7 januari 2019

Bolognalaan 101: Verbouwing

Zoals je al eerder kon lezen in dit bericht maken de faculteiten Bètawetenschappen, Geowetenschappen en Sociale Wetenschappen vanaf februari 2019 gebruik van de onderwijslocatie aan de Bolognalaan 101. Dit ter vervanging van de onderwijsruimten in het Willem C. Van Unnikgebouw en op de Israëlslaan. Bolognalaan 101 wordt gedeeld met de Hogeschool Utrecht. In dit bericht lees je meer over de volgende onderwerpen:

Wat is de stand van zaken?

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing. Ondanks de strakke planning gaat het lukken om 21 december de bouwkundige- en technische oplevering te doen. De maand januari gebruiken we om de ruimtes in te richten met AV-installatie, meubilair en datanetwerk. Uiteraard testen we uitvoerig om te zorgen dat alles op 4 februari 2019 volledig functioneert en het onderwijs van start kan.

Indeling onderwijsruimten per verdieping

In het pand van de Bolognalaan komen hoorcollegezalen, werkgroepruimten, computerleerzalen en een groot studielandschap. er zijn geen kantoorfuncties aanwezig, behalve enkele flexplekken voor docenten. Hieronder lees je hoe de indeling van het gebouw eruit ziet.

Begane grond: vooral gebruikt door HU
begane grond bolognalaan

Op de begane grond is de centrale receptie en het zogenaamde studentenuitleenpunt (STUP). Ook gaat de UU twee hoorcollegezalen en een werkgroepruimte gebruiken (op de tekening donkergroen). Verder zijn op de begane grond klinieken en onderwijsruimten van de HU (roze). Op de begane grond zijn ook gezamenlijke ruimten voor de HU en UU, zoals een algemene ontmoetingsruimte (lichtpaars) en aparte stilteruimten voor mannen en vrouwen.

Eerste verdieping: gezamenlijk gebruik HU en UU plus studielandschap UU

Op de eerste verdieping gaat de UU een aantal werkgroepruimten en een hoorcollegezaal gebruiken (donkergroen). Daarnaast is op deze etage een groot studielandschap aanwezig (donkerblauw) waar de studenten van de UU gebruik van kunnen maken. De HU gebruikt op deze verdieping nog enkele onderwijsruimten tot september 2019 (lichtgroen), daarna zal de UU ook deze onderwijsruimten in gebruik nemen.

Tweede verdieping: werkgroepruimten, computerleerzalen, projectkamers en een Actieve Learning Classrooom (ALC)
tweede verdieping bolognalaan

Op de tweede verdieping zijn naast werkgroepruimten ook drie computerleerzalen beschikbaar. Deze computerleerzalen hebben een capaciteit van 40 personen. Als de computerleerzalen niet gebruikt worden voor onderwijs, kunnen er ook studenten studeren. Er zijn enkele projectkamers beschikbaar in de rechter lange gang (donkergroen). Een paar kamers in de ronding van het gebouw zijn beschikbaar als flexplekken voor docenten (oranje). Ook is op deze verdieping een kolfruimte aanwezig.

Active Learning Classroom
Op de tweede verdieping wordt één zaal ingericht als Active Learning Classroom (ALC). Deze innovatieve zaal is bedoeld voor maximaal 48 personen en is gebaseerd op een succesvol concept dat ontwikkeld is aan de universiteit van Minnesota. De docent staat hierbij niet meer voorin de klas, maar midden in de zaal. Studenten hebben per groepje een scherm en whiteboard tot hun beschikking. Internationaal onderzoek laat zien dat met behulp van een dergelijke zaal hogere leeropbrengsten kunnen worden bereikt. Bij twee Utrechtse pilots, uitgevoerd in het Teaching & Learning Lab, gaven studenten aan dat zij door de zaal een betere interactie hadden met medestudenten én met de docent.

Docenten die college willen gaan geven in de ALC kunnen contact opnemen met Jasper van Winden. Jasper zal met de docent vaststellen of de onderwijsruimte aansluit bij het type onderwijs dat de docent voor ogen heeft. Ook voor andere vragen over de ALC kun je bij Jasper terecht.

Derde verdieping: enkele werkgroepruimten en projectkamers
derde verdieping bolognalaan

Ook op de derde verdieping komen er werkgroepruimten, net als een aantal projectkamers (beide donkergroen). Deze kleine verdieping zal helemaal door de UU gebruikt gaan worden.

Op de Bolognalaan 101 gelden dezelfde facilitaire voorzieningen en services als bij andere gebouwen, met uitzondering van de vergaderservice die er op deze locatie niet is. Daarnaast is onderstaande goed om te weten:

Is er een calamiteit zoals brand, een (medisch) ongeval, een ongeluk met gevaarlijke stoffen, een bommelding of diefstal van bijvoorbeeld een laptop? Heb je dringend hulp nodig? Bel dan telefoonnummer (030 - 253) 44 44. Ook kun je het noodnummer van de HU bellen: (088) 481 66 79.

Wil je een storing melden? Meld dit dan bij Topdesk.

Op de begane grond is de centrale receptie voor zowel medewerkers en studenten van de HU en UU. Ook is er een studentenuitleenpunt (STUP) waar je o.a. laptops en Chromebooks kunt lenen.

Op de begane grond is een stilteruimte voor zowel mannen als vrouwen voor zowel UU en HU. De sleutel van deze ruimte kun je ophalen bij de centrale receptie.

In het pand is een EHBO-ruimte aanwezig.

Op de tweede verdieping is een kolfruimte die gebruikt kan worden door de UU. Als je geen toegang hebt via je campuskaart, kun je hiervoor een pasje ophalen bij de receptie.

Overdag zijn alle deuren van de onderwijsruimtes standaard open en beschikbaar voor docenten en studenten. Ruimtes die alléén bedoeld zijn voor docenten (bijvoorbeeld een flexibel kantoor) kunnen zij zelf openmaken met de campuskaart.

Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden voor docenten om met hun campuskaart koffie te kunnen halen.

Inmiddels is Bolognalaan 101 toegevoegd in de MyTimetable en MyUUapp.

Eind januari organiseren we een aantal rondleiding door het pand. Docenten ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging, maar uiteraard zijn ook studenten welkom. Dus ben je nieuwsgierig naar het gebouw? Kom dan vooral langs op één van onderstaande data. We verzamelen bij de receptie, aan de voorkant van het gebouw:

Maandag 21 januari: 12.00 uur
Dinsdag 22 januari: 14.00 uur