Dialoog vraagstukken situatie Gaza en Israël: kijk live mee 

Hoe gaan we om met vraagstukken rondom samenwerkingen? Zijn er situaties waarin je universitaire samenwerking met een bepaald land moet stoppen of bevriezen? Hoe zorgen we ervoor dat de campus veilig blijft voor alle studenten en medewerkers maar debat wel gevoerd kan worden? En hoe gaan we samen verder en waar vinden we elkaar, ook nu we verschillen ervaren in opvattingen over wat de universiteit zou moeten doen naar aanleiding van de situatie in Gaza en Israël? 

Op vrijdag 12 juli voeren studenten, medewerkers en leden van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht een dialoog over vraagstukken die leven in onze universitaire gemeenschap naar aanleiding van de situatie in Gaza en Israël. Het gesprek wordt gemodereerd. Je kunt meekijken via een livestream.  

Waarom deze dialoog? 

De afgelopen maanden heeft ook onze universiteit te maken gehad met protesten naar aanleiding van de situatie in Gaza en Israël. Met elkaar in gesprek blijven is belangrijk, juist wanneer standpunten verschillen. Om die reden organiseren studenten en medewerkers al lezingen, ontmoetingen en dialoogsessies, en ook de leden van het College van Bestuur voerden verschillende gesprekken met studenten, medewerkers en andere betrokkenen. De dialoog van 12 juli is bedoeld om terug te blikken op de afgelopen maanden en te bespreken hoe we het beste verder kunnen gaan. 

Hoe kijk je mee? 

Je kunt de dialoog online bijwonen. Vanaf vrijdag 12 juli 12.00 uur vind je hier een link naar de livestream. Het gesprek vindt plaats van 13.00 tot 14.00 uur. Het gesprek wordt gevoerd in ‘luistertaal’; deelnemers mogen zich zowel in het Nederlands als Engels uitdrukken. Er zal naderhand een tweetalige geschreven terugblik op de UU-kanalen gedeeld worden. 

Hoe draag je onderwerpen aan?   

Tijdens de dialoog zal er in ieder geval worden gesproken over vraagstukken rondom samenwerkingen, gevoelens van sociale (on)veiligheid en het belang van open debat en discussie. We willen de universitaire gemeenschap de kans geven vragen, ervaringen en zorgen rondom deze thema's in te brengen. Wil je iets inbrengen? Stuur uiterlijk donderdag 11 juli 19.00 uur je vraag of boodschap in zodat de gespreksleider deze kan benutten voor de dialoog.  

Verder praten? Of heb je hulp nodig? 

De Universiteit Utrecht zet zich in om iedereen te steunen die direct of indirect door deze gebeurtenissen wordt geraakt. We bieden onze studenten en medewerkers graag ondersteuning hierbij. Ben je student en zoek je informatie, advies of begeleiding, kijk dan op de pagina Bij wie kan ik terecht? om te zien bij wie je terecht kunt. Medewerkers die zich zorgen maken kunnen ondersteuning zoeken bij hun leidinggevende en Bedrijfsmaatschappelijk werk.