren:

  • Aanpassingen in sluitingstijden gebouwen
  • Afbouwen honours bacheloronderwijs
  • Stroomlijnen en optimaal inzetten IT-portfolio
  • Beperking (inter-)nationaal reizen
  • Terugdringen verlofrestanten, verbetering verlofregistratie en functiecontracten stimuleren
  • Vermindering externe inhuur
  • Verhoging overheadopslagen in projectbegrotingen in derde geldstroom

Deze bezuinigingslijnen zijn het resultaat van een brainstormsessie met CvB, decanen, directeuren en academische directeuren van de strategische thema’s. Na een inventarisatie van alle ingebrachte ideeën zijn alle opties afgewogen op haalbaarheid en impact. Op basis daarvan zijn deze lijnen verder uitgewerkt.

Start gemaakt met maatregelen

De maatregel rondom aangepaste openingstijden van gebouwen is in gang gezet en wordt nu geïmplementeerd. Het besluit over het afbouwen van honoursonderwijs voor bachelorstudenten ligt voor instemming bij de universiteitsraad en wordt 17 februari besproken in de besluitvormende vergadering. Andere maatregelen worden eerst verder uitgewerkt en daarna besproken met decanen, directeuren en de universiteitsraad. Gaandeweg wordt duidelijker wat de maatregelen aan besparingen opleveren en wat ze in de praktijk betekenen voor studenten en medewerkers. Implementatie vindt stap voor stap plaats in samenwerking met faculteiten en diensten.

Voorbereidingen voor 2026 en verder

Naast de maatregelen voor 2025 kijken we naar vervolgstappen voor 2026 en daarna. Het gaat hier om maatregelen die meer voorbereidingstijd nodig hebben. Zo worden later dit jaar onder meer verkenningen gedaan naar meer focus in Onderwijs voor Professionals, het samenvoegen of schrappen van onderwijsaanbod, efficiënter samenwerken in de bedrijfsvoering en beter gebruikmaken van onderwijs-tijdslots tussen 17.00 en 19.00 uur en later in de avond. Voorstellen rondom huisvesting worden besproken in de Vastgoedboard.

Op de hoogte blijven

De komende tijd hoor je meer over de zeven bezuinigingslijnen en wat dit mogelijk voor jou betekent. Houd voor algemene updates de dossierpagina rondom bezuinigingen in de gaten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de bezuinigingen, hoe de UU hiermee omgaat en wat je zelf kunt doen? Bekijk de dossierpagina op uu.nl.

Naar de dossierpagina