DGK Nieuwsbericht 18 juni 2021

Beste studenten,

Dit is de studentennieuwsbrief van 18 juni 2021 van de faculteit Diergeneeskunde om studenten te informeren over (onderwijs)zaken die bij onze opleidingen spelen. 

Algemene informatie

Samenvatting totstandkoming nieuwe master Door de studentgeleding van de Faculteitsraad en Opleidingscommissie

Zoals velen van jullie al weten zal er vanaf 2022 gestart worden met de “nieuwe master”. Na de presentatie van het raamplan, ruim een half jaar geleden, zijn er veelvuldig overleggen geweest binnen de faculteitsraad en de opleidingscommissie. De input van zowel docenten als studenten is vervolgens meegenomen naar de verschillende beslisorganen die over de totstandkoming van deze nieuwe master gaan. Vele van deze punten zijn of worden op dit moment verwerkt in de totstandkoming, maar zoals ook velen van jullie weten helaas niet alles. Het belangrijkste voorbeeld waar onvrede onder studenten over is ontstaan, is het niet kunnen verplaatsen van de onderzoekstage en de keuzevakken naar het begin van de master. Wij begrijpen dat dit voor ongemak kan zorgen, maar na advies ingewonnen te hebben bij meerdere expertisegroepen is er toch besloten om aan dit besluit vast te houden. Er wordt momenteel hard gewerkt aan oplossingen en alternatieven om de wachttijden binnen te perken te houden. Een voorbeeld hiervan is het feit dat er een aantal extra instroomplekken in de master worden gerealiseerd. Daarnaast waren enkele studenten bang dat ze hun SSH-kamer op zouden moeten zeggen door de wachttijd waar ze mee te maken zullen krijgen, echter is dit niet het geval. Op https://www.sshxl.nl/nl/hoehetwerkt , onder het kopje ‘Wat gebeurt er als ik niet meer studeer’ staat meer informatie hierover.

Gelukkig is er ook licht aan het eind van de tunnel, want naar aanleiding van de bijeenkomst over de nieuwe master op 14 juni ’21 horen wij dat er onder studenten veel positivisme en enthousiasme heerst over het curriculum en de opbouw van de nieuwe master in het algemeen. Deze bijeenkomst is terug te luisteren voor iedereen die hem heeft gemist of nog een keer wil bekijken. Ga hiervoor naar het Teamskanaal ‘Studentencommunity Diergeneeskunde’ en onder het kopje ‘Bachelor studenten Diergeneeskunde’ kunnen jullie de opname vinden.

Wij wensen iedereen veel succes toe de komende tijd en staan altijd voor jullie klaar. Als jullie nog vragen hebben dan kunnen jullie een mailtje sturen naar: sfrdgk@uu.nl.

Met veterinaire groet,
De Studentgeleding van de Faculteitsraad en Opleidingscommissie

Jesse Thijssen nieuwe studentassessor 

Mijn naam is Jesse Tijssen en heb per 1 mei het stokje overgenomen van Kim Hopman als studentassessor in het faculteitsbestuur. Ik zit in het 2e jaar van de master Landbouwhuisdieren en hoop over iets meer dan een jaar af te studeren. Als studentassessor zal ik zaken die spelen binnen de studentengemeenschap mee nemen naar het faculteitsbestuur en vice versa. Ik heb er ontzettend veel zin in!

Schrijf je nu in voor de LIVE!! (covid-proof) editie van Ready Vet Go!

Op donderdag 24 juni kun je deelnemen aan verschillende workshops die jou voorbereiden op de arbeidsmarkt en kun je speeddaten met jonge dierenartsen uit alle werkvelden. Dit onder het genot van een punt pizza en borrelnootjes. Lees meer over het programma of meld je direct aan

Vergeet jij ook wel eens om op de Studentsite te kijken? Misschien helpt het jou ook als je de Studentensite instelt als Startpagina.

Tip van een medestudent

Heb jij wel eens een melding gedaan?

We worden allemaal wel eens gekrabd door een kat, snijden onszelf per ongeluk tijdens een sectie of schieten uit tijdens het prikken. Om te leren van een (bijna) ongeval of gevaarlijke situatie is het belangrijk dat deze gemeld worden. Dit kan door een melding te maken via een Topdesk-formulier: https://uu.topdesk.net/tas/public. De Arbo- en Milieucoördinator ontvangt de melding en bekijkt hoe deze het beste aangepakt kan worden. Als het nodig is wordt er contact met je opgenomen. De meldingen worden uiteraard conform de AVG behandeld.

Om het melden van incidenten nog eenvoudiger te maken, worden er flyers met een QR-code ontwikkeld die direct naar het meldformulier leiden.

Hé, zit jij eigenlijk wel goed?

Thuis studeren. Je bent aanwezig bij alle colleges en werkgroepen met één druk op de knop. Super praktisch en efficiënt, maar klachten aan arm, nek en schouders liggen op de loer. Wil je dat voorkomen? Dat komt goed uit! De e-learning beeldschermwerk is namelijk gelanceerd en is voor alle medewerkers en studenten van de UU beschikbaar. Lees meer.

Direct naar de e-learning beeldschermwerk
Flyer met tips en adviezen over beeldschermwerk

Enquête e-modules (met kans op een prijs!) 

We zijn erg benieuwd naar je ervaringen met de e-modules die op onze server staan. Met jullie feedback kunnen we de modules nog beter afstemmen op jullie wensen en behoeften. Als dank voor het invullen verloten wij een geweldige prijs: een portretfoto, gemaakt door onze fotograaf Bas Niemans. Naar de enquête e-modules.

Informatie voor bachelorstudenten

Inschrijven onderwijs t/m 27 juni

De inschrijving voor de cursussen 1e semester 2021 is opengesteld van 11 t/m 27 juni. Let op: hierna is het niet meer mogelijk om je in te schrijven en cursussen te volgen.

Studieplanningsbijeenkomst huidige master 

Op donderdag 24 juni verzorgt studieadviseur Trudi Miltenburg om 16.00 uur een online studieplanningsbijeenkomst voor studenten die nog in het huidige masterprogramma kunnen starten. Voor het masterprogramma Landbouwhuisdieren zijn nog veel plaatsen beschikbaar en voor het masterprogramma Gezelschapsdieren een zeer beperkt aantal plaatsen. Aanmelden bij: g.a.j.miltenburg@uu.nl

Informatie voor masterstudenten

Gratis parkeerkaart af te halen voor DGK masterstudenten 

Met de faculteit Diergeneeskunde is afgesproken dat masterstudenten die diensten draaien in de klinieken van deze faculteit, gratis gebruik mogen maken van enkele parkeerterreinen op USP De Uithof. Wil je dit? Haal dan een parkeerkaart op bij de receptie in het Androclusgebouw; Yalelaan 1. Lees meer.

Initiatieven en evenementen

Caring Universities is een initiatief dat het psychisch welzijn van studenten wil vergroten.  Dit doen ze onder andere door gratis online diensten aan te bieden. De E-health programma’s die je hieronder ziet staan zijn gratis toegankelijk voor studenten en bestaan uit een aantal modules waar je in je eigen tempo door heen kunt gaan.

Informatiesessie ‘NVWA Vets online’ op 5 juli (en 4 oktober) 2021

De NVWA zoekt regelmatig dierenartsen in alle provincies van het land. Maar wat houdt het werk van een dierenarts bij de NVWA eigenlijk in? Kom hier op 5 juli van 14.00 tot 16.00 uur achter tijdens NVWA Vets Online. Meld je aan via: evenementen@nvwa.nl 

Meer nieuws 

Diergeneeskunde in de media

  • Onderzoek moet imago duif verbeteren: 'Doet geen vlieg kwaad' – RTL Nieuws – Vivian Goerlich
  • Covid-23 uit een Gelderse stal? 'De veehouderij is een tikkende tijdbom' – Omroep Gelderland – Arjan Stegeman
  • Zijn dit vaccins die de wereld veranderen? – NRC – Cécile van Els

Tot slot

Mocht je naar aanleiding van deze mail vragen hebben, neem gerust contract op met OSZ.

Bereikbaarheid OSZ

  • Je kunt OSZ iedere dag tussen 10 en 12 uur bellen met vragen (030 253 4858)
  • Daarnaast kun je ook altijd een mail sturen naar: osz.vet@uu.nl
  • De OSZ-balie in het Androclus is op dit moment gesloten.