18 juni 2020

De universiteit en duurzaamheid: wat waren de ontwikkelingen van 2019?

Voor de Universiteit Utrecht gaat duurzaamheid over wereldwijde vraagstukken én over duurzaamheid dichtbij.

Vanaf vandaag staat de duurzaamheidsmonitor 2019 online. Hierin lees je welke stappen er in 2019 zijn gezet om de universiteit te verduurzamen en vind je een overzicht van duurzaamheidshoogtepunten uit onderwijs en onderzoek. Bekijk de resultaten in vogelvlucht of lees de verhalen van de mensen die achter de schermen werken aan duurzaamheid. Vorig jaar publiceerde de universiteit voor het eerst een duurzaamheidsmonitor over 2018.

De universiteit als agent of change
Het belang van deze monitor wordt onderstreept door Annetje Ottow, vicevoorzitter van het College van Bestuur: "Als universiteit zijn we een agent of change op het gebied van duurzaamheid. Transparant zijn over de inspanningen en resultaten is integraal onderdeel van veranderkracht in wording. Met een monitor kunnen we onze transitie en de duurzame impact hiervan nauwgezet volgen."

Groene verhalen
Aan de verduurzaming van de universiteit werken heel veel mensen. Medewerkers en studenten die op kleine en grote schaal voor duurzame verandering zorgen. In de serie ‘groene verhalen’ lees je bijvoorbeeld hoe:

Jos de Vries met zijn team de parkeergarage Cambridgelaan energiezuinig maakte;

Marije Elschot met de zero waste-coalitie zorgt voor een afvalvrije universiteit in 2030;

Koen van der Hoorn met Vastgoed & Campus besloot om het Van Unnikgebouw niet te slopen, maar te herontwikkelen;

Daantje Berghuis eraan bijdraagt dat steeds meer studieverenigingen het vliegtuig inruilen voor een treintrip naar de studiereisbestemming.

Ga naar de duurzaamheidsmonitor 2019

Deze monitor heeft de vorm van een online magazine. Op deze manier klik je gemakkelijk door behaalde duurzaamheidsresultaten in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Het officiële rapport, ontwikkeld volgens de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI)*, is als pdf in te zien.

*Het Global Reporting Initiative is een organisatie die standaarden biedt aan andere organisaties om de eigen duurzaamheidsontwikkeling te meten.