DGK Nieuwsbericht 15 januari 2021

Beste studenten,

Dit is de studentennieuwsbrief van 15 januari 2021 van de faculteit Diergeneeskunde om studenten te informeren over (onderwijs)zaken die bij onze opleidingen spelen.

Algemene informatie

2021: Een nieuw jaar

Het nieuwe jaar is begonnen en het (online) onderwijs weer gestart. Maar ook de eerste vaccinaties in Nederland zijn gezet. Het zal nog even duren voordat we weer terug kunnen naar ons ‘oude normaal’, maar laten we van 2021 een jaar maken van hoop en nieuw perspectief. We hopen dat 2021 voor velen een beter jaar zal worden en wensen jullie veel geluk, gezondheid en goeds.

Ondanks de goede hoop is het soms lastig om nog even ‘vol te houden’. Om gemotiveerd te blijven als je veel alleen studeert, om contact te houden als je elkaar minder kunt zien en om je geen zorgen te maken. Om ons heen horen we van collega’s en studenten dat het moeilijk kan zijn. Als dit ook voor jou geldt: je bent niet de enige! Deel je zorgen met anderen, want iedereen maakt zich hier druk over. Kun je wel wat tips gebruiken? Lees hier meer over fysiek en mentaal gezond blijven in deze tijden.

Raamplan nieuwe master gepubliceerd

Vanaf academisch jaar 2022 verandert de masteropleiding Diergeneeskunde. De Commissie herziening master onder leiding van vice-decaan Merel Langelaar ontwikkelde een raamplan voor de vernieuwde master, na intensief overleg met studenten, alumni, docenten, onderwijsmanagement en het werkveld. Dit raamplan vormt de basis voor het nieuwe curriculum, dat de komende anderhalf jaar wordt uitgewerkt. Bekijk het raamplan en de infographic van de nieuwe masteropleiding Diergeneeskunde in dit nieuwsbericht.

Er zijn vijf werkgroepen opgericht om de plannen voor de nieuwe masteropleiding verder uit te werken, namelijk de werkgroep ATI-master, werkgroep twee curricula naast elkaar, werkgroep bronsystemen en planning, werkgroep studenten met een functiebeperking en de werkgroep studentencommunicatie. Nu de werkgroepen van start gaan, zal de komende tijd steeds duidelijker worden hoe de master er in detail uit gaat zien. We zullen jullie hier steeds over op de hoogte stellen via alle kanalen.

Beschikbaarheid studieplekken diverse gebouwen

Studeren doen we de komende weken zoveel mogelijk thuis. Zelfstudie in de universiteitsbibliotheek blijft (op online reservering) mogelijk voor studenten die door omstandigheden thuis niet goed kunnen studeren. Daarnaast zijn er de komende weken studieplekken in diverse gebouwen in de binnenstad en het Utrecht Science Park (samen 488 plekken) beschikbaar voor deze groep. In deze gebouwen registreer je je bij binnenkomst voor een studieplek. De beschikbaarheid is op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Als je verzekerd wilt zijn van een studieplek, dan kun je dus het beste een plek reserveren in de universiteitsbibliotheek.

Studieplekken en plattegronden Androclusgebouw

In het Androclusgebouw zijn 80 studiewerkplekken beschikbaar (zie plattegronden). 

Plattegrond begane grond (PDF)
Plattegrond verdieping 1 (PDF)

Pop-up college over coronavaccins

Heb je prangende vragen over de huidige coronavaccins? Hoogleraar vaccinologie Cécile van Els staat woensdag 27 januari om 20.00 uur in Tivoli om alle vragen te beantwoorden over coronavaccins. Het pop-up college met Q&A is thuis te volgen via een livestream.

Project Vervanging Vetware

Veel collega’s en studenten van de faculteit Diergeneeskunde gebruiken Vetware als ziekenhuisinformatiesysteem. De leverancier van Vetware gaat echter afscheid nemen van het systeem en het dus niet langer meer doorontwikkelen en ondersteunen. Dit betekent dat we in 2021 een vervangend systeem moeten selecteren en implementeren. Het vervangen van Vetware is een lastig en intensief traject, waarbij een Europese aanbesteding wettelijk vereist is.

13 zij-instromers in de master Diergeneeskunde

Op 8 februari 2021 starten 13 studenten van  Wageningen University & Research (WUR) in de minor ‘Basics in Veterinary Medicine’. Wanneer deze studenten hun bachelor Animal Sciences, met daarin opgenomen de minor ‘Basics in Veterinary Medicine’, succesvol hebben afgerond kunnen zij instromen in de master Diergeneeskunde.

Universiteit Utrecht presenteert Stedenbouwkundige Visie

Het College van Bestuur heeft ingestemd met een Stedenbouwkundige Visie voor het centrum en oosten van het Utrecht Science Park, waaronder het gebied van Diergeneeskunde. In het plan zijn ook visualisaties gemaakt in de vorm van afbeeldingen van gebouwen, dit zijn impressies en nog niet gebaseerd op werkelijke ontwerpen. De impressies geven een indruk van het gebied en dienen puur ter inspiratie. Binnenkort wordt er ook een bijeenkomst georganiseerd om studenten nader te informeren over de nieuwe huisvesting van Diergeneeskunde. Lees hier meer over de Stedenbouwkundige Visie. 

DGK Studentennieuwbrieven archief

Wist je dat je alle studentennieuwbrieven terug kunt vinden op de Studentensite? Zo kun je altijd nog even een nieuwsbericht teruglezen. Je vindt alle studentennieuwsbrieven hier op een rij.

Informatie voor bachelorstudenten

DHV2 stationstoets vervalt, DHV3 herkansing stationstoets gaat door

De verlenging van de lock-down en het nog steeds zeer hoge aantal besmettingen heeft de onderwijsdirecteur samen met de examencommissie doen besluiten de DHV2 stationstoets voor de 2e jaars te laten vervallen. De enorme logistieke omvang van de stationstoets voor een heel cohort levert naar hun mening teveel potentiële risico’s op. Dit betekent dat er een vervangende opdracht komt voor alle studenten, die op dit moment ingeschreven staan voor DHV2. Meer informatie over deze vervangende opdracht ontvangen de betreffende studenten per mail.

Voor de studenten die de DHV3 stationstoets alsnog moeten herkansen en hiervoor reeds zijn ingedeeld, gaat de stationstoets wél door. Dit zijn een beperkt aantal studenten en met aangepaste omstandigheden is het wel verantwoord om voor deze kleinere groep de herkansing van de DHV3 stationstoets door te laten gaan. De betreffende DHV3 studenten ontvangen meer informatie over hun stationstoets per mail.

BSA wordt voor eerstejaars versoepeld

Donderdag 14 januari is bekend geworden dat alle universiteiten het bindend studieadvies versoepelen. Eerst werd er nog vastgehouden aan de BSA-eis dat minimaal 45 EC moest zijn behaald in het eerste jaar omdat studenten voldoende onderwijs hadden kunnen volgen. De universiteiten zijn het er nu echter over eens dat de corona-pandemie het welzijn van studenten onder druk zet. Daarom vinden ze het in het belang van studenten om de BSA alsnog te versoepelen. De UU heeft besloten dat zij de eis met 7,5 EC naar beneden bijstelt. Dat betekent voor eerstejaars dat zij in het collegejaar 2020-2021 minimaal 37,5 EC moeten hebben behaald om door te mogen stromen naar het tweede jaar. Ben je eerstejaars en heb je vragen over wat deze maatregel voor jou betekent, neem dan contact op met de studieadviseur Anniek Mestebeld.

Tips bij online proctoring

Er zijn inmiddels meerdere tentamens afgenomen met het gebruik van online proctoring via het programma ProctorExam. Hierdoor hebben we een goed beeld gekregen van de meest voorkomende problemen met en vragen over ProctorExam. Hieronder hebben we een aantal tips en punten op een rij gezet die de meeste problemen kunnen voorkomen.
 

  • Zorg ervoor dat je kamer goed verlicht is. 
    Zeker bij tentamens die aan het eind van de middag/begin van de avond, of juist vroeg in de ochtend worden afgenomen hebben we gemerkt dat de kamer langzaamaan donker wordt, of donker begint en de student niet goed te zien is. Zorg er dus voor dat je wat lampen hebt aangezet voor je begint met je tentamen.
  • Zorg ervoor dat je gezicht volledig in beeld is. 
    Veel studenten gebruiken kladpapier tijdens het maken van hun tentamen. Dit is, mits het in de bevestigingsmail staat die je van OSZ ontvangt, natuurlijk toegestaan. We hebben echter gemerkt dat tijdens het schrijven sommige studenten geheel uit beeld verdwijnen of slechts het voorhoofd nog zichtbaar is. Let er dus op, als je je webcam instelt op ProctorExam, dat je een groot genoeg beeld hebt, waardoor je ook tijdens het schrijven op je kladpapier volledig in beeld bent. Je kunt dit overigens tussendoor zelf ook checken door op de pagina van ProctorExam je muis te bewegen over het webcamicoontje.
  • Klik op toestaan als je de melding krijgt dat je je scherm opnieuw moet delen.
    We hebben gemerkt dat de meeste problemen die zich voordoen te maken hebben met de melding dat studenten hun scherm opnieuw moeten delen. Mocht deze melding zich voordoen, dan moet je klikken op ‘toestaan’. We begrijpen dat dit vervelend is en voor afleiding kan zorgen, maar dit is voor nu de enige oplossing.
  • Klik voor de start van het tentamen op ‘Next step’.
    Bij sommige studenten was de knop met ‘Finish exam’ na het afronden van het tentamen in Remindo niet zichtbaar op de pagina van ProctorExam. Dit komt omdat er, voor de start van het tentamen, vergeten was door te klikken bij de stap op onderstaande afbeelding. Vergeet dus bij deze stap niet dat je op ‘next step’ moet klikken. Hierna krijg je nog één stap waarbij je aan moet vinken of je jezelf ziet en weer op ‘next step’ moet klikken. Pas als je de melding ’This page must remain open throughout the entire exam.’ krijgt, heb je alle stappen doorlopen. Je kunt nu dan ook de link naar Remindo aanklikken in het tekstvak onder ‘Exam instructions’. Ga dus altijd via die link naar Remindo, dan weet je zeker dat je alle stappen goed hebt doorlopen.
  • Zorg voor een stabiele internetverbinding.
    Dit is niet alleen belangrijk voor ProctorExam maar ook voor Remindo. Een wifi-verbinding is goed, maar je kunt je verbinding stabieler maken met een netwerk (ethernet) kabeltje tussen je computer en je modem/router.
  • Gebruik alleen geluiddempende oordoppen.
    Je mag alléén geluiddempende oordoppen gebruiken, dus geen draadloze koptelefoon (op bluetooth of met wifi) of oortjes met draad.
  • Check of gebruik van een rekenmachine is toegestaan.
    Lees de bevestigingsmail van OSZ altijd goed door. Hierin staat vermeld of je een eigen rekenmachine mag gebruiken of alleen die in Remindo.​
  • Schrijf geen dingen over.
    Het is niet toegestaan om vragen en/of antwoordmogelijkheden van het tentamen over te schrijven op je kladpapier.

Informatie voor masterstudenten

UKG Brigade gestart!

Bij het departement Clinical Sciences zijn ze dit nieuwe jaar gestart met hun eigen UKG-brigade! De brigade bestaat uit een groep gemotiveerde studenten die graag extra-curriculair meedoet met de patiëntenzorg en het bijbehorende onderwijs. De UKG-brigade is opgezet om op korte termijn in te kunnen springen als een andere ingedeelde student plots uitvalt. Op deze manier worden de plekken voor patiëntgebonden onderwijs maximaal benut op een manier die de Corona maatregelen niet aantast. Annemarie Spruijt laat weten ontzettend blij te zijn met deze gemotiveerde studenten en hoopt dat dit voor allen een win-win situatie oplevert. 

De studenten van de UKG-brigade hebben allemaal de voorweken van de GD major gevolgd en krijgen informatieve filmpjes en (wanneer nodig) extra-curriculaire activiteiten aangeboden. De studenten hebben verschillende niveaus van kennis en ervaring op de UKG en met patiënten (en eigenaren). In de kliniek kun je de UKG-brigadiers vanaf heden tegenkomen en herkennen aan een extra sticker op hun naambordje.

Mocht je vragen hebben over de UKG-brigade, neem dan contact op met het bestuur van de UKG-brigade: Mirthe de Groot, Annelies Tobé en Marloes van Wijngaarden (ukgbrigade@uu.nl).

Wat verwachten we van een jonge dierenarts?

Hoe ziet de ideale dierenarts eruit? Dat was de eerste vraag in de enquête over de herziening van de masteropleiding die eerder dit jaar onder Diergeneeskunde-alumni werd verspreid. Zo’n driehonderd dierenartsen vulden de enquête in. Hun antwoord: de ideale dierenarts combineert theoretische kennis met een praktische instelling, is sociaal, empathisch en heeft uitstekende communicatievaardigheden. De resultaten van de enquête zijn waardevolle input voor de commissie masterherziening onder leiding van vice-decaan onderwijs Merel Langelaar. Je leest meer over de uitkomsten van de enquête masterherziening onder dierenartsen in de Vetscience.

Meer nieuws

Diergeneeskunde in de media

  • Hans en Harry rijden rond met hun coronabus om katten en honden te testen op virus – Harry van Engelen & Hans Kooistra – Algemeen Dagblad
  • Dode dolfijnen leden aan ontstekingen in longen, hersenen en darmen – Lonneke IJsseldijk – Hart van Nederland
  • Pluimveehouderij onhoudbaar zonder vogelgriepvaccinatie – Arjan Stegeman – Bio Nieuws
  • RIVM na goedkeuring Pfizer-vaccin: 'Ook de nieuwe variant van het coronavirus kan hiermee worden aangepakt' – Cécile van Els – Radio 1
  • Als de kat van huis is: waarom jouw huiskat een leeuw in het klein is – Claudia Vinke – Nu.nl
     

Tot slot

Mocht je naar aanleiding van deze mail vragen hebben, neem gerust contract op met OSZ.

Bereikbaarheid OSZ

  • Je kunt OSZ iedere dag tussen 10 en 12 uur bellen met vragen (030 253 4858).
  • Daarnaast kun je ook altijd een mail sturen naar: osz.vet@uu.nl
  • De OSZ-balie in het Androclus is op dit moment gesloten.