De verwarming staat op 19 graden

Zonsopkomst over een weiland op het USP met UU-gebouwen op de achtergrond. Boven het gras hangt dauw en de lucht is oranje, roze en paars.
Foto: Jelle Verhoeks (© Utrecht Science Park)

In 2022 voerden we op de UU een temperatuurverlaging door. Sindsdien staat de temperatuur in alle gebouwen (buiten de zomer om) ingesteld op 19 graden Celsius. Nu de koude maanden zijn ingegaan, kan deze verlaging merkbaar zijn voor jou en andere studenten. In dit bericht delen we het waarom van deze verlaging en geven we tips om zo comfortabel mogelijk te kunnen studeren.

Tips voor comfortabeler studeren

Om zo comfortabel mogelijk te kunnen studeren in UU-gebouwen, kunnen de volgende zaken helpen:

  • een extra laag kleding: voor de hand liggend, maar: trek een extra laag (onder)kleding aan en warmere sokken;
  • sluit ongebruikte ruimtes: houd ongebruikte ruimtes gesloten, dan ontstaat er een soort barrière die luchtcirculatie tegengaat. Hierdoor gaat er minder warmte verloren;
  • drink warme dranken: warme dranken zorgen ervoor dat jouw lichaam warm blijft, ook als je veel stil moet zitten. Een kopje soep of bouillon is ook een goede optie;
  • zorg dat je genoeg beweegt: in het gebouw zelf, maar ook met een wandeling in de buitenlucht. Een beetje lichaamsbeweging zorgt al voor meer warmte in je lichaam.

Afwijkende (gevoels)temperaturen

De temperatuur wordt per gebouw centraal geregeld. In elk gebouw, behalve in laboratoria, staat de centrale thermostaat op 19 graden. Desondanks kunnen sommige panden of ruimtes kouder of warmer aanvoelen. Dit heeft veelal te maken met omgevingsfactoren, zoals bepaalde apparatuur in de ruimte, de aan- of afwezigheid van mensen, of met weersinvloeden.

Het effect van thermostaatverlaging

Elke graad Celsius verlaging scheelt 7% aan aardgas in een huishouden. Als universiteit gebruiken wij ongeveer 20 miljoen m3 gas per jaar. De temperatuurverlaging van 21 naar 19 graden Celsius betekent dus een besparing van 1,5 tot 3 miljoen m3 gas.

Om dit in perspectief te zetten: een gemiddelde tussenwoning verbruikt zo’n 1350 m3 gas per jaar. Dit betekent dat met een verlaging van twee graden, de universiteit zo’n 1100 huishoudens zou kunnen voorzien van gas.

Klimaatdoelstellingen overheid en universiteit

Met de verlaging geven we gehoor aan de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om’. Daarbij werken we al langer aan manieren om het gasverbruik te verminderen. Zo wordt een deel van de gebouwen verwarmd met een warmte-koudeopslag en wordt bij onderhoudswerkzaamheden altijd gekeken hoe we verder kunnen verduurzamen.