student maakt huiswerk

Mis je de steun van medestudenten of de sociale controle in de UB? In deze tijd kan het lastiger zijn om je te concentreren en je aan je planningen te houden. Hoe studeer je goed door als je alleen thuis zit?

Daarvoor organiseert het Skills Lab gedurende blok 4 speciale Digitale Doorwerkgroepen. Je wordt ingedeeld met ongeveer 5 andere studenten die dezelfde behoeften hebben. In zo’n groepje bespreek je je doelen en planning.  Daardoor kan het al makkelijker zijn om je eraan te houden en dus effectiever te studeren. Ook wissel je ervaringen en tips uit. In het groepje zit ook een studentcoach die nog meer schrijf- en studeertechnieken kan adviseren tijdens de wekelijkse bijeenkomst.

De digitale doorwerkgroepen zijn bedoeld voor alle studenten (ongeacht opleiding of studiefase) die graag wat regelmatiger contact hebben met andere studenten. Dat kan om verschillende redenen zijn: bijvoorbeeld omdat je beter wilt leren plannen, geconcentreerder aan je studie wilt werken, of omdat het schrijven van je scriptie niet zo wil vlotten.

De groepsbijeenkomsten vinden plaats via Teams. Tijdens de eerste bijeenkomst leer je de andere studenten in jouw groep en de begeleidende studentcoach beter kennen en volg je een korte workshop waarin je een goede studieplanning leert maken. Daarna formuleer je studiedoelen voor jezelf: voor de lange termijn (het hele blok), de middellange termijn (per week) en de korte termijn (per dag). Iedere week, bijvoorbeeld voorafgaand aan de bijeenkomst met de Doorwerkgroep, evalueer je je doelen en bedenk je nieuwe taken en doelen voor jezelf. Tijdens de bijeenkomsten vertel je de andere studenten over hoe het gegaan is en je nieuwe plannen.

Het werkt verhelderend en motiverend om op deze manier met anderen over je studieproces te praten. Via de Doorwerkgroep kan je bovendien altijd terugvallen op studenten die met ongeveer hetzelfde bezig zijn als jij. Als je dat wilt, kun je ook een 1-op-1-gesprek met de coach voeren.

De precieze invulling van jullie programma bepaal je, aan het einde van de eerste bijeenkomst, samen met de studentcoach en de rest van de groep. Jullie bepalen bijvoorbeeld hoe vaak en wanneer de groep bijeenkomt en – wanneer daar behoefte aan is – op welke onderwerpen er in de weken daarna wordt gefocust. Op basis van die beslissingen maken jullie een globale planning voor de volgende bijeenkomsten.

Wanneer je daar behoefte aan hebt, kan je ook buiten de vaste bijeenkomsten om in contact blijven met elkaar. Bijvoorbeeld in jullie gezamenlijke Whatsappgroep, of wanneer je als buddy aan een andere student wordt gekoppeld en in duo’s verder werkt. Dat is handig wanneer je het motiverend vindt om (bijvoorbeeld via videochat) met een ander samen te studeren.

De groepsbijeenkomsten vinden plaats via Teams. In blok 4 organiseert het Skills Lab doorlopend Digitale Doorwerkgroepen. De groepen komen gemiddeld één keer per week bijeen en bij voorkeur gedurende het hele blok. Maar als je vaker, langer, of ook na blok 4 nog bijeen wil komen (of juist aan twee of drie bijeenkomsten genoeg hebt), is dat ook mogelijk.

Wanneer je je aanmeldt krijg je bericht zodra jouw groep compleet is en van start gaat. Dat zal in de eerste weken van blok 4 zijn.

Kosten en inschrijving

Deelname is gratis. Je schrijft je in om gemiddeld één keer per week in een kleine groep bijeen te komen. De groepen vallen of staan met de inzet van alle deelnemers, dus zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk aanwezig kan en wil zijn bij de bijeenkomsten. 
Om de groepen zo goed mogelijk in te delen naar de behoeften en wensen van de deelnemers, vragen wij je om het inschrijfformulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen.

Wij vinden het belangrijk dat je in een groep wordt geplaatst met andere studenten die dezelfde behoeften hebben. Het hangt af van andere inschrijvingen hoe snel we je in een groep kunnen plaatsen. Zodra een groep compleet is, koppelen we die aan een studeer- of schrijfcoach en word je op de hoogte gebracht. 

Inschrijving voorlopig gesloten

Er zijn veel studenten enthousiast over de digitale doorwerkgroepen, we doen ons best om zoveel mogelijk studenten te helpen. 
Daarom is de inschrijving voor de digitale doorwerkgroepen voorlopig gesloten. Houd de site goed in de gaten voor de heropening.  
Wil je nu gelijk begeleiding? Kijk dan naar onze schrijfcoaching & studeercoaching en maak direct een afspraak. 

Contact

De Digitale Doorwerkgroepen worden verzorgd door:

  • medewerkers en schrijf- en studeercoaches van het Skills Lab

Voor vragen kun je terecht bij het Skills Lab.
Telefonisch bereikbaar op: 030 253 6300
Per e-mail: skillslab@uu.nl