Studentensite

Op het Skills Lab Writing Centre krijg je gratis schrijfcoaching. Een getrainde student (peer tutor) bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Lees voordat je een afspraak maakt de informatie hieronder. Dan weet je of de schrijfcoaching ook is waar jij op dit moment naar op zoek bent. 

Praktisch:

 • Voor wie? Voor alle studenten van de UU die bezig gaan of zijn met een academische schrijfopdracht. Bijvoorbeeld een paper, essay, rapport, scriptie of thesis.
 • Door wie? Schrijfcoaches zijn UU-studenten van verschillende opleidingen die als student-assistent werken voor  het Skills Lab. Ze zijn speciaal getraind om dit werk goed te kunnen doen. Het team bestaat uit zowel bachelor- als  masterstudenten.
 • Eenmalig? Nee, je kunt een aantal keer terugkomen met een opdracht als dat nuttig is. Misschien wil je verschillende hoofdstukken bespreken of verschillende aspecten, bijvoorbeeld structuur en stijl van je tekst.
 • Wat kost het? Niets. De schrijfcoaching van het Skills Lab is gratis.
 • In welke taal? Het gesprek kan zowel in het Nederlands als in het Engels gehouden worden. Internationale studenten zijn welkom! De taal waarin je schrijft is minder van belang.  

Kijk ook even bij Wat doen we wel/niet?

Direct een afspraak maken

Maak hieronder een afspraak voor een eerste gesprek.
Een vervolggesprek kan je later bij de schrijfcoach inplannen. 

Het gesprek vindt plaats in de Universiteitsbibliotheek op de Uithof, zaal 2.45.

Wat is schrijfcoaching?

Schrijfcoaching is individuele begeleiding die erop gericht is dat jij een betere schrijver wordt; dat je vaardiger wordt als academische schrijver.
Schrijfcoaching is gericht op strategieën die je steeds opnieuw kunt gebruiken om beter te plannen, te schrijven en te reviseren. Deze strategieën kun je gebruiken om je eigen werk te evalueren en te verbeteren.

Hoe doen we dat?
In een gesprek daagt de schrijfcoach jou uit om op een andere manier te kijken naar je schrijfproces of je tekst zodat je ontdekt waar en hoe het beter kan.

Welke vragen?

Jij bepaalt zelf waar je het met je schrijfcoach over wilt hebben. Bijvoorbeeld: kan ik het schrijfproces efficiënter aanpakken? Wat moet ik doen met de feedback die ik gekregen heb? Hoe formuleer ik goede onderzoeksvragen? Hoe kan ik de opbouw van mijn tekst verbeteren? Wat moet er in mijn theoretisch kader? Wat is academische stijl?

Wanneer?
Je bent op ieder moment welkom, misschien heb je net een schrijfopdracht gekregen of ga je beginnen met je scriptie. Wacht niet tot het laatste moment want dan heb je te weinig tijd om de nieuwe strategieën toe te passen op je tekst.

Wat doen we wel/niet?

Wat kun je verwachten van je schrijfcoaches?

 1. De schrijfcoaches stellen veel vragen waardoor je scherper gaat nadenken. Bijvoorbeeld over wat je eigenlijk wilt zeggen of over hoe het komt dat je schrijfproces niet optimaal verloopt.
 2. Je krijgt tips. Bijvoorbeeld over hoe je ontdekt wat er in de inleiding moet, hoe je een alinea kunt opzetten of hoe je erachter kunt komen of je stijl academisch is.
 3. Ze vertellen je wat er nog meer is binnen de UU aan vaardigheidstrainingen en –tools. 

Wat kun je niet verwachten van je schrijfcoaches?

 1. De schrijfcoach is geen oplosser maar zet vooral jou aan het denken. Quick fixes horen niet tot het standaardrepertoire.
 2. De schrijfcoach is geen inhoudsdeskundige en kan dus weinig zeggen over het selecteren van de juiste theorieën of methodes. Voor die vragen moet je een docent, begeleider of studiegenoot raadplegen. Wel kun je vragen krijgen die over de inhoud van je stuk gaan. Bijvoorbeeld: waarom beschrijf je dit hier? Wat bedoel je hier precies mee? Wat is het verband tussen dit en dat onderdeel?
 3. De schrijfcoach is geen taaldocent. Wil je je basistaalvaardigheid verbeteren, dan verwijzen we je naar andere mogelijkheden. 
Contact

Skills Lab – Writing Centre
Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht
Universiteitsbibliotheek de Uithof, Kamer 2.45

E-mail: skillslab@uu.nl
Telefoonnummer: 030 253 6300 

Feedback

Heb je een vraag of opmerking over deze pagina? Laat het ons weten.

Algemene informatie