DGK Nieuwsbericht 17 september 2021

Beste studenten,

Dit is de studentennieuwsbrief van 17 september 2021 van de faculteit Diergeneeskunde om studenten te informeren over (onderwijs)zaken die bij onze opleidingen spelen.

> Direct naar de informatie voor bachelorstudenten
> Direct naar de informatie voor masterstudenten

Algemene informatie

Studenten weer terug op de faculteit

Vorige week maandag was het eindelijk weer zo ver: studenten mochten na maanden online studie weer op locatie college volgen. Naast dat we een groot aantal studenten weer terugzagen, waren er ook vele onbekende gezichten die voor het eerst op de faculteit rondliepen tijdens de facultaire introductiedagen. Ook de Volkskrant was een ochtend op bezoek om te kijken hoe de eerste dag van het nieuwe academische jaar verliep. Ze spraken met verschillende studenten en docenten en schreven hier een leuk artikel over. Lees meer

Onderwijs vanaf 25 september: in blok 2 zoveel mogelijk hoorcolleges weer op locatie

We zijn blij dat we vanaf 25 september weer een stap vooruit kunnen zetten door de verdere versoepelingen in het onderwijs! Zoals jullie hebben kunnen lezen in de UU mail-to-all  blijven voor blok 1 de huidige onderwijsroosters nog van kracht. Hierbij is uitgegaan van een maximum van 75 personen in een collegezaal. Voor blok 2 wordt ál het onderwijs geroosterd zonder maximale groepsgrootte. Voor ons masteronderwijs heeft dat geen consequenties omdat we daar geen onderwijs geven aan  groepen groter dan 75. Voor de bachelor waren er voor de werkgroepen en practica al geen beperkingen. Vanwege deze versoepeling gaan we in blok 2 zoveel mogelijk online hoorcolleges alsnog op locatie geven. De tijdstippen van je hoorcolleges worden echter niet aangepast. Hou begin november je rooster goed in de gaten voor laatste locatie wijzigingen.

Het College van Bestuur oordeelt positief over nieuwe masteropleiding Diergeneeskunde

De vlag gaat uit voor de herziene masteropleiding Diergeneeskunde. Op basis van de hercertificeringsaanvraag geschreven door de projectgroep Herziening Masteropleiding heeft het College van Bestuur op 6 juli het programma een positieve beoordeling gegeven. Hiermee is het officiële startsein gegeven voor de nadere inhoudelijke uitwerking van het programma en kunnen we vanaf academisch jaar 2022-2023 de eerste studenten verwelkomen!

De nieuwe inschrijfprocedure voor alle DGK keuzecursussen

De inschrijfprocedure voor keuzecursussen bij Diergeneeskunde is veranderd. We werken voortaan met voorinschrijvingen en loting. 

De stappen op een rij:

 • Van maandag 1 t/m woensdag 3 november: voorinschrijving. Je geeft in Osiris via ‘Voorinschrijven keuzeonderwijs’ je voorkeur(en) op. Hierbij geef je aan welke cursus je voorkeur heeft, en, als je die hebt, een tweede keus, een derde keus en een vierde keus.
 • Alle studenten die voorkeuren hebben opgegeven worden in willekeurige volgorde geplaatst op een beschikbare plek in de cursus die het hoogst in hun voorkeurslijst staat.
 • Als de cursus van jouw eerste keus geen beschikbare plekken meer heeft, word je ingeschreven op de cursus van je tweede  (of mogelijk derde of vierde) keus. Als je geen tweede keus hebt opgegeven en de cursus van je eerste keus is al vol, dan word je niet ingeschreven.
 • Op vrijdag 5 november hoor je via Osiris voor welke cursus je geplaatst bent.
 • Vanaf maandag 8 november t/m zondag 28 november: reguliere inschrijving. Naast de voorinschrijving en loting, is er nog de mogelijkheid om je op de gewone manier in (en uit) te schrijven voor cursussen waar nog plaatsen beschikbaar zijn. Natuurlijk zijn er ook cursussen bij andere faculteiten waarvoor je je mag inschrijven.

Bereikbaarheid studiepunt Diergeneeskunde

De bereikbaarheid van het studiepunt Diergeneeskunde is aangepast. Je kunt het studiepunt elke werkdag bellen tussen: 11.00 - 12.00 en van 14.00 - 15.00 uur. De OSZ-balie is voortaan alleen op afspraak open op dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 14.00 uur. 

Terugkijken college-opnames in Teams

In de zomerperiode hebben er achter de schermen een aantal veranderingen plaatsgevonden in Teams. We willen je daarom vragen om voortaan op de volgende manier college-opnames terug te kijken:

 • Stap 1: Word met je UU-account lid van het onderwijsteam door de TEAMScursuscode op Blackboard te gebruiken (zie instructies https://manuals.uu.nl/nl/manual/teams-online-onderwijs-student/)
 • Stap 2: Ga naar het kanaal waarin het college wat je wilt terugkijken geweest is (vaak is dit het algemene kanaal).
 • Stap 3: Klik op 'files' of bestanden bovenin het scherm en kies voor ‘recordings’ of opnames. Hier zijn de opnames terug te vinden. De opnames zijn 'view only'.

Dit om te voorkomen dat docenten overspoeld worden door automatische e-mails waarin zij toestemming moeten geven voor het terugkijken van een opname. 

Informatie voor bachelorstudenten

Laatste mogelijkheid: DTP-vaccinatie 1e jaars 20 oktober 

Ben je afgelopen woensdag 15 september niet in de gelegenheid geweest om een DTP-vaccinatie te halen, dan heb je alsnog de mogelijkheid om deze op 20 oktober tussen 11.00 – 11.45 uur te halen in de kantine in het Androclusgebouw. Dit is tevens de laatste mogelijkheid om je te laten inenten voor DTP!

De universiteitsbibliotheek en hulp bij het zoeken naar literatuur

Via de universiteitsbibliotheek krijg je toegang tot heel veel informatie: artikelen, papieren en e-books, databases en meer. Omdat er veel meer kennis beschikbaar is dan je ooit kunt gebruiken, helpen Felix Weijdema en Marijke Niessen je met zoeken, evalueren en het gebruiken van referenties. Je komt ze tegen tijdens het vak Wetenschappelijk Denken en Handelen. Loop je vast of kom je er niet meer uit, dan zijn zij er om je te helpen! Je kunt altijd even langslopen of bellen/mailen. Lees meer.

Plaatsingsprocedure master Diergeneeskunde 2022-2023

Studenten die bachelor afgestudeerd zijn tot 31 augustus 2021 kunnen zich vanaf 1 oktober via Studielink aanmelden voor de nieuwe masteropleiding Diergeneeskunde. Er zijn in 2022-2023 vier instroommomenten verdeeld over het jaar; september (72 plaatsen), november (48 plaatsen), februari (48 plaatsen) en mei (72 plaatsen). In de week voor de UU brede inschrijving van 1 oktober ontvangen deze studenten een email met verdere toelichting en uitleg. De plaatsingsprocedure voor studenten die afstuderen vanaf september 2021 zullen we binnenkort toelichten in de studentennieuwsbrief en op de Studentensite. 

Heb je vragen? Je kunt terecht bij de studieadviseur van het 3e bachelor jaar.

Inschrijven DGK bachelor keuzecursussen periode 3

De inschrijfprocedure voor keuzecursussen bij Diergeneeskunde is veranderd. In deze nieuwsbrief vind je onder ‘Algemene informatie’ de stappen van de nieuwe inschrijfprocedure voor alle DGK keuzecursussen op een rij. Voor de bachelor zijn als eerste de keuzecursussen in periode 3 (voor de derdejaars studenten) aan de beurt.

Master’s Online Open Day - 13 oktober 2021

Heb je al nagedacht over wat je gaat doen na je bachelor diergeneeskunde? Op woensdag 13 oktober organiseert de Universiteit Utrecht de Master’s Online Open Day. Bij Diergeneeskunde kun je online presentatierondes bijwonen over de Master Diergeneeskunde (start sept. 2022), Master Landbouwhuisdieren en Veterinaire Volksgezondheid, en een ronde met de studieadviseur en international officer. 

Meer over de Master’s Open Day bij Diergeneeskunde

Informatie voor masterstudenten

Belangrijk bij DGK master keuzecursussen

In deze nieuwsbrief vind je onder ‘Algemene informatie’ de stappen van de nieuwe inschrijfprocedure voor alle DGK keuzecursussen op een rij. Voor de master keuzecursussen geldt aanvullend:

 1. Als je een niet-klinische track volgt en je moet hiervoor een verplichte keuzecursus volgen, schrijf je dan hiervoor in tijdens de voorinschrijving. Je wordt dan automatisch met voorrang geplaatst. Let op: je moet wel voor de niet-klinische track staan ingeschreven in Osiris.
 2. Het onderwijs van de keuzecursussen is voltijd onderwijs. Het is daarom niet mogelijk gedurende de keuzecursussen ook voor andere onderwijsverplichtingen ingeschreven te zijn en hieraan deel te nemen.

Zorg dat je afstudeerverklaring op de juiste deurmat valt

Elke maand op de laatste donderdag wordt gekeken welke studenten in OSIRIS 180 EC hebben gehaald én aan alle examenvereisten hebben voldaan. Als je op dat moment aan alle examenvereisten hebt voldaan, ontvang je een uitnodiging (per email) voor een diploma-uitreiking en gaat er dezelfde dag een afstudeerverklaring op de post. We gebruiken daarvoor het Student Adres dat in OSIRIS staat. Controleer daarom voordat je afstudeert of in OSIRIS je Student Adres (ST-adres) correct staat ingevuld.

Ready, Vet, Go! 28 oktober 2021

Ready, Vet, Go! met als doel het versoepelen van de overgang van faculteit naar de veterinaire praktijk, staat op donderdagmiddag 28 oktober 2021 van 14.00 – 20.00 uur weer op de agenda. Hét evenement voor zowel studenten als jonge dierenartsen (0-5 jaar afgestudeerd). Lees hier waarom je hierbij aanwezig moet en wil zijn!

Meer nieuws 

Draag bij aan betere toetsing bij Diergeneeskunde! 

Wil jij alvast kennis maken met de voortgangstoetsing die volgend collegejaar definitief geïmplementeerd gaat worden in ons curriculum, en kans maken op een cadeaubon van €25? We zoeken studenten uit alle opleidingsjaren om kleine sets van toetsvragen te beantwoorden voor de vorming van een vragendatabank. Lees hier meer over de pilot en hoe je je kunt opgeven!

Enquête over fysieke belasting 

Heb jij na een dag werken of studeren ook weleens last van je rug, arm of nek? Vul dan de korte enquête fysieke belasting in. Hierdoor kunnen wij meer informatie over dit onderwerp verzamelen en de fysieke belasting binnen Diergeneeskunde onder de aandacht brengen.

Naar de enquête

Diergeneeskunde in de media

 • Zeldzame massastranding bruinvissen op Wadden en het worden er nog meer - NOS -Lonneke IJsseldijk
 • Plofkip komt de supermarkt niet meer in, alleen nog via het vriesvak of als kipcorn - de Volkskrant - Bas Rodenburg
 • Meer zwerfhonden uit het buitenland en dus vaker gedragsproblemen - NOS - Claudia Vinke
 • Huh? Dierenarts bij Defensie? - Defensie magazine - Joris Wijnker

Tot slot

Mocht je naar aanleiding van deze mail vragen hebben, neem gerust contract op met OSZ.

Bereikbaarheid OSZ

 • Je kunt OSZ iedere dag tussen 11-12 en 14-15 uur bellen met vragen (030 253 4858)
 • Daarnaast kun je ook altijd een mail sturen naar: osz.vet@uu.nl
 • De OSZ-balie in het Androclus is open op afspraak. Lees meer.