8 december kleuren we paars voor Paarse Vrijdag

Het hele jaar door zetten we ons op verschillende manieren in om een fijne, inclusieve en veilige plek te zijn voor wie aan de Universiteit Utrecht studeert of werkt. Op Paarse Vrijdag hebben we speciale aandacht voor onze LHBTIQ+-community. Dan laten we nog eens extra zien dat iedereen welkom is op de UU. Doe je ook mee?

Wat is Paarse Vrijdag?

Elke tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag, een initiatief van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Sinds 2010 kleuren onderwijsinstellingen door heel Nederland op deze dag paars. Hiermee vragen we aandacht voor acceptatie, gelijkwaardigheid en inclusie voor iedereen van de LHBTIQ+-gemeenschap. En dat is nodig: er zijn nog steeds studenten en medewerkers die gepest en/of gediscrimineerd worden vanwege wie ze zijn, of die het gevoel hebben dat ze (delen van) hun identiteit niet kunnen uiten op de universiteit.

Daar willen we geen ruimte voor laten: iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn. Wil jij daar ook aan bijdragen? Trek dan iets paars aan en laat zien dat je diversiteit viert. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen - student en medewerker - zich veilig voelt en tonen we ons solidair met de gemeenschap. Ook de Studentensite kleurt op 8 december paars en we hebben een leuke verrassing voor iedereen die tussen 12:30 en 14:00 uur bij de Universiteitsbibliotheek Binnenstad langskomt.

Het lijkt misschien iets kleins, maar als ik op Paarse Vrijdag zie dat veel mensen paars dragen, voel ik me gesteund. Het laat zien dat ik mezelf kan zijn op de universiteit. Dat ervaar ik niet elke dag of op elke plek, en ik weet dat dat voor veel anderen ook geldt. Zo zorgen we samen voor een welkom gevoel voor iedereen!

Pepijne van Rooijen studeert en is studentassessor bij GW

Wat doet de Universiteit Utrecht nog meer?

Het hele jaar door besteden we aandacht aan de inclusie van medewerkers en studenten. Zo onderschrijft de Universiteit Utrecht sinds 2020 het Paars manifest, opgesteld door Student Pride en COC Nederland, waarin adviezen staan over hoe de universiteit kan bijdragen aan een meer veilige en inclusieve plek voor LHBTIQ+-studenten en -medewerkers. Mede hierdoor is in 2021 het programma Equality, Diversity & Inclusion (EDI) gestart. Vanuit EDI worden activiteiten, trainingen, netwerken en fondsen opgezet om meer bewustzijn te creëren.

Studenten en medewerkers hebben op steeds meer plekken toegang tot een all-gender toilet. Op de gebouwenpagina’s lees je sinds kort onder het kopje ‘Toegankelijkheid’ of er een all-gender toilet in een gebouw aanwezig is. Daarnaast zijn er op aanvraag van studenten uit de medezeggenschap duidelijke richtlijnen opgesteld rondom ondersteuning bij het in transitie treden van studenten.

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op met de EDI Office edi.office@uu.nl. Ben je op zoek naar gelijkgestemden? Neem een kijkje bij de verschillende diversiteitsnetwerken van de UU, of word lid van de LHBTIQ+ studentenvereniging van Utrecht: U.H.S.V. ANTEROS.

Vertrouwenspersoon

Heb je wel eens last gehad van ongewenst gedrag of vervelende opmerkingen, voel je je onveilig of heb je te maken met discriminatie of pesten? Dan kan je altijd terecht bij onze vertrouwenspersonen ongewenst gedrag.

Gastredacteur: Pepijne van Rooijen