Studentensite

Alexei Karas, Bert van der Zwaan en Ingmar Swart
Alexei Karas
Alexia Karas

Tijdens de Onderwijsparade 2017 zijn de winnaars bekend gemaakt van de docentprijzen van de UU. Alexei Karas, universitair hoofddocent Economie en afdelingshoofd bij het University College Roosevelt, heeft de Docentenprijs 2016-2017 gewonnen. Ingmar Swart, docent Scheikunde en Natuurkunde, won de prijs voor Docenttalent.

Dit werd op 16 maart bekendgemaakt tijdens de Onderwijsparade. De docenten waren voorgedragen door studieverenigingen van de Universiteit Utrecht.

Docentprijs

Alexei Karas weet volgens de jury van de docentenprijs economie ‘leuk’ te maken, door economische concepten fysiek uit te beelden en door actualiteit in relatie tot het vak te gebruiken. Daarvoor laat Alexei bijvoorbeeld zijn studenten een economie simuleren door met euro’s ‘smiles’ van elkaar te kopen, en introduceert hij vervolgens een economische crisis in deze studenteneconomie. “Alexei Karas is de meest inspirerende en belangrijkste docent geweest die ik ooit gehad heb. Zijn inspanning en kunde om te begrijpen wat studenten nodig hebben is ongeëvenaard” aldus Max Smeets, student UCR.

Laatste pedagische inzichten

Door de laatste pedagogische inzichten te gebruiken tijdens het lesgeven, geeft Karas zijn studenten leiderschap en controle over hun eigen leren. Om te bepalen of deze manier van lesgeven ook daadwerkelijk bijdraagt aan succesvol studeren, verzamelt Karas allerlei data. Daarnaast past hij zijn manier van lesgeven aan aan ieder type student door allerlei creatieve en afwisselende manieren te gebruiken om de stof uit te leggen.

Ingmar Swart

Prijs docenttalent

Ingmar Swart studeerde en promoveerde in Utrecht, en is inmiddels Universitair Docent Scheikunde en Natuurkunde. Bij Swart is het combineren van onderzoek en onderwijs het uitgangspunt tijdens zijn colleges. Hij past dat op zo’n manier toe dat zijn studenten ook daadwerkelijk interesse krijgen in wetenschappelijk onderzoek. Hij betrekt studenten actief bij het onderzoek, zelfs zijn bachelorstudenten vervullen een volwaardige rol in zijn onderzoeksgroep.

Bij het lesgeven combineert Swart als klassieke lesmethodes met innovaties als stemtools en pencasts. Via pencasts kunnen studenten bijvoorbeeld zien hoe Swart een wiskundig probleem op papier uitwerkt en tegelijkertijd zijn stem horen die het probleem uitlegt. Zo kunnen studenten op hun eigen tempo leren, ze begrijpen de stof beter en het scheelt tijd.

De jury ziet Ingmar Swart als een rijzende ster in de UU. En Angela Melcherts van USS Proton voegt hieraan toe: "Maar weinig docenten staan zo dicht bij het lab en helpen bij de persoonlijke ontwikkeling van een student op het gebied van kritisch wetenschappelijk denken en het vergroten van academische vaardigheden.”

Docentprijs UU 2016-2017
Alle genomineerden voor de docentenprijzen 2016-2017

Onderwijsparade

De Onderwijsparade is een jaarlijks terugkerende dag voor en over het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Met deze jaarlijkse ‘optocht’ van studenten en docenten wil de Onderwijsparade een substantiële bijdrage leveren aan onderwijsverbetering. Het thema van de onderwijsparada was dit jaar: It takes two to tango – Internationalisering aan de Universiteit Utrecht.

Docentenprijs en prijs docenttalent

Tijdens de Onderwijsparade worden de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Docentenprijs en de prijs voor Docenttalent. Utrechtse studieverenigingen kunnen ieder jaar een docent voordragen voor deze prijzen. Uit een shortlist met genomineerden worden aan de hand van strenge criteria uiteindelijk de winnaars gekozen door een jury bestaande uit Utrechtse topdocenten en studenten. Criteria zijn bijvoorbeeld het creëren van interactie met studenten en de bijdrage aan de leerervaring van de student. De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Diesviering van de universiteit op 27 maart.

Heb je een vraag of opmerking over deze pagina? Laat het ons weten.