9 oktober 2017

De Universiteit van...

Roos Ykema

De Universiteit Utrecht heeft meer dan 30.000 studenten. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Deze week vertelt Roos Ykema, winnares van de prijs voor bijzondere verdiensten 2017, het hare.

Naam: Roos Ykema
Leeftijd: 22 jaar
Opleiding: Bachelor milieu-natuurwetenschappen én rechtsgeleerdheid
Uit-/thuiswonend: Uitwonend
Over Roos: Roos is een Utrechtse studente milieu en recht. Naast haar studie werkt ze in een kroeg en heeft ze de organisatie WelnU opgericht, waarmee ze met een flinke groep vrijwilligers 3x per week taalles geeft aan ongeveer 80 vluchtelingen. Zo krijgen zij de kans om vanaf het begin Nederlands te leren en sneller door te stromen naar werk en studie, maar ook gewoon om in contact te komen met Nederlanders.

Hoe heeft de UU jou geholpen om te komen waar je nu bent?
De mooiste kans die de UU mij heeft gegeven was mijn exchange naar Brazilië.
Verder was ik ontzettend blij met de flexibiliteit en de weinige contacturen, waardoor ik een dubbele studie kon doen zonder al te veel praktische problemen maar ook de taallessen op heb kunnen zetten.

Wat kan de universiteit volgens jou beter doen?
Ik vind dat de UU best wat diverser mag. Dat betekent meer vluchtelingen, maar ook mensen met bijvoorbeeld een Surinaamse of Marokkaanse achtergrond en mensen uit armere gezinnen. Verder zou er meer uitwisseling kunnen zijn tussen de verschillende disciplines. Milieuwetenschappers hebben zo’n ander wereldbeeld dan rechtenstudenten, maar uiteindelijk moeten we wel samen gaan werken om onze maatschappij vooruit te helpen. Het zou denk ik ook goed zijn als er uitwisseling was tussen uni, HBO en MBO.

Hoe ziet jouw ideale universiteit eruit?
Voor mij hoort de universiteit te zoeken naar gewaagde oplossingen voor problemen. Ik vind zelf de vluchtelingenproblematiek erg interessant en vraag me heel erg af of de hel nou echt los zou barsten als we onze grenzen wijder open zouden zetten. Maar klimaatverandering en de wereldwijd groeiende ongelijkheid vragen ook dringend om een oplossing en volgens mij is de universiteit de perfecte plek om daarnaar te zoeken. Zowel wetenschappers als studenten kunnen daaraan bijdragen. Zo kunnen al die Utrechtse bright minds ook echt leiden tot better futures!