20 mei 2021

Bestel nu je coronazelftests

Vanaf nu is het voor studenten die weer naar de campus willen mogelijk om gratis coronazelftests te bestellen via www.zelftestonderwijs.nl. Je kunt dan inloggen met je solis-id en wachtwoord en de zelftests bestellen. Let wel op: het kan vijf werkdagen duren voordat je bestelling wordt verstuurd.
Vanuit onze faculteit is dit volledig op eigen initiatief en zonder verplichting voor het onderwijs.

Als je klachten hebt of als nauw contact naar voren komt uit bron- en contactonderzoek moet je jezelf, net zoals voorheen, laten testen bij de GGD. De andere coronamaatregelen blijven uiteraard ook gelden.

Waarom zelftesten?

Door iedere student en medewerker te voorzien van gratis zelftesten kunnen besmettingen snel worden opgespoord. Studenten hebben vaak zelf geen last van een besmetting, maar kunnen deze dus wel ongemerkt overdragen op anderen. De inzet van deze preventieve zelftesten kan er toe leiden dat een besmetting (eerder) gesignaleerd wordt, waardoor voorkomen wordt dat het virus ongemerkt verder wordt verspreid. Dit kan een positief effect hebben op de epidemiologische situatie en daarmee de mogelijkheid om fysiek onderwijs te geven.

Hoe werkt de zelftest?

Een zelftest is een antigeentest die je volledig zelf uitvoert. Je neemt zelf slijm af uit je neus en analyseert dit direct zelf. Lees voor het gebruik de bijsluiter. Bekijk ook de instructievideo van de zelftest, met uitgebreide uitleg.

Is een zelftest verplicht?

Nee, het gebruik van de zelftest is altijd vrijwillig en gebeurt zelfstandig. Het afnemen van een zelftest is niet voorwaardelijk voor de individuele student of docent voor toegang tot het onderwijs. Je hoeft geen bewijs van een negatief testresultaat te laten zien om toegang te krijgen tot je onderwijsinstelling.

Wanneer moet ik precies een zelftest doen?

In het hoger onderwijs worden zelftesten voor zowel studenten als medewerkers preventief ingezet. Dit betekent dat het testen zijn die uit voorzorg thuis kunnen worden afgenomen zonder dat er sprake is van klachten. Geadviseerd wordt om een zelftest af te nemen voordat je naar de onderwijsinstelling gaat. Het is niet de bedoeling om een zelftest pas te doen als je al klachten hebt. Als je klachten hebt of als nauw contact naar voren komt uit bron- en contactonderzoek moet je jezelf, net zoals voorheen, laten testen bij de GGD.

Wat moet ik doen na een positieve zelftestuitslag?

Na een positieve uitslag van een zelftest, is het advies om ter controle zo snel mogelijk nog een test bij de GGD af te nemen en tot die tijd contacten zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe vaak moet ik een zelftest doen?

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd om zelftesten voor ieder individu in het onderwijs 1-2 keer per week preventief in te zetten. In de maand mei is het nog niet mogelijk om iedere student of medewerker direct twee testen te kunnen laten uitvoeren, omdat er nog onvoldoende testen beschikbaar zijn. Het verzoek aan studenten en medewerkers is daarom om te starten met één test per week.

Moet ik ook nog een zelftest doen als ik gevaccineerd ben?

Ja, een zelftest doen is ook nog handig als je gevaccineerd bent. De vaccinatie zorgt ervoor dat jijzelf minder klachten hebt bij een besmetting met het virus, maar sluit niet uit dat jij het virus kan overdragen op anderen.

Meer informatie lees je bij de veelgestelde vragen op https://zelftestonderwijs.nl/1-zelftest.