2 maart 2021

Docententeam Universiteit Utrecht wint Hogeronderwijspremie (wo) van 800.000 euro

Het Mixed Classroom-team van de Universiteit Utrecht heeft op 1 maart 2021 een Nederlandse Hogeronderwijspremie van 800.000 euro gewonnen. Het betreft de tweede prijs in de categorie Wetenschappelijk Onderwijs. Het winnende onderwijsproject is een vernieuwende onderwijsvorm waarin studenten en professionals van en met elkaar leren. Minister van Engelshoven reikte de onderwijsprijs uit aan teamlid Jesse Hoffman tijdens het online Comeniusfestival.

De nieuwe Hogeronderwijspremie is de tegenhanger van de Spinozapremie voor onderzoek en wordt uitgegeven door het ministerie van OCW. De premie is in het leven geroepen om aandacht te geven aan de hoge kwaliteit van het onderwijs op universiteiten en hogescholen.

De jury was onder de indruk van de rijke uitwisseling van kennis tussen studenten, beleidsmedewerkers, maar met ook wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers. "Er wordt geleerd op de plek waar beslissingen worden genomen. Daarbij worden de verschillende perspectieven en contexten, zoals die van het bedrijfsleven of van de kunstenaars, goed meegenomen. Studenten wordt geleerd om lerend te zoeken naar oplossingen. Er zijn stevige bruggen tussen de wetenschap en de praktijk gebouwd."