Abonneer je op Radio Life Sciences (RLS): Met studenten voor studenten, over studie en welzijn

Gewoon lekker thuis vanuit je stoel luisteren naar wat er speelt binnen je studie, naar wat voor jou als student relevant is. Dit kan met Radio Life Sciences van de Graduate School of Life Sciences (GSLS). De eerste uitzending was in augustus 2020, nu zijn ze alweer 15 podcasts verder. “De eerste podcasts gingen over de verschillende onderdelen van GSLS”, vertelt Eveline Kallenberg, docent en onderwijsinnovator. “De komende maanden volgen vijf episodes – de ‘well being series’ – over studentenwelzijn”.

In de podcastuitzendingen van Radio Life Sciences zijn docenten, beleidsmakers, profielcoördinatoren, onderzoekers en studenten aan het woord geweest. Bijvoorbeeld over het werk van een principal investigator, de ervaringen van een eerstejaars epidemiologie, de ins en outs van een introductieweek en over verschillende profielen, zoals de ‘communication profile’. Maar ook een interview met jeugdpsychiater prof. Floortje Scheepers over de wijze van toetsing. Want met al die prestatiedruk: is het niet goed om na te denken over een andere inrichting van onderwijs? Toetsing ja, maar zonder het geven van cijfers?

Angst

Kortom een breed aanbod. Nu ligt er voor de komende maanden een vijfdelige serie over ‘mental well being’ op de plank. Eveline Kallenberg maakt deel uit van de RadioLS-redactie met erin ook vier studenten. Ze vertelt: “De aanleiding was het schrikbarende rapport van het Trimbos Instituut over de beleving onder studenten wat betreft mentaal welbevinden, stress, sociaal vangnet, financiële druk, studiedruk en meer. Het bleek dat meer dan 50% van de studenten last heeft van enige vorm van psychisch lijden, waarvan 12% in ernstige mate. Angst, paniek, depressie. Hier moesten en hier wilden we wat mee.”

Druk van sociale media

“Zo volgt er een uitzending met hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder, die we ook kennen van de televisie”, licht Eveline toe. “Hij legt de fysiologische processen in onze hersenen uit, bij mentale klachten. De vierde uitzending zal gaan over diversiteit en inclusiviteit en de invloed ervan op ons mentale welbevinden. Verder gaan we het in een volgende uitzending hebben over de sociaalmaatschappelijke componenten die bij kunnen dragen aan welzijn. Denk aan de druk van toetsing: is er een taak voor de universiteiten? De druk door alle sociale media waarmee iedere student zich met een ander kan vergelijken. Met degenen die prachtige cijfers halen, extra curricula doen en activiteiten in het buitenland inplannen. In onze uitzendingen word je gehoord en dus zeer de moeite van het beluisteren waard. Ik raad daarom iedereen aan zich te abonneren op onze Radio Life Sciences, je bent van harte welkom!”

Alle uitzendingen op rij

Alle uitzendingen tot nu toe zijn hier te beluisteren.

Abonneren op Radio Life Sciences?

Ga naar Spotify, zoek op Radio Life Sciences en klik op ‘Volgen’.

Heb je een idee voor de redactie?

Mail dan naar radiolifesciences@umcutrecht.nl
 


 

Eveline Kallenberg and Harold van Rijen, recording of an episode for Radio Life Sciences.
Eveline Kallenberg en Harold van Rijen (opleidingsdirecteur BMS) in een uitzending van Radio Life Sciences