Afstudeerprijs voor SBM-studente Regina Voss

Science and Business Management studente Regina Voss heeft met de scriptie over haar business stage de NEVI afstudeerprijs gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden. Voss onderzocht voor verzekeraar a.s.r. hoe zij zich het beste kunnen verhouden tot de in opkomst zijnde online apotheken. Dit zijn apotheken die werken met thuisbezorging en zonder lokale vestiging.

De keuze voor dit project was niet geheel toevallig, want Voss haalde haar bachelordiploma aan het College for Pharmaceutical Sciences. Ze zocht daarom ook een project bij een zorgverzekeraar. Bij a.s.r. was ze niet alleen welkom, ze kon ook zelf haar onderwerp kiezen. Dat werd een onderzoek naar hoe de verzekeraar het beste kan omgaan met het nieuwe fenomeen van online apotheken.

Voss had verwacht dat online apotheken als een vooruitgang gezien zouden worden, maar dat bleek niet voor alle stakeholders het geval. Haar analyse van drie scenario’s wees uit dat de fysieke apotheek ook een onmisbare schakel in het zorgnetwerk van de patiënt is. Dan gaat het bijvoorbeeld om overleg met de huisarts en het adviseren en informeren van de patiënt. Daarom heeft de ene helft van de patiënten wel baat bij een online service, maar de andere niet.

Voss had zelf niet op de prijs gerekend, omdat de Universiteit van Tilburg een aparte opleiding inkoopmanagement heeft en dus een sterke concurrent was. Maar dankzij de combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek, het maatschappelijk relevante onderwerp en de goede leesbaarheid en reflectie won ze toch. Zelf miste ze de uitreiking vanwege een vakantie, maar haar begeleider prof. Fredo Schotanus nam de honneurs waar.