DGK Nieuwsbericht 19 maart 2021

Beste studenten,

Dit is de studentennieuwsbrief van 19 maart 2021 van de faculteit Diergeneeskunde om studenten te informeren over (onderwijs)zaken die bij onze opleidingen spelen.

Algemene informatie

DGK nieuwe master illustratie

Is er al meer nieuws over de nieuwe Master?

We weten dat veel studenten graag meer informatie willen over de verwachte nieuwe master Diergeneeskunde. Dat snappen we heel goed en we doen ons best om de veel gestelde vragen en antwoorden voor jullie op een rij te zetten. Op dit moment zijn verschillende docententeams aan het werk om onderwijs van de huidige masterprogramma’s om te zetten naar het nieuwe masterprogramma. Er moeten er nog een aantal complexe knopen worden doorgehakt die allemaal met elkaar verband houden. Om die reden kunnen we jullie nog niet volledig informeren. We doen heel erg ons best om in de volgende Studentennieuwsbrief van 16 april en aantal veelvoorkomende vragen rondom de doorstroomtijd te beantwoorden.

Maar, hoe gaat het nu écht met je? 

Als student krijg je veel voor je kiezen en het combineren van een sociaal leven, studie, werk en sporten lijkt soms onmogelijk. Dat maakt het extra belangrijk om bewust te zijn van hoe het met je gaat en goed voor jezelf te zorgen.

Wist je dat …

  • 60% van de studenten regelmatig tot altijd last van uitstelgedrag heeft.
  • 1 op de 7 studenten aan depressie of een angststoornis lijdt.
  • 54% van de studenten zich regelmatig tot altijd gestressed voelt.

Caring Universities biedt gratis online services om het mentaal welzijn van studenten te verbeteren. 

Caring Universities is een initiatief dat het psychisch welzijn van studenten wil vergroten. De volgende universiteiten zijn deel van Caring Universities: Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht.

Doe mee aan de Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik studenten 

Maandag 1 maart zijn 15 onderwijsinstellingen (hbo en wo) – verspreid over het hele land – gestart met de uitvraag van de eerste Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten. Dit vragenlijstonderzoek geeft een landelijk inzicht in de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten in het hoger onderwijs.

Met deze nieuwe landelijke informatie kan gerichter worden ingezet op het bevorderen van de mentale gezondheid van studenten en het verminderen van (problematisch) middelengebruik. Hiermee wordt eveneens beoogd bij te dragen aan het verminderen van studievertraging en -uitval. In november 2021 worden de uitkomsten gepubliceerd. Meer over de Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten lees je in dit nieuwsbericht van het Trimbos-instituut.

Alle studenten van de UU ontvangen op 15 maart een verzoek om de monitor in te vullen, en ontvangen op 24 maart een reminder. Fijn als je de monitor invult: hoe meer studenten meedoen, hoe waardevoller de uiteindelijke informatie.

Luciel van Vuuren verkozen tot Docenttalent van het Jaar 2021! 

Luciel van Vuuren, docent Anatomie en Fysiologie is verkozen tot Docenttalent van het Jaar 2021. Dit is bekend gemaakt tijdens de Onderwijsparade van de Universiteit Utrecht op donderdag 4 maart. Je leest hier meer over de docentprijzen en reactie van Luciel.

Beurs Rosanna Fonds voor Talitha Verhaar-Spanjersberg

Op 8 maart, internationale vrouwendag, heeft Talitha Verhaar-Spanjersberg een beurs van het Rosanna fonds voor vrouwen ontvangen. Als een van de drie ambitieuze en getalenteerde vrouwen die deze beurs ontvingen krijgt zij hiermee financiële steun om het onderzoek dat zij tijdens haar Master Diergeneeskunde uitgevoerd heeft verder af te ronden. Samen met dr. Frank van Steenbeek richt zij zich op cardiovasculaire aandoeningen en benadert klinische vraagstukken uit zowel veterinair als humaan perspectief. Door gebruik te maken van een celkweek-model draagt zij daarbij tevens bij aan vermindering van proefdiergebruik in het onderzoek. De wens is dat deze erkenning een nieuw stapje richting een mooie carrière mag zijn. 

Veulenbrigade bestaat 30 jaar 

Begin maart opende de Veulenbrigade voor de dertigste keer haar deuren. De Veulenbrigade biedt 24 uur per dag, 7 dagen per week zieke, pasgeboren veulens zo snel mogelijk de beste behandeling en intensieve zorg.

De 30e verjaardag van de Veulenbrigade ging niet ongezien voorbij. Er was media-aandacht van onder andere RTV Utrecht, RTL Nieuws en Hart van Nederland. Daarnaast kwam DUIC langs voor het maken van een fotoreportage.

In het artikel van RTV Utrecht is nogeens te lezen hoe onmisbaar de studenten Diergeneeskunde zijn die zich vrijwillig voor de Veulenbrigade inzetten:

Studenten Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht ondersteunen de Veulenbrigade vrijwillig. Meike van Donk is zo'n brigadier: "Het kan wel intensief werk zijn, want je zit soms acht uur naast een veulen, maar je leert er heel veel van en het is leuk om te doen." Om de Dierenbrigade nog dertig jaar te laten bestaan zijn vrijwilligers zoals Meike onmisbaar. "Het is aan hen te danken dat dit mogelijk is", zegt Mathijs Theelen. "Anders zou het te kostbaar zijn om 24 uur verzorging te bieden aan de veulens."


Foto: Mathijs Theelen en Esther Siegers van de Veulenbrigade aan het werk. 

Kom met je ideeën over het ontwikkelen van veterinair innovatief onderwijs 

In 2021 en verder gaat de faculteit Diergeneeskunde zich meer richten op het ontwikkelen van digitaal onderwijs. Dit komt niet alleen ten goede van de kwaliteit van het onderwijs, maar het biedt studenten ook de mogelijkheid om competenties te ontwikkelen in virtuele, bijna levensechte omstandigheden. Daarnaast past digitaal onderwijs bij de leefwereld van onze huidige- en toekomstige studenten en in die van veel docenten: digitaal onderwijs is te vergelijken met games en social media die zij in hun vrije tijd gebruiken en bovendien on demand beschikbaar zijn. Studenten ervaren meer flexibiliteit omdat zij digitaal onderwijs kunnen volgen op een tijd en plaats naar keuze.

Kom met je ideeën!
Wij willen jullie vragen om mee te denken over het ontwikkelen van veterinair innovatief onderwijs. Om je op weg te helpen, kun je onderstaande vragen gebruiken:

  1. Welke mogelijkheden zie jij bij het ontwikkelen van digitaal onderwijs? Waar liggen mogelijkheden en kansen voor de faculteit Diergeneeskunde? Denk zo veel out of the box als je wilt!
  2. Wat zijn volgens jou mogelijke verbeterpunten in het huidige onderwijs en hoe kan digitaal onderwijs hier aan bijdragen?

Je kunt je ideeën, gedachtes en visies delen via vivo@uu.nl. Graag zien we je reactie tegemoet. Schroom niet om jouw (creatieve) ideeën te delen!

Met vriendelijke groet, Virtueel Innovatief Veterinair Onderwijsnetwerk (VIVO)

Opname studentenbijeenkomst Nieuwe huisvesting op Blackboard

Op maandag 15 februari vond er voor alle studenten van Diergeneeskunde een informatieve bijeenkomst plaats over de nieuwe huisvesting van Diergeneeskunde. De interesse en opkomst was groot, er waren rond de 200 mensen aanwezig in de Teams-meeting.

Een link naar de opname is terug te vinden op Blackboard. Je vindt hem in de Community DGK Interne Studentencommunicatie in de contentfolder Onderwijs in transitie.

Voor in de agenda: vastgestelde data cursusinschrijvingen 2021-2022

Illustratie mobiel

 

Inschrijvingen voor onderwijs semester 1  (september 2021):

maandag 31 mei t/m
zondag 27 juni 2021.

 

Informatie voor bachelorstudenten

Honours Programma Bachelor Diergeneeskunde: Iets voor jou? 

Wil je méér uit je studie halen en je talenten optimaal ontwikkelen? Dan is de Honours Programma van de Bachelor Diergeneeskunde misschien iets voor jou. Dit facultaire programma is opgezet voor studenten die zich breder willen oriënteren en extra uitdaging tijdens hun studie zoeken. Door het volgen van het honours programma (HP) krijg je de kans om je te verbreden over de grenzen van je eigen bachelor heen.

Je volgt naast je reguliere cursussen, een deel van het onderwijs - binnen en buiten het curriculum Diergeneeskunde - op honoursniveau . Je maakt deel uit van een interdisciplinaire, UU brede ‘community’ en hebt toegang tot unieke kansen zoals Descartes Colleges en het Da Vinci programma. Op de Studentensite lees je meer over het Honours Programma in de bachelor. Geïnteresseerd? Stuur een e-mail vóór 1 april aan: hp.vet@uu.nl

Bijeenkomst keuze master programma

Op donderdag 25 maart a.s. om 15.15 uur is er een Teams overleg voor bachelor studenten die nog twijfelen tussen de masterkeuze Landbouwhuisdieren en Gezelschapsdieren.

Deze bijeenkomst wordt begeleid door studieadviseur Trudi Miltenburg en een master student Landbouwhuisdieren die zelf ook twijfelde toen ze een masterprogramma moest kiezen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan t/m woensdag 24 maart door een email te sturen naar: g.a.j.miltenburg@uu.nl

Gezocht! bachelorstudentlid Board of Studies 

De Board of Studies, hèt adviesorgaan van de Faculteit Diergeneeskunde is op zoek naar een nieuw studentlid. De Board of Studies (BoS) wordt voorgezeten door de vice-decaan onderwijs en bestaat uit de portefeuillehouders van het onderwijs, beide onderwijsdirecteuren, het hoofd OSZ als adviseur en 2 studenten. Vanaf april zal de er een plaats vrijkomen voor een bachelorstudent. In dit nieuwsbericht lees je er meer over de vacature bachelorstudentlid Board of Studies.

Meer nieuws

Diergeneeskunde in de media

  • 'Tandenproject' van UU tegen puppyfraude – Henriette Booy-Vrieling – Telegraaf
  • Zijn dierproeven straks verleden tijd? – Daniela Salvatori – Algemeen Dagblad
  • Ziek door houtstook, kan dat? – Fleur Froeling – De Stentor 
  • Wetenschappers: coronavirus gaat niet meer weg - Cécile van Els - NOS

Tot slot

Mocht je naar aanleiding van deze mail vragen hebben, neem gerust contract op met OSZ.

Bereikbaarheid OSZ

  • Je kunt OSZ iedere dag tussen 10 en 12 uur bellen met vragen (030 253 4858)
  • Daarnaast kun je ook altijd een mail sturen naar: osz.vet@uu.nl
  • De OSZ-balie in het Androclus is op dit moment gesloten.