Edo Storm wint de Digitale scriptieprijs Geschiedenis

Edo Storm, winnaar RMA digitale scriptieprijs
Edo Storm

Dit studiejaar wint Edo Storm de prijs voor de beste scriptie in de digitale geschiedenis, in de categorie RMA-scripties. Edo is onlangs afgestudeerd aan de Research Master History.


De winnende scriptie

In zijn scriptie traceert Edo de betekenisverschuiving van het concept ‘westers’ in Nederland gedurende honderd jaar, van de late negentiende eeuw tot het einde van de Koude Oorlog. Hij gebruikt kwantitatieve tekstanalysemethoden, die hij loslaat op een groot corpus gedigitaliseerde kranten. Daarmee laat hij zien dat ‘westers’ van culturele notie verschuift naar een begrip met een geleidelijk sterkere politieke lading.

Het juryoordeel: ‘uiterst origineel en ambitieus’

Niet alleen blinkt de scriptie uit in originaliteit en in de omvang van het onderzoek, Edo’s werk valt op vanwege de manier waarop hij verschillende methoden op elkaar aan laat sluiten. Hij combineert een close reading van Johan Huizinga’s boek Geschonden wereld (1945) met een uitgebreide digitale analyse van krantenartikelen. Daarin laat hij zien dat hij - opvallend voor een geschiedenisstudent - over indrukwekkende programmeervaardigheden beschikt, aldus de jury.

» Lees het volledige juryrapport
» Lees het interview van Centre for Digital Humanities met Edo

Wat is de Digitale scriptieprijs Geschiedenis?

De scriptieprijs voor digitale geschiedenis wordt uitgereikt door het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. De prijs heeft als doel om digitaal historisch onderzoek onder studenten te stimuleren. De beste bachelorscriptie ontvangt € 500,00 en de beste master- en researchmasterscriptie € 750,00 elk. Je scriptie komt in aanmerking voor de prijs, als je met succes digitale methoden of technieken toepast.

Vorig jaar won Suzanne Ros de prijs met haar scriptie over het ontstaan van het begrip Antropoceen en de overgang van de geologie naar de andere wetenschappen, het publieke debat en daarbuiten.

» Meer over de scriptieprijs