Bezetting Drift 13

Op maandag 19 mei vond een bezetting plaats van een van onze universiteitspanden (Drift 13) door demonstranten die eisen dat de UU al haar banden met Israëlische instellingen verbreekt. Deze bezetting volgde op een meerdaags protest op het binnenplein van de universiteitsbibliotheek. Vanwege onaanvaardbare veiligheidsrisico’s en belemmering van onderwijsactiviteiten is de bezetting maandagavond beëindigd. Helaas moest dat met hulp van de politie.

Demonstreren hoort bij onze democratie, en ook bij onze universiteit. Het College van Bestuur heeft daarom de afgelopen anderhalve week het protest op het binnenplein van de universiteitsbibliotheek toegestaan, onder duidelijke afspraken. Er zijn binnen Universiteit Utrecht verschillende manieren om de dialoog te voeren en gehoord te worden, zoals via de medezeggenschap. Het bestuur luistert naar alle meningen en weegt die zorgvuldig mee in de besluitvorming. Je hoeft geen pand te bezetten om gehoord te worden.

Bij protesten in en om onze gebouwen wegen we steeds verschillende rechten tegen elkaar af: het recht op protest, de vrijheid van meningsuiting, het recht op onderwijs én onze verantwoordelijkheid voor fysieke en sociale veiligheid. Die afweging is complex en vraagt om zorgvuldige keuzes. De Universiteit Utrecht is daarbij altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen die zich in onze panden bevinden, dus ook van actievoerders die een pand of buitenruimte bezetten.

Binnenplein Universiteitsbibliotheek en Drift 13

Bij het protest op het binnenplein van de universiteitsbibliotheek en bij de bezetting van Drift 13 is voortdurend een afweging gemaakt tussen die verschillende rechten van zowel actievoerders, studenten en medewerkers. De twee protesten waren fundamenteel anders. Bij de bezetting van Drift 13 werd onderwijs verstoord, beveiliging had geen toegang tot het pand en er werden brandwerende deuren aan elkaar vastgebonden. Later bleek ook dat noodtrappen waren geblokkeerd en ramen waren dichtgebonden. Ondanks gesprekken met de actievoerders en herhaalde verzoeken om het pand vrijwillig te verlaten, is daar geen gehoor aan gegeven. Het College van Bestuur zag zich daarom genoodzaakt om het pand te vorderen. Onder regie van de politie is Drift 13 rond 19:00 uur ontruimd. 

“We begrijpen dat onze studenten en collega’s vol afschuw kijken naar de gebeurtenissen in Gaza”, aldus Anton Pijpers, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht. “De zorgen over het humanitaire leed worden ook binnen het bestuur diep gevoeld. We delen de ontreddering over het aanhoudende geweld en het gebrek aan uitzicht op een vreedzame oplossing . Gezaghebbend wetenschappelijk onderzoek spreekt inmiddels van genocidaal geweld. De recente acties van de Israëlische regering, waaronder de blokkades van voedsel en hulp en de gedwongen verplaatsing van bewoners, zijn voor ons aanleiding geweest om ons beleid rondom samenwerkingen aan te scherpen.”

’We blijven in gesprek over moeilijke thema’s’

“Juist omdat wij begrijpen waar studenten en medewerkers zich zorgen over maken, hebben we lang ruimte gegeven voor vreedzame actie op het binnenplein”, aldus Anton Pijpers. “Maar een bezetting brengt risico’s met zich mee die we niet kunnen negeren. We begrijpen dat het beëindigen van de bezetting emoties oproept. Tegelijk moeten we verantwoordelijkheid nemen voor een veilige omgeving waarin onderwijs en onderzoek kunnen doorgaan.” 

“We blijven het gesprek voeren over moeilijke maatschappelijke thema’s, binnen en buiten de universiteit. We nodigen onze studenten en medewerkers uit om hun stem te laten horen via de bestaande kanalen, in een sfeer van wederzijds respect en veiligheid. Ik heb gisteren de actievoerders ook meerdere keren uitgenodigd om in gesprek te blijven.”

Drift 13 is dinsdag 20 mei gesloten in verband met herstel-, opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Drift 13 is op woensdag 21 mei weer beschikbaar. De schade wordt vandaag geïnventariseerd. De Universiteit Utrecht zal aangifte doen van lokaalvredebreuk. 

Het binnenplein van de Universiteitsbibliotheek – inclusief de fietsenkelder – blijft de rest van de week gesloten. Fietsers kunnen hun fiets neerzetten bij de stalling in de Keizersstraat.