7 februari 2020

Een filosofische kijk op het studentenleven

gw-las-studentendenken-526x864.jpg

Op 12 februari presenteren studenten LAS Daniel van Wyngaarden en Luuk Brouns en student PPE en TCS Veronique Scharwächter hun boek Studentendenken.  Het drietal kwam elkaar tegen bij het Humanities Honours Programme. Zij werkten samen aan een project waarin ze aan de slag gingen met een filosofische benadering van het studentenleven. Het resultaat vonden ze zo interessant dat ze een uitgever benaderden.

Nu, een jaar later, ligt hun boek Studentendenken in de winkel. Hierin stellen ze dat het studentenleven een fase is van onafhankelijkheid, verandering en ontwikkeling. Nieuwe ervaringen die vaak gepaard gaan met grote levensvragen. Hoe blijf ik trouw aan mezelf in deze nieuwe levensfase? Bezit ik genoeg motivatie en passie voor mijn studie? Hoe ga ik om met eenzaamheid en vriendschap? En vind ik bevrediging in de hectiek van het student-zijn?

Persoonlijke ervaringen en filosofische verwijzingen

In het boek combineren de 3 auteurs hun persoonlijke ervaringen als student met filosofische verwijzingen. “Ik sta vaak stil bij de absurditeit van het bestaan, waarin we een reden zoeken om te leven maar die niet kunnen vinden. Absurd vind ik het dan, hoe we ons in de studentenbubbel bevinden en constant druk zijn met goede cijfers behalen, feestjes pakken, carrière maken, vriendschappen sluiten, verliefd worden en Netflixen, zonder dat het uiteindelijk ergens naartoe leidt”, schrijft Veronique Scharwächter. Daniel van Wyngaarden omschrijft het zo: "Ik heb mij altijd al afgevraagd wie ik ben en wat ik wil bereiken. Wanneer je dit continu aan het uitzoeken bent, merk je dat jouw ware zelf, vooral in de hectische studententijd, niet iets is dat ergens in je zit, maar maakbaar is.”

Boekpresentatie

De presentatie van het boek gaat gepaard met een evenement in TivoliVredenburg. De auteurs komen aan het woord, maar ook UU-alumnus en filosoof Bas Haring die op zijn eigen studententijd reflecteert.

• 12 februari 2020 in TivoliVredenburg
  • Sprekers: Daniel van Wyngaarden, Luuk Brouns, Veronique Scharwächter en Bas Haring
  • Presentatie & Intermezzo: Marcel Bamberg en Patrick Meijer

Wil je hierbij zijn? DUB geeft kaartjes weg voor deze bijeenkomst.

Daniel van Wyngaarden, Luuk Brouns, Veronique Scharwächter. Studentendenken. 2020. Prometheus, 19,99 euro.