4 februari 2019

Geen wegwerpflesjes met water meer te koop in frisdrankautomaten

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: in januari kondigde de Universiteit Utrecht aan te stoppen met de verkoop van plastic waterflesjes in de frisdrankautomaten. Op social media regende het vooral positieve reacties, diverse kranten schreven erover en RTV Utrecht maakte een item. Inmiddels is het 4 februari en start MAAS (leverancier van de frisdrankautomaten) met het verwijderen van de plastic waterflesjes. Dit duurt maximaal een week.

Waarom doet de UU dit?

“In Nederland is het kraanwater van hoge kwaliteit. Daarom vinden wij het niet nodig om water in wegwerpflesjes te verkopen in de frisdrankautomaten”, zegt Evelyn Maurer (contract- en leveranciersmanager bij het Facilitair Service Centrum van de UU). “Je kunt een herbruikbare fles heel makkelijk op allerlei plekken gratis bijvullen. We willen als universiteit de hoeveelheid plastic afval verminderen. Het stoppen met de verkoop van water in wegwerpflesjes draagt hieraan bij.”

Best verkopende product

In 2018 waren de wegwerpflesjes water het best verkopende product in de frisdrankautomaten met ongeveer 28.500 stuks. Hoe is het voor een leverancier om te stoppen met de verkoop ervan? Peter van Griensven (manager strategic key accounts bij MAAS): “Enerzijds is dit natuurlijk commercieel onaantrekkelijk, maar anderzijds wisten we dit vanaf het begin. In de aanbesteding was namelijk al opgenomen dat de plastic waterflesjes uit de automaten moesten verdwijnen. Dat moment is nu aangebroken.”

Waarom alleen flesjes met plat water eruit?

Sommigen gaat het verwijderen van alleen de plastic waterflesjes nog niet ver genoeg. Waarom stopt de universiteit niet ook met de verkoop van bruisend water en ongezonde frisdranken? Evelyn: “Omdat kraanwater een uitstekend alternatief voor plat water is, is het relatief eenvoudig om met de verkoop hiervan te stoppen. Daarnaast heeft het stoppen met de verkoop van deze flesjes de grootste impact, want dit was het best lopende product.” Peter vult aan: “Wij verkopen de producten waar de klant om vraagt. Als dat cola is, dan verkopen we dat in de automaten. Uiteraard hebben we wel oog voor gezondheid. Daarom vervangen we de flesjes plat water door hervulbare BOGO-flessen en bruisend water met een smaakje. We streven naar minimaal 50% gezondere alternatieven met minder dan 30 Kcal per 100ml. Dit is conform de richtlijnen van het Voedingscentrum.”

Gratis water

In plaats van de plastic waterflesjes vind je vanaf nu voor € 4,95 de hervulbare BOGO-fles van Join the Pipe in de frisdrankautomaten. In eerste instantie is deze fles gevuld met kraanwater. Vervolgens vul je hem gratis bij de kraan of bij een koffieautomaat met gekoeld water bij. “Voor iedere BOGO-fles die wordt verkocht uit de frisdrankautomaten, wordt een fles aan een schoolkind in een ontwikkelingsland gedoneerd. Daarnaast spiegelt MAAS iedere liter water die wordt verbruikt in de koffieautomaten via het Made Blue initiatief ‘een liter voor een liter’. Oftewel, elke liter water die uit een MAAS-koffieautomaat komt, doneren wij aan Made Blue en stellen daarmee hetzelfde aantal liters schoon drinkwater beschikbaar in ontwikkelingslanden.” Lees meer over duurzaamheid en de automaten.

Plastic waterflesjes in de bedrijfsrestaurants

Vanaf 4 februari verkoopt Sodexo minder plastic wegwerpflesjes met water in de bedrijfsrestaurants. In plaats daarvan kun je daar ook BOGO-flessen van Join the Pipe kopen.

www.uu.nl/reduceplastic