Welzijn Workshops

Tijdens de wellbeing week werden er verschillende workshops georganiseerd om jou de tools te geven om jouw gesteldheid op rit te houden of brengen. Je was hier aan het juiste adres voor activiteiten zoals omgaan met prestatiedruk en het leren van slimme studievaardigheden, maar ook schilderen of zingen.

 

Houd deze pagina in de gaten voor de volgende Wellbeing Week in November

Vind hier het programma voor een impressie van de vorige Wellbeing Week

Ben je op zoek naar mogelijkheden om om te gaan met prestatiedruk? Na deze actieve workshop:

 • Heb je inzicht in hoe je door jou ervaren prestatiedruk kan signaleren.
 • Heb je ideeën over hoe je door jou ervaren prestatiedruk bespreekbaar kan maken.
 • Heb je inspiratie opgedaan over hoe je kunt omgaan met prestatiedruk.
 • Weet je bij wie je terecht kunt voor ondersteuning op het gebied van het ervaren van prestatiedruk.

Tijd en locatie: Dezelfde workshop zal twee keer plaatsvinden, je kunt kiezen:

 • 13.30 - 15.00
 • ​15:30 - 17:00

Locatie:​ Drift 21, 006
Taal: Nederlands 

 

 

Waar ben jij?

Op de toppen van Bergen van werk, aan de rand van de moerassen van verveling? Of neem je de boot over de Oceaan van Mogelijkheden? Met een kaart in de hand kijken we als groep en individueel waar je je op dit moment bevindt, wat je daar prettig en minder prettig aan vindt en wat je nodig hebt om er verandering in te brengen.

Tijd: 14.00 - 15.00
Locatie: Martinus Ruppertgebouw, Zaal 140
Taal: DUTCH ONLY

 

Eten: één van de gewone dagelijkse dingen die we doen. Juist omdat ze gewoon zijn staan we er weinig bij stil.

Tijdens de interactieve workshop gaan we stilstaan bij onze voedingsgewoontes. Wat eet je allemaal en hoe bewust ben je daarvan? Wat zou jij willen veranderen? Je wordt geïnspireerd hoe je eenvoudig kleine stappen kan zetten om eetgewoontes in jouw dagelijks leven te veranderen.
Ook ga je de handen uit de mouwen steken en ga je zelf een eenvoudig gezond recept bereiden.
Voor wie?
Studenten die graag geïnspireerd willen worden om (nog) gezonder te gaan eten (zonder dieet).

Time: 10:00 - 11:30
Location: EUG, Oudegracht 33. Gebruik de bel ‘Hoge Zaal’ ​
Taal: Nederlands

 

 

Wil je een goede start maken met je bachelor- of masterscriptie of een onderzoeksopdracht? Investeer dan in het maken van een duidelijke onderzoeksopzet. Met een goede vraagstelling en een aantal daarbij passende deelvragen kun je veel gerichter informatie (literatuur en/of andere onderzoeksgegevens) verzamelen en analyseren. De onderzoeksopzet biedt ook houvast tijdens het schrijven van de thesis.

Meer informatie en inschrijven via site
https://www.uu.nl/onderwijs/onderwijsadvies-training/scholing/hoger-onderwijs/werken-aan-academische-vaardigheden/cursus-onderzoeksopzet-voor-een-bachelor-of-masterthesis

Tijd13.15 - 15.00
Locatie: Wordt bekend gemaakt na inschrijving
Taal: Nederlands

 

 

 

Urban dance is een verzamelnaam voor verschillende urban dansstijlen. Je maakt in deze workshop kennis met stijlen als hiphop, house, popping, tutting en breakdance. Na een warming-up gaan we aan de slag met de basisbeginselen van een aantal stijlen en leer je een korte choreografie. Je bent lekker actief bezig, goed voor je conditie én je humeur!

Tijd: 13:30 - 15:00
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, Lokaal 0.07
Taal: Dutch and English

 

De training richt zich op het vergroten van kennis over stress en psychische aandoeningen, biedt informatie over waar je naartoe kunt voor hulp en ondersteuning bij deze klachten, en vergroot de handelingsbekwaamheid in de omgang met medestudenten die stress en psychische klachten ervaren, door te leren hoe je het gesprek hierover met je medestudent aan kunt gaan.

Deelnemers leren alles over stress en andere psychische klachten. Aan het eind van deze training hebben zij antwoord op de volgende vragen: Wat is stress en welke andere psychische klachten komen veel voor? Hoe werkt het en welke vormen en gradaties van zijn er? Hoe herken je stress en andere psychische klachten bij anderen? Hoe ga je het gesprek hierover met elkaar aan en waar kun je naar toe voor hulp/ondersteuning?

Tijd: 15.00-17.00 uur

Locatie: Pnyx (grote zaal) Achter Sint Pieter 25, Utrecht

Taal: Nederlands

 

Stress! Something we're all familiar with yet all experience differently. In this workshop we would like to discover with you the things that bring you stress, but to also look at the things that make you happy and feel good. The aim for this workshop is to bring awareness about both of these aspects of wellbeing. To achieve this we will discuss what we experience in our lives but also what we experience in the here and now. Through mindfulness exercises, sharing and learning about the background of stress we aim to bring you more insight in your own wellbeing. Our focus lies on three different pillars: Eating, sleeping and exercise. In small groups we'll discuss our struggles, tips and tricks on how to work on your own wellbeing. Through mindfulness we'll try to achieve a more nonjudgmental state of mind and more awareness of our inner state. We hope to see you there!

Tijd: 19:00 - 21:00
Locatie: Tuinzaal, Pnyx, Achter St. Pieter 25, Utrecht
Taal: English

Eten: één van de gewone dagelijkse dingen die we doen. Juist omdat ze gewoon zijn staan we er weinig bij stil.

Tijdens de interactieve workshop gaan we stilstaan bij onze voedingsgewoontes. Wat eet je allemaal en hoe bewust ben je daarvan? Wat zou jij willen veranderen? Je wordt geïnspireerd hoe je eenvoudig kleine stappen kan zetten om eetgewoontes in jouw dagelijks leven te veranderen.
Ook ga je de handen uit de mouwen steken en ga je zelf een eenvoudig gezond recept bereiden.
Voor wie?
Studenten die graag geïnspireerd willen worden om (nog) gezonder te gaan eten (zonder dieet).

Time: 10:00 - 11:30
Location: EUG, Oudegracht 33. Gebruik de bel ‘Hoge Zaal’
Language: Dutch and English 

 

 

“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal” (Einstein). Aan de hand van een korte startopdrachten onstaan er vormen op je schilderij. Je plaatst de vormen door het verhaal dat verteld wordt. Daarna reageer je op wat je ziet verschijnen op het schilderij. Uit je hoofd, in het moment. Al schilderend leer je de vormen verbinden, zodat je schilderij jou een nieuw verhaal vertelt!

Tijd: 13:30 - 15:30
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201 te Utrecht, lokaal 2.02 (Atelier)
Taal: Nederlands

 

Heb jij last van stress door je studie, door druk van social media of door het gevoel te moeten voldoen aan het ideale plaatje? Wil je graag lekker in je vel zitten, ontspannen studeren en genieten van leuke dingen?

Wandel dan mee met mij, Daniëlle, oud-studente Sociale Geografie, en ontdek hoe de natuur je rust geeft. Uit eigen ervaring weet zij hoe het is om druk te ervaren, je moe te voelen en hoe je weer in beweging kan komen.

Na haar baan opgezegd te hebben, ging ze naar buiten: wandelen. Ze heeft zelf ervaren hoe verfrissend de natuur is, ontspant, nieuwe energie én ideeën geeft. Graag laat ze dat jou ook ervaren. Menig onderzoek heeft al aangetoond wat de waarde van de natuur is. Bij een wandeling van meer dan 20 minuten nemen je stresshormonen  af en neemt de ontspanning toe.

Samen met en in de natuur doen we oefeningen die inzicht geven. Ze maakt daarbij gebruik van beelden uit de omgeving. Ook krijg je tools die je thuis kunt gebruiken om te ontspannen en de dingen te doen die jij graag doet. 

Leuk je binnenkort te ontmoeten,
Daniëlle Langendijk

Website: www.daniellelangendijk.nl 

Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Verzamelen Spar Uithof
Taal: Nederlands

 

Wil jij effectiever studeren met (gepersonaliseerde) feedback? Doe mee aan deze workshop en word ‘early bird’ van het THERMOS-feedbackinstrument.
Hoe kun je efficiënt studeren? Het THERMOS-feedbackinstrument geeft inzicht en tips ten aanzien van je studeergedrag en ervaring.

In deze workshop leer je werken met de eerste proefversie van het THERMOS-feedbackinstrument en krijg je de gelegenheid om vanaf het nieuwe studiejaar mee te doen aan een uitgebreidere testversie met meer feedback en hulp. Ook lever je een bijdrage aan de verbetering van de feedback in deze eerste proefversie.

Wil je alvast iets meer lezen over het project? Kijk op https://thermos.sites.uu.nl/. Voor vragen kun je contact opnemen met Michel Berendsen, m.j.h.berendsen-4@umcutrecht.nl

Tijd: 15:00 - 17:00
Locatie: Martinus J. Langeveldgebouw, zaal G2.18
Taal: Nederlands

 

In het atelier staan ezel, verf, een palet en kwasten voor je klaar. Alle begin is moeilijk. Maar nu even niet, want we zijn al begonnen. Op elke ezel staat een schilderblad die al “getekend’ is met een aantal vormen en lijnen. Welke vorm kies jij?  Je kunt iets toevoegen of wegschilderen. Wordt het een boom, een dier, verschijnt er een landschap of houd je het abstract? Je reageert met je eigen kleuren en laat je verrassen door het eindresultaat!

Tijd: 15:30 - 17:30
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201 te Utrecht, lokaal 2.02 (Atelier)
Taal: Nederlands

 

Je stopt aardig wat tijd in je studie. Toch vallen de resultaten tegen. Je gaat te langzaam door de stof of hebt het gevoel dat er weinig of niets blijft hangen. Herken je jezelf daarin?

Dan is je studieaanpak waarschijnlijk niet optimaal. In deze cursus leer je hoe je je manier van studeren beter kunt afstemmen op wat er in een specifiek vak van je wordt gevraagd.
 

Meer informatie en aanmelden
https://www.uu.nl/onderwijs/onderwijsadvies-training/scholing/hoger-onde...

Tijd: 10.00 - 12.30 
Locatie: Wordt bekend gemaakt na inschrijving
Taal: Nederlands

 

 

Muziek maken is plezier maken! Musiceren doe je met je gevoel. Docent Amara Diabate straalt dit uit tijdens zijn lessen en optredens. In deze workshop leer je muziek maken op de djembé, een houten Afrikaanse trommel. Je leert als groep samen spelen met verschillende traditionele ritmes uit Guinee. De docent past zijn lessen aan op het niveau van de cursisten, je hoeft voor deze workshop dus geen ervaring te hebben. Iedereen is welkom!

Tijd: 11.15 - 12.45 
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, lokaal 207
Taal: Nederlands 

 

 

Het behalen van goede studieresultaten hangt niet alleen af van intelligentie, de juiste vooropleiding of motivatie. Minstens zo belangrijk zijn je mogelijkheden om je studieactiviteiten goed te organiseren en daarbij een balans te vinden tussen studeren, werk, vrienden, sport en de andere dingen die belangrijk zijn in je leven. Een goed overzicht hiervan en een realistische planning helpt je meer grip te krijgen op je studeergedrag en het uitstellen van studietaken te voorkomen.

Op onze site staat uitgebreide informatie over deze workshop.
https://www.uu.nl/onderwijs/onderwijsadvies-training/scholing/hoger-onderwijs/werken-aan-academische-vaardigheden/workshop-timemanagement-en-uitstelgedrag

Tijd: 13.15 - 16.15
Locatie: Wordt bekend gemaakt na inschrijving
Taal: Nederlands

De slimme studietechnieken van de workshop bieden inzicht in de studiemethoden van uw voorkeur en de voor- en nadelen inherent aan deze methoden. Tijdens de sessie wordt u een verscheidenheid aan oefeningen en hulpmiddelen aangeboden om uw studiemethodes te optimaliseren. Deelnemers kunnen de geleerde lessen onmiddellijk toepassen op hun eigen studiemateriaal, zodat u kunt ervaren welke studiemethoden het best bij u passen.

Meer informatie en aanmelden
https://www.uu.nl/onderwijs/onderwijsadvies-training/scholing/hoger-onde...

Tijd: 13.30 - 16.00 
Locatie: Wordt bekend gemaakt na inschrijving
Taal: Engels 

Ben je op zoek naar mogelijkheden om om te gaan met prestatiedruk? Na deze actieve workshop:

 • Heb je inzicht in hoe je door jou ervaren prestatiedruk kan signaleren.
 • Heb je ideeën over hoe je door jou ervaren prestatiedruk bespreekbaar kan maken.
 • Heb je inspiratie opgedaan over hoe je kunt omgaan met prestatiedruk.
 • Weet je bij wie je terecht kunt voor ondersteuning op het gebied van het ervaren van prestatiedruk

Tijd en locatie: Deze workshop zal twee keer plaatsvinden. Kies de tijd:

 • 13.30 - 15.00 - Drift 25, 001
 • ​15:30 - 17:00 - Drift 21, 104

Locatie: TBD
Taal: Nederlands

 

Waar ben jij?

Op de toppen van Bergen van werk, aan de rand van de moerassen van verveling? Of neem je de boot over de Oceaan van Mogelijkheden? Met een kaart in de hand kijken we als groep en individueel waar je je op dit moment bevindt, wat je daar prettig en minder prettig aan vindt en wat je nodig hebt om er verandering in te brengen.

Tijd: 14.00 - 15.00 
Locatie: Martinus Ruppertgebouw, Zaal 140
Taal: Nederlands

 

Ook weer in de volle stress op weg naar jouw tentamen? Ligt alle druk op het laatste moment? Kan je ook niet slapen voor dat je tentamen moet doen? Kom dan naar de workshop waarin je tips & tricks krijgt wat voor jou de beste manier is om ontspannen naar jouw tentamen toe te werken.

Tijd: 15.00 - 16.30
Locatie: Vening Meineszgebouw, Princetonlaan 8, zaal 1.04
Taal: Nederlands 

 

Je voelt je moe, angstig, ontmoedigd, misschien zelfs geïsoleerd, boos en heimwee, maar je kunt geen reden bedenken waarom je je zo moet voelen. Je vraagt je af wat ze zou kunnen veroorzaken. Het kan cultuurstress zijn. Je zou kunnen zeggen, ik weet van cultuurschok, maar wat is cultuurstress? Wat is het verschil tussen cultuurstress en cultuurschok? Wat veroorzaakt culturele stress? Wat zijn de effecten? Wat kan eraan gedaan worden? Kan het worden voorkomen? Laten we een paar van deze vragen eens bekijken en bewustwording en tips geven over hoe we hiermee om moeten gaan in deze workshop. We hopen je daar te zien!

Tijd: 19.00 - 21. 00 
Locatie: Time Space, Vredenburg 40​
Taal: Engels 

Hoopdance is dansen met een hoepel op muziek. In deze workshop leer je een aantal hoopdance bewegingen, beginnend met hoepelen om je middel. Ook leer je je bewegingen af te stemmen op de muziek. Hoopdance geeft heel veel plezier, het is een fijne manier om te ontspannen en is bovendien goed voor je figuur! Bekende sterren als Beyoncé gebruiken de hoepel ook om in shape te blijven. Wedden dat je met een grote glimlach naar buiten komt?

Tijd: 11.15 - 12.45 
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, Lokaal 0.07
Taal: Nederlands en Engels 

De spannendste pubquiz van Utrecht!

Ken jij de beste anti-kater tips? En heeft de slaapkamer geen geheimen meer voor jou? Kortom; ben jij dé expert op het gebied van alcohol en seks? Schrijf je dan in voor de LOS pubquiz! 

(Nog) geen expert? Niet getreurd. Na deze quiz ben je dat zeker wel. En zit je vol met feitjes en handige tips om zorgeloos te kunnen genieten van alcohol en seks.

Tijd:

 • 13.00 - 14.00
 • 14.30 - 15.30
 • 16.00 - 17.00 

Locatie voor alle Pubquizzen: Muntstraat 2a
Taal: Nederlands

"Ik zing niet omdat ik gelukkig ben, ik ben gelukkig omdat ik zing"
Veel mensen hebben de overtuiging dat ze niet kunnen zingen. Maar je hoeft geen zanger of zangeres te zijn om je zingend te uiten. Ook in de auto of onder de douche kun je heerlijk jouw unieke geluid de vrije ruimte geven. Misschien is het je weleens opgevallen dat jonge kinderen vaak vanzelf wat aan het zingen zijn.  En in primitieve volken is het volkomen normaal dat iedereen met elkaar zingt. Ook wordt zingen daar van oudsher als verbindend en helend instrument ingezet.

Wetenschappelijk is aangetoond dat zingen gezond is voor je lichaam en geestestoestand. 

Het verhoogt je concentratie en versterkt je immuunsysteem. Leuk is daarnaast dat zingen het 'knuffelhormoon' oxytocine en het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Bevorderend voor ontspanning en blije gevoelens.

Stembevrijding is zingen wat er in je leeft.

Via je adem, meditatie,  lichaamsbeweging, klanken en zang begeleid ik je naar jezelf voelen en uiten.

Tijdens de workshop laat ik je kennismaken met stembevrijding.
Met eenvoudige meditatieve en lichaamsgerichte oefeningen begeleid ik je naar je zingende stem.

Je laten horen en gehoord worden, je welkom weten met alles wat je bent, je eigen beweging mogen volgen in elke moment, het ontdekken van jouw unieke stemgeluid, dat is waartoe ik uitnodig.

Over Jacky Peeters, Stembevrijder, Stemhealer en Creatief counselor bij Atelier La Luna (www.atelierlaluna.nl)

Van oorsprong gezondheidswetenschapper stuurde het leven mij de kant op van creativiteit, spiritualiteit en bewustwording. Het is een prachtig en bevrijdend avontuur dat me in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling veel groei en heling heeft gebracht. 

Jarenlang volgde ik sessies en workshops bij Jan Kortie, www.jankortie.nl,  waarna het vanzelfsprekend was om de opleiding tot stembevrijder bij hem te volgen (2006-2008). Ik begeleid volwassenen en kinderen sinds 2005, toen ik Atelier La Luna oprichtte met Helend Tekenen. 

Tussen 2010 en 2014 volgde ik de intensieve internationale Soul Voice®opleiding, die zich richt op de helende kracht van de stem. Ik combineer stembevrijding met lichaamswerk, meditatie en systemisch werk.

Mijn activiteiten geef ik vorm met liefde en passie en in een veilige bedding.

Tijd: 13.00 - 15. 00 
Locatie: Parnassos
Taal: Nederlands

Spanning! Iets waar we allemaal bekend mee zijn en toch allemaal anders ervaren. In deze workshop willen we samen met u ontdekken wat u stress bezorgt, maar ook kijken naar de dingen die u gelukkig maken en een goed gevoel geven. Het doel van deze workshop is om bewustzijn te creëren voor beide aspecten van welzijn. Om dit te bereiken zullen we bespreken wat we ervaren in ons leven, maar ook wat we ervaren in het hier en nu. Door middel van mindfulness-oefeningen, delen en leren over de achtergrond van stress willen we je meer inzicht geven in je eigen welzijn. Onze focus ligt op drie verschillende pijlers: eten, slapen en bewegen. In kleine groepen bespreken we onze strijd, tips en trucs over hoe u aan uw eigen welzijn kunt werken. Door middel van mindfulness zullen we proberen een meer niet-oordelende gemoedstoestand en meer bewustzijn van onze innerlijke staat te bereiken. We hopen je daar te zien!

Tijd: 13.00 - 15.00 
Locatie: Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, Zaal 0.33C
Taal: Nederlands

Schil, huil, eet, lach, troost, drink en verander… (vrij naar Ramses Shaffy)

Het is nog niet zo makkelijk om de lastig-heden van het leven zoals omgang met tegenslag, studiedruk, rouw, financiën, planning en depressies te delen met je naasten. We bieden je in de wellbeing week graag een plek waar je in een ongedwongen sfeer anderen kunt ontmoeten. 

Welkom bij de Troost & Proost Tafel!
Ervaar hoe het is om, terwijl je samen een maaltijd aan het bereiden bent, over je kwetsbaarheden te praten en je in elkaar te herkennen. Tijdens het eten kunnen verhalen worden gedeeld en na afloop proosten we op (de lusten en lasten van) het Leven. Deel tot slot telefoonnummers met wie je verder wilt praten en creëer zo je eigen vangnet.

Na afloop heb je niet alleen gezellig gekookt en lekker gegeten; je hebt ook je welbevinden aangesterkt!

Tijd: 16.30 - 21.30uur 
Locatie: In de Ruimte, Oudegracht 230 aan de werf
​Taal: English and Dutch