2 augustus 2017

28 augustus Famous Fungi Symposium

Ontdek de schoonheid en enorme potentie van schimmels.
Wist jij dat elk jaar duizenden nieuwe schimmels worden ontdekt die mogelijk gamechangers zijn?

28 augustus | 19.00 – 21.30 uur | Aula Academiegebouw Domplein 29 Utrecht | Registreer je nu

------ 

Het Famous Fungi Symposium is een ode aan de schimmels die beroemd werden door hun enorme impact op ons leven en de schimmels die de mogelijke ‘superstars’ van de toekomst zijn.

Dit symposium is onderdeel van het ‘Westerdijk-jaar’ en staat in het teken van de eerst Nederlandse vrouwelijke professor, Johanna Westerdijk. Zij was directeur van het CBS-KNAW, de voormalige naam van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute.

Wij blikken terug op haar beroemde wetenschappelijke bijdragen en bespreken de gigantische potentie en mogelijke bijdrage die schimmels kunnen leveren aan het oplossen van wereldproblemen. We blikken terug en nemen alvast een voorschot op de toekomst en de spannende ontwikkelingen waar wij een bijdrage aan leveren.
 
Het symposium is in het Engels.
 
-----

SPREKERS:

De wereldberoemde Iepenziekte
Dr. Patricia Faasse, wetenschappelijk historicus en biograaf van Johanna Westerdijk, vertelt over Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar en over Ophiostoma novo-ulmi, de veroorzaker van de Iepenziekte. 

De productie van penicilline tijdens de Tweede Wereldoorlog
Prof. Joan W. Bennett, onderscheiden professor in fungal genetics en lid van the America National Academy of Sciences, vertelt het verhaal van de ‘Nederlandse’ penicilline en hoe wetenschappers bij Gist-Brocades (het huidige DSM) onafhankelijk penicilline isoleerden, zonder het medeweten van de Nazi’s. De schimmels die ze testten werden geprepareerd door Johanna Westerdijk. 

Alles draait om schimmels
Dr. Kathrin Wittstein, onderzoeker bij het Helmholtz Centre for Infection Research, vertelt over het enorme potentieel van schimmels. Wat zijn de mogelijke beroemde schimmels van de toekomst? Hoe leidt innovatief onderzoek tot de ontwikkeling van nieuwe producten? 
 
Voor dit event hebben we ook een fb eventpagina Famous Fungi waar alles in het Engels staat.