Estafettestakingen in het hoger onderwijs: wat betekent dat voor de UU?

Onder meer de AOb, FNV, WOinActie en LSVb kondigen estafettestakingen tegen de bezuinigingen aan bij onderwijsinstellingen in heel Nederland. Een deel van de studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht (UU) wil op 11 maart gaan staken. De UU onderschrijft het belang van protest, maar blijft wel open.

Het College van Bestuur en de decanen onderschrijven het belang van in actie komen tegen de onverantwoorde en onacceptabele bezuinigingen. We begrijpen dat medewerkers en studenten zich hiertegen willen uitspreken. De UU ziet vreedzaam demonstreren als een groot goed. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat onderzoek en onderwijs door kunnen gaan. 

De estafettestaking is een zogenaamde ‘politieke staking’, die gericht is tegen de keuzes van dit kabinet. Om deze acties te faciliteren en omdat er vragen leven over de doorgang van onderwijs tijdens de acties, hebben de Nederlandse universiteiten samen, in UNL-verband, een handreiking opgesteld die op deze actuele situatie van toepassing is. 

Voor medewerkers

Medewerkers die deelnemen aan een protestactie in maart, hoeven daarvoor geen verlof op te nemen. Medewerkers die deelnemen aan de protestactie zoeken daarover vooraf afstemming met hun leidinggevende. Docenten zorgen ervoor dat studenten wel alle stof krijgen binnen de looptijd van een vak. Geplande toetsen gaan door. Een medewerker die hierdoor niet zou kunnen deelnemen aan de protestactie, zoekt een oplossing in afstemming met de leidinggevende.

Voor studenten

Studenten zijn formeel geen onderdeel van een staking. Studentenvertegenwoordigingen hebben wel aangegeven mee te willen doen aan de acties. Voor studenten geldt geen aanwezigheidsplicht, behalve bij tentamens, patiëntenzorg en verplichte practica die niet ingehaald of verzet kunnen worden. Geplande toetsen gaan dus door. Het inhalen van gemiste stof is de verantwoordelijkheid van de student.

Politiek bereiken via andere kanalen

Het College van Bestuur staat achter het doel van de estafettestaking, maar heeft andere voorkeursmiddelen om de politiek te bereiken. Daarom blijven zij andere acties tegen de bezuinigingen ondersteunen, zoals de demonstratie op het Malieveld afgelopen jaar. Ook blijft het bestuur in gesprek met bewindslieden en beleidsmakers in politiek Den Haag. 

Daarnaast zoekt de UU in haar protest tegen de bezuinigingen vaak de samenwerking met andere universiteiten. Dit leidde al tot vragen van de oppositie aan de minister over bijvoorbeeld het op peil houden en beschermen van het onderwijsaanbod in het gehele land. De Eerste Kamer besloot mede op basis van de vele vragen de behandeling van de begroting van het ministerie van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) uit te stellen en in de tussentijd een expertmeeting te organiseren over de uitvoerbaarheid en rechtmatigheid van de onderwijsbezuinigingen. Ook laat de UU haar protest horen via bijvoorbeeld de netwerken van de Economic Boards, die bij de beleidsmakers en politici vaak in persoonlijke contacten de waarde benadrukken van het werven en behouden van internationaal talent voor álle regio’s en voor de positie van Nederland.

Meer weten?

Wil je meer weten over de bezuinigingen, hoe de UU hiermee omgaat en wat je zelf kunt doen?

naar de dossierpagina Bezuinigingen
lees ook: handreiking demonstraties