Het studentenleven heeft vele voordelen, maar kan soms ook erg stressvol zijn. Naast de eisen van de studie zijn er bijbanen, stages, extra-curriculaire activiteiten en natuurlijk je persoonlijke sociale leven. Offline en online! Een drukke agenda, maar ook prestatiedruk kan stress veroorzaken. Herken jij dit?

De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk dat studenten een goede balans vinden tussen studie en ontspanning, en daarom is de UU Student Welfare Taskforce gecreëerd. De taskforce richt zich op preventie, bewustwording en begeleiding. Een belangrijk initiatief is de Wellbeing Week.

De Wellbeing Week biedt een dagelijks programma met verschillende activiteiten in zowel het stadscentrum als op het Utrecht Science Park om studenten de tools te bieden om met prestatiedruk en stress om te gaan, zowel in het Nederlands als het Engels.

Na het succes van de eerste editie, organiseren we van 18 tot en met 22 november de tweede editie van de UU-brede Wellbeing Week.

Voor een impressie van de eerste editie van de Wellbeing Week lees je hier wat er werd geschreven in de media: DUB Nieuws, RTL, ​RTV Utrecht, Utrecht Centrum & Oost. Ben je geïnteresseerd om deel te nemen? Bekijk hieronder alvast het programma voor de aankomende Wellbeing Week. 

Porgramma Wellbeing Week november 2019
Maandag 18 november

Een ochtendgroet aan je lichaam en geest om de dag goed te beginnen. Want een goed begin, is het halve werk!

Onze geest is net een springerig aapje en lijkt ontembaar: het hopt van de ene gedachte naar de andere en er lijkt geen ruimte tussen te bestaan. In de ochtendmeditatie leer je om je aandacht te richten op één onderwerp, je lichaamssensatie of je ademhaling, en dat zorgt ervoor dat je geest tot rust komt. Je landt meer in jezelf, voelt je presenter en opener naar jezelf en je omgeving en ervaart meer ruimte. Als je je aandacht regelmatig traint middels meditatie, merk je in het dagelijks leven sneller op wanneer je je onbewust toch weer geïdentificeerd hebt met het springerige aapje. Je kunt dan je aandacht gemakkelijker terugbrengen naar het hier en nu. 

Tijdens deze ochtenden doen we meditatie in beweging, zitmeditatie en lichaamswerk. 

Je bent van harte uitgenodigd voor dit verwelkomende goedemorgen gebaar naar jezelf. Vanaf 07.45 uur staat de deur voor je open. Zorg ervoor dat je om 07.55 uur aanwezig bent zodat we om 08.00 uur kunnen starten. 

Over Liesbeth van der Heide

Sinds 2006 kwam ik in aanraking met meditatie en begon ik erover te lezen en te praktiseren. Ik vond het heel heilzaam, prettig en ontspannend. En ook heel regelmatig frustrerend omdat de geest zo enorm afgeleid kan zijn en ik amper twee seconden bij mijn ademhaling kon blijven. Toen ik in 2010 kennismaakte met Zijnsoriëntatie maakte ik naast zitmeditatie ook kennis met meditatie in beweging. Door het bewegen van je lichaam en je aandacht daar bij te houden, leer je je geest thuis te brengen en te laten rusten in haar natuurlijke aard. Je zintuigen openen zich, je merkt op wanneer je afgeleid bent geraakt en je raakt present in het hier en nu. Je hele systeem begint te ontspannen en verkrampte en vastzittende delen laten los. Je energie begint te stromen. Je raakt minder opgehangen aan de buitenwereld en komt meer in contact met jezelf. Sinds 2015 heb ik mijn eigen praktijk in Zijnsoriëntatie en geef ik meditatielessen, cursussen Gezonde Zelfliefde en persoonlijke begeleiding. Ben je nieuwsgierig en wil je meer informatie? Kijk dan op mijn website: www.dewakkerkusser.nl. Voor studenten heb ik een aangepast tarief. 

Waar: Nicolaasklooster, Tuinkamers, Doelenstraat 28A, Utrecht

Vanaf de Doelenstraat loop je door het rode poortje de binnenplaats op en volg je de gaanderij omhoog. Bij de rode deur kun je dan aanbellen bij nummer 28A.

Tijd: Inloop vanaf 07.45, meditatie van 08.00 tot 08.45

Op het Skills Lab Writing Centre krijg je gratis schrijfcoaching. Een getrainde student (peer tutor) bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Daarnaast kun je je ook inschrijven voor studeercoaching. Met een getrainde student (peer tutor) bespreek je de vragen die je hebt over studeren. Je stelt vast waardoor het studeren (soms) niet zo goed gaat, hoe je studie-aanpak verbeterd kan worden en wat daarvoor nodig is. De studeercoach kan bijvoorbeeld meedenken over het plannen van je studie en je timemanagement, over hoe je efficiënt kunt lezen en studeren of hoe je tentamens kunt voorbereiden. Dit kan studie-stress verminderen en studeerplezier vergroten.

Waar: Skills Lab, Universiteitsbibliotheek de Uithof, kamer 2.45 (Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht)

In dit gesprek kun je met een ervaren begeleider verkennen wat voor jou zin heeft, wat jou zin geeft en waar je zin in hebt. Wat voor jou van waarde is, kan richting geven in je leven. Je kunt het grotere geheel verkennen en je keuzes daarop afstemmen. Het gesprek is een gelegenheid om eens stil te staan bij van alles dat in een druk leven snel ondersneeuwt.

Waar: verschillende locaties (op de Uithof en in de binnenstad)

Yoga betekent eenheid, een balans tussen lichaam en geest, één bewustzijn. Door middel van dynamische en statische oefeningen zoeken we een balans tussen spanning en ontspanning, kracht en souplesse, willen en kunnen.

Vandaag vindt deze les niet plaats in een normale yogastudio, maar in de Janskerk! 

Waar: Janskerk (Janskerkhof 26, 3512 BN Utrecht)

Ben je op zoek naar mogelijkheden om om te gaan met prestatiedruk? Na deze actieve workshop:

  • Heb je inzicht in hoe je door jou ervaren prestatiedruk kan signaleren.
  • Heb je ideeën over hoe je door jou ervaren prestatiedruk bespreekbaar kan maken.
  • Heb je inspiratie opgedaan over hoe je kunt omgaan met prestatiedruk.
  • Weet je bij wie je terecht kunt voor ondersteuning op het gebied van het ervaren van prestatiedruk.

Waar: Drift 23, ruimte 113

Volgt

Waar: Bestuursgebouw (Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht)

Een training gericht op het bewustworden en bespreken van stress. Inzicht verwerven in eigen gedachten en gevoelens omtrent stress door middel van interactie met elkaar, mindfulness en psycho educatie.

Waar: Bestuursgebouw, ruimte 0.33A (Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht)

Boksen is een tactische vechtsport waarbij de coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan. Het is een conditioneel zware sport waarbij vooral aandacht is voor het aanleren van basisvaardigheden zoals de directe stoot, de opstoot en de hoek. Steeds meer vrouwen zijn geïnteresseerd in boksen. De training is gemengd en recreatief georiënteerd.

Waar: Olympos, MB zaal (Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht)

Volgt

Waar: Oudegracht 33

Hoe kunnen tips uit de positieve psychologie en uit de levenskunst (filosofie/spiritualiteit) meer ruimte scheppen in je hoofd en (dus) in je leven.

Waar: Langeveldgebouw, ruimte G225 (Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht)

Volgt

Waar: Studiepunt Rechten (Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht)

Met meditatie of mindfulness train je je aandacht. Het is behulpzaam om drukte in je hoofd en onrust in je lichaam te kalmeren. Op drie avonden in Wellbeing Week kun je leren mediteren en oefenen. We doen eenvoudige, toegankelijke meditaties uit de traditie van mindfulness. Elke avond heeft een ander thema en je bent vrij om het aantal of de tijden te kiezen waarop je daar wilt zijn. Degenen die ervaring hebben, zijn ook van harte welkom om hun studiedag met aandacht af te ronden. Als het je bevalt kun je erna nog terugkomen: er is elke donderdag een Meditation Lab voor studenten.

Waar: Langeveldgebouw, ruimte G218 (Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht)

Your time as a student is considered to be the best time of your life. Though, some students consider this period as very challenging as well. Finding a perfect balance between accomplishing your study goals, developing a nice CV, maintaining your social network and taking time to relax, watch Netflix or do sports is a major challenge for every student. 

For this reason the students association Vita Optima was founded, so that students had a platform to talk about all kinds of issues related to these challenges. We believe that if students get the opportunity to share thoughts and gain wisdom about developing a well-balanced lifestyle they will also get more out of life. 

On Monday the 18th of November Vita Optima organises a theme night about ‘Living your life to the fullest’. At this session there will be an expert on this topics sharing his thoughts, with the ambition to inspire students to get the best out of life. The session itself starts at 19:45 at a yard cellar at Kromme Nieuwegracht 90. Before the session we always have dinner, so students are very much welcome to join for dinner at 18:30. 

More information can be found on www.vitaoptimautrecht.nl and in case of any questions you can contact us via info@vitaoptimautrecht.nl or +31644501804.

Where: Kromme Nieuwegracht 90

Dinsdag 20 november

Een ochtendgroet aan je lichaam en geest om de dag goed te beginnen. Want een goed begin, is het halve werk!

Onze geest is net een springerig aapje en lijkt ontembaar: het hopt van de ene gedachte naar de andere en er lijkt geen ruimte tussen te bestaan. In de ochtendmeditatie leer je om je aandacht te richten op één onderwerp, je lichaamssensatie of je ademhaling, en dat zorgt ervoor dat je geest tot rust komt. Je landt meer in jezelf, voelt je presenter en opener naar jezelf en je omgeving en ervaart meer ruimte. Als je je aandacht regelmatig traint middels meditatie, merk je in het dagelijks leven sneller op wanneer je je onbewust toch weer geïdentificeerd hebt met het springerige aapje. Je kunt dan je aandacht gemakkelijker terugbrengen naar het hier en nu. 

Tijdens deze ochtenden doen we meditatie in beweging, zitmeditatie en lichaamswerk. 

Je bent van harte uitgenodigd voor dit verwelkomende goedemorgen gebaar naar jezelf. Vanaf 07.45 uur staat de deur voor je open. Zorg ervoor dat je om 07.55 uur aanwezig bent zodat we om 08.00 uur kunnen starten. 

Over Liesbeth van der Heide

Sinds 2006 kwam ik in aanraking met meditatie en begon ik erover te lezen en te praktiseren. Ik vond het heel heilzaam, prettig en ontspannend. En ook heel regelmatig frustrerend omdat de geest zo enorm afgeleid kan zijn en ik amper twee seconden bij mijn ademhaling kon blijven. Toen ik in 2010 kennismaakte met Zijnsoriëntatie maakte ik naast zitmeditatie ook kennis met meditatie in beweging. Door het bewegen van je lichaam en je aandacht daar bij te houden, leer je je geest thuis te brengen en te laten rusten in haar natuurlijke aard. Je zintuigen openen zich, je merkt op wanneer je afgeleid bent geraakt en je raakt present in het hier en nu. Je hele systeem begint te ontspannen en verkrampte en vastzittende delen laten los. Je energie begint te stromen. Je raakt minder opgehangen aan de buitenwereld en komt meer in contact met jezelf. Sinds 2015 heb ik mijn eigen praktijk in Zijnsoriëntatie en geef ik meditatielessen, cursussen Gezonde Zelfliefde en persoonlijke begeleiding. Ben je nieuwsgierig en wil je meer informatie? Kijk dan op mijn website: www.dewakkerkusser.nl. Voor studenten heb ik een aangepast tarief. 

Waar: Nicolaasklooster, Tuinkamers, Doelenstraat 28A, Utrecht

Vanaf de Doelenstraat loop je door het rode poortje de binnenplaats op en volg je de gaanderij omhoog. Bij de rode deur kun je dan aanbellen bij nummer 28A.

Tijd: Inloop vanaf 07.45, meditatie van 08.00 tot 08.45

Op het Skills Lab Writing Centre krijg je gratis schrijfcoaching. Een getrainde student (peer tutor) bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Daarnaast kun je je ook inschrijven voor studeercoaching. Met een getrainde student (peer tutor) bespreek je de vragen die je hebt over studeren. Je stelt vast waardoor het studeren (soms) niet zo goed gaat, hoe je studie-aanpak verbeterd kan worden en wat daarvoor nodig is. De studeercoach kan bijvoorbeeld meedenken over het plannen van je studie en je timemanagement, over hoe je efficiënt kunt lezen en studeren of hoe je tentamens kunt voorbereiden. Dit kan studie-stress verminderen en studeerplezier vergroten.

Waar: Skills Lab, Universiteitsbibliotheek de Uithof, kamer 2.45 (Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht)

Wil je meer grip krijgen op je eigen studeergedrag en tijdbesteding? Dan is deze workshop wat voor jou. Je brengt o.a. in kaart waar je tijd aan besteedt, wat je belangrijkste tijdvreters zijn en op welke activiteiten je kan bezuinigen. Aan de hand van een stappenplan bespreken we wat er allemaal komt kijken bij het maken van een realistische studieplanning. Planningen moeten ook uitgevoerd worden en laat dat nu voor veel mensen het probleem zijn! Er is gebleken dat bijna 70% van de studenten last heeft van uitstelgedrag.

In deze workshop test je of je een uitsteller bent en voor welke vorm van uitstelgedrag je gevoelig bent. Op basis van oefeningen en tips krijg je zicht op manieren om je uitstelgedrag aan te pakken, zodat je daar bij het maken en uitvoeren van planningen rekening mee kunt houden.

Waar: Buys Ballotgebouw, ruimte 0.75 (Princetonplein 5, 3584 CC Utrecht)

In dit gesprek kun je met een ervaren begeleider verkennen wat voor jou zin heeft, wat jou zin geeft en waar je zin in hebt. Wat voor jou van waarde is, kan richting geven in je leven. Je kunt het grotere geheel verkennen en je keuzes daarop afstemmen. Het gesprek is een gelegenheid om eens stil te staan bij van alles dat in een druk leven snel ondersneeuwt.

Waar: verschillende locaties (op de Uithof en in de binnenstad)

Volgt

Waar: Bestuursgebouw (Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht)

Tai chi is een duizenden jaren oude Chinese bewegings- en ontspanningsmethode die oorspronkelijk is ontwikkeld als zelfverdedigingskunst. Het spel van vloeiende langzame bewegingen heeft tot doel je lichaam, en van daaruit je geest, te ontspannen. Tai chi wordt ook wel ‘meditatie in beweging’ genoemd. 

In de ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen ligt de kracht: het zijn oefeningen die rust en ontspanning combineren met lichamelijke activiteit. Deze ontspanning (zowel fysiek als mentaal) en het bevorderen van flexibiliteit zijn belangrijk bij de beoefening van tai chi. 

Waar: Olympos, danszaal (Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht)

Volgt

Waar: Oudegracht 33

Urban dance is een verzamelnaam voor verschillende urban dansstijlen. Je maakt in deze workshop kennis met stijlen als hiphop, house, popping, tutting en breakdance. Na een warming-up gaan we aan de slag met de basisbeginselen van een aantal stijlen en leer je een korte choreografie. Je bent lekker actief bezig, goed voor je conditie én je humeur!

Waar: Parnassos, lokaal 0.07 (Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht)

Imaging techniques have led to new insights in the functioning of the human brain. Can these insights help us to use our brains more efficiently when we study? This lecture will give some background and some practical study advice rooted in knowledge from neuroscience.

Where: Ruppertbuilding, room 042 (Leuvenlaan 21, 3584 CE Utrecht)

Hoe is het om met jongemannen gewoon samen te zijn? Vergeet macho, wie het verste kan plassen, de lieverd spelen of lekker veilig meelopen. In deze workshop ontdek je dat krijgerschap van binnenuit komt. Dat gevoelens uiten en sterk zijn prima samengaan. Op wie je ook valt.

Er zijn dingen die alleen andere mannen echt begrijpen. Dus we delen, maar doen vooral lichaamsgerichte oefeningen en ontmoeten elkaar. Na de workshop begrijp je iets beter waarom je altijd ‘zo’ reageert. Op deadlines, huisgenoten, enz. Trek makkelijke kleren aan.

Ik nodig je uit om je voor te bereiden. Kijk verder op: www.youngmentor.nl/aanbod/ww-universiteit-utrecht-2019.

Ik ben Jaap Herforth (1968) en zie je graag in de Wellbeing Week.

Ga op de grond liggen, neem je lichaam waar…door ongewone bewegingen uitgevoerd met aandacht, ontdek je de talloze bewegingsmogelijkheden van je lichaam. Mogelijkheden die je misschien niet meer wist of niet meer gebruikt.

Ga weer staan en ervaar het gevoel van rust en gecenterd zijn, die deze manier van “luisteren” naar jezelf laat ontstaan. Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen.

Wie ben ik?

Ik ben Romina, in 2000 ben in van Rome naar Utrecht verhuisd voor een PhD in scheikunde. Inmiddels heb ik een diploma in SPH en werk nu al meer dan 10 jaar met doofblinde mensen.

In 2016 heb ik mijn training in de Feldenkrais methode afgerond. Deze methode heeft mijn leven in een mooie manier veranderd. Ik kan mijn gedachten tot rust brengen door mijn eigen lichaam waar te nemen. Ik kan meer in het hier en nu zijn…en ik kan weer heel enthousiast dansen, ongeacht mijn oude ernstige knieblessure. Hoe dat kan? Dankzij de Feldenkrais methode heb ik ontdekt en ervaren dat mijn lichaam veel meer is dan mijn gebroken knie…ik heb ribben, heupen, enkels …die allemaal samenwerken om HET DANSEN WEER MOGELIJK TE MAKEN!

Waar: Ruppertgebouw, ruimte 125 (Leuvenlaan 21, 3584 CE Utrecht)

Met meditatie of mindfulness train je je aandacht. Het is behulpzaam om drukte in je hoofd en onrust in je lichaam te kalmeren. Op drie avonden in Wellbeing Week kun je leren mediteren en oefenen. We doen eenvoudige, toegankelijke meditaties uit de traditie van mindfulness. Elke avond heeft een ander thema en je bent vrij om het aantal of de tijden te kiezen waarop je daar wilt zijn. Degenen die ervaring hebben, zijn ook van harte welkom om hun studiedag met aandacht af te ronden. Als het je bevalt kun je erna nog terugkomen: er is elke donderdag een Meditation Lab voor studenten.

Waar: Langeveldgebouw, ruimte G225 (Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht)

Op het Skills Lab Writing Centre krijg je gratis schrijfcoaching. Een getrainde student (peer tutor) bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Daarnaast kun je je ook inschrijven voor studeercoaching. Met een getrainde student (peer tutor) bespreek je de vragen die je hebt over studeren. Je stelt vast waardoor het studeren (soms) niet zo goed gaat, hoe je studie-aanpak verbeterd kan worden en wat daarvoor nodig is. De studeercoach kan bijvoorbeeld meedenken over het plannen van je studie en je timemanagement, over hoe je efficiënt kunt lezen en studeren of hoe je tentamens kunt voorbereiden. Dit kan studie-stress verminderen en studeerplezier vergroten.

Waar: Skills Lab, Universiteitsbibliotheek de Uithof, kamer 2.45 (Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht)

Volgt

Waar: Bestuursgebouw (Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht)

Een agenda vol met taken en verantwoordelijkheden: is dat voor jou als PhD ook een bekend fenomeen? Hoe zorg je dat je inspanningen effectief en efficiënt zijn én dat je zelf in balans blijft met alles wat op je afkomt als promovendus?

In deze training ga je aan de slag met een aantal modellen en inzichten uit het timemanagement. Deze helpen om taken te prioriteren en te ordenen. We maken onderscheid tussen wat urgent en wat belangrijk is en oefenen met een methode om ‘zaken gedaan te krijgen’. Daarnaast onderzoeken we welke werkstijl bij jou past, zodat je alle voordelen ervan kunt benutten binnen je promotieonderzoek en de valkuilen (zoveel mogelijk) kunt voorkomen.

Deze interactieve training helpt je om gericht aan het werk te gaan en daarmee stress te verminderen. Bewust en effectief!

Waar: Drift 23, ruimte 212

In dit gesprek kun je met een ervaren begeleider verkennen wat voor jou zin heeft, wat jou zin geeft en waar je zin in hebt. Wat voor jou van waarde is, kan richting geven in je leven. Je kunt het grotere geheel verkennen en je keuzes daarop afstemmen. Het gesprek is een gelegenheid om eens stil te staan bij van alles dat in een druk leven snel ondersneeuwt.

Waar: verschillende locaties (op de Uithof en in de binnenstad)

Sport is een uitlaatklep voor stress! Kom langs op Olympos en hockey met ons mee.

Waar: Olympos (Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht)

'Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal' (Einstein). Aan de hand van een korte startopdrachten onstaan er vormen op je schilderij. Je plaatst de vormen door het verhaal dat verteld wordt. Daarna reageer je op wat je ziet verschijnen op het schilderij. Uit je hoofd, in het moment. Al schilderend leer je de vormen verbinden, zodat je schilderij jou een nieuw verhaal vertelt!

Waar: Parnassos, lokaal 2.02 (Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht)

De eerste keer dat mensen klimmen, ervaren zij dit als een erg fysieke sport. Dat is het ook, deels... Maar meer nog dan een fysieke sport is het een technische sport. 

Voor klimmen hoef je niet heel sterk te zijn. Techniek, tactiek en mentale controle zijn belangrijker. Sportklimmen is spelen met je evenwicht. Of zoals David Van Reybrouck het zegt: “Klimmen is ballet in het verticale”. 

Waar: Olympos (Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht)

Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want concentratie is onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken. Tijd voor de wetenschap om met antwoorden te komen.

Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel helpt je om als winnaar uit de strijd om je aandacht te komen. Hij laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit. Maar bovenal geeft hij technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden. 

Waar: Bestuursgebouw, Van Lier en Egginkzaal (Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht)

Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan uitstel- en studieontwijkend gedrag. Maar als je hier vaak last van hebt, weet je ook wat voor een negatieve invloed het heeft op je stressniveau, je zelfvertrouwen en soms ook je studievoortgang. Het is irrationeel, vervelend voor jezelf en voor je omgeving, maar ‘gewoon doen’ is makkelijker gezegd dan gedaan. In deze presentatie kijken we naar de oorzaken van uitstelgedrag en hoe zich dit bij jou uit. En belangrijker nog: we geven praktische tips om je uitstelgedrag aan te pakken.

Waar: Buys Ballotgebouw, ruimte 119 (Princetonplein 5, 3584 CC Utrecht)

Je kent het vast wel, je hebt een mooi loopbaanpad uitgestippeld. Je volgt een studie, gaat aan het werk, hebt een goede baan. Maar wat als die niet meer past?

Van een loopbaan bij Rijkswaterstaat waar ik begon, werk ik nu als natuur- en wandelcoach. Op een gegeven moment merkte ik dat het werk wat ik deed niet meer bij me paste. Ik stopte. Een spannende en onzekere periode. Onrustig ook, welke kant gaat het op?

Graag vertel ik je over wat er kan gebeuren als je stopt met je studie of werk. Wat gebeurt er als je “stil” staat. Wat kom je allemaal tegen? Van het “niet-weten” tot nieuwe ontmoetingen in het park, een spirituele reis en ontspullen.
Nieuwsgierig?

Leuk je binnenkort te ontmoeten.

Daniëlle Langendijk (klik hier voor de website)
Natuur- en wandelcoach
Oud-studente Sociale Geografie en Planologie

Waar: Ruppertgebouw, ruimte 111 (Leuvenlaan 21, 3584 CE Utrecht)

Volgt

Waar: Studiepunt Rechten (Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht)

Ga op de grond liggen, neem je lichaam waar…door ongewone bewegingen uitgevoerd met aandacht, ontdek je de talloze bewegingsmogelijkheden van je lichaam. Mogelijkheden die je misschien niet meer wist of niet meer gebruikt.

Ga weer staan en ervaar het gevoel van rust en gecenterd zijn, die deze manier van “luisteren” naar jezelf laat ontstaan. Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. 

Wie ben ik?

Ik ben Romina, in 2000 ben in van Rome naar Utrecht verhuisd voor een PhD in scheikunde. Inmiddels heb ik een diploma in SPH en werk nu al meer dan 10 jaar met doofblinde mensen.

In 2016 heb ik mijn training in de Feldenkrais methode afgerond. Deze methode heeft mijn leven in een mooie manier veranderd. Ik kan mijn gedachten tot rust brengen door mijn eigen lichaam waar te nemen. Ik kan meer in het hier en nu zijn…en ik kan weer heel enthousiast dansen, ongeacht mijn oude ernstige knieblessure. Hoe dat kan? Dankzij de Feldenkrais methode heb ik ontdekt en ervaren dat mijn lichaam veel meer is dan mijn gebroken knie…ik heb ribben, heupen, enkels …die allemaal samenwerken om HET DANSEN WEER MOGELIJK TE MAKEN!

Waar: Ruppertgebouw, ruimte 121 (Leuvenlaan 21, 3584 CE Utrecht)

Volgt

Waar: Janskerk (Janskerkhof 26, 3512 BN Utrecht)

Donderdag 21 november

Een ochtendgroet aan je lichaam en geest om de dag goed te beginnen. Want een goed begin, is het halve werk!

Onze geest is net een springerig aapje en lijkt ontembaar: het hopt van de ene gedachte naar de andere en er lijkt geen ruimte tussen te bestaan. In de ochtendmeditatie leer je om je aandacht te richten op één onderwerp, je lichaamssensatie of je ademhaling, en dat zorgt ervoor dat je geest tot rust komt. Je landt meer in jezelf, voelt je presenter en opener naar jezelf en je omgeving en ervaart meer ruimte. Als je je aandacht regelmatig traint middels meditatie, merk je in het dagelijks leven sneller op wanneer je je onbewust toch weer geïdentificeerd hebt met het springerige aapje. Je kunt dan je aandacht gemakkelijker terugbrengen naar het hier en nu. 

Tijdens deze ochtenden doen we meditatie in beweging, zitmeditatie en lichaamswerk. 

Je bent van harte uitgenodigd voor dit verwelkomende goedemorgen gebaar naar jezelf. Vanaf 07.45 uur staat de deur voor je open. Zorg ervoor dat je om 07.55 uur aanwezig bent zodat we om 08.00 uur kunnen starten. 

Over Liesbeth van der Heide

Sinds 2006 kwam ik in aanraking met meditatie en begon ik erover te lezen en te praktiseren. Ik vond het heel heilzaam, prettig en ontspannend. En ook heel regelmatig frustrerend omdat de geest zo enorm afgeleid kan zijn en ik amper twee seconden bij mijn ademhaling kon blijven. Toen ik in 2010 kennismaakte met Zijnsoriëntatie maakte ik naast zitmeditatie ook kennis met meditatie in beweging. Door het bewegen van je lichaam en je aandacht daar bij te houden, leer je je geest thuis te brengen en te laten rusten in haar natuurlijke aard. Je zintuigen openen zich, je merkt op wanneer je afgeleid bent geraakt en je raakt present in het hier en nu. Je hele systeem begint te ontspannen en verkrampte en vastzittende delen laten los. Je energie begint te stromen. Je raakt minder opgehangen aan de buitenwereld en komt meer in contact met jezelf. Sinds 2015 heb ik mijn eigen praktijk in Zijnsoriëntatie en geef ik meditatielessen, cursussen Gezonde Zelfliefde en persoonlijke begeleiding. Ben je nieuwsgierig en wil je meer informatie? Kijk dan op mijn website: www.dewakkerkusser.nl. Voor studenten heb ik een aangepast tarief. 

Waar: Nicolaasklooster, Tuinkamers, Doelenstraat 28A, Utrecht

Vanaf de Doelenstraat loop je door het rode poortje de binnenplaats op en volg je de gaanderij omhoog. Bij de rode deur kun je dan aanbellen bij nummer 28A.

Tijd: Inloop vanaf 07.45, meditatie van 08.00 tot 08.45

Op het Skills Lab Writing Centre krijg je gratis schrijfcoaching. Een getrainde student (peer tutor) bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Daarnaast kun je je ook inschrijven voor studeercoaching. Met een getrainde student (peer tutor) bespreek je de vragen die je hebt over studeren. Je stelt vast waardoor het studeren (soms) niet zo goed gaat, hoe je studie-aanpak verbeterd kan worden en wat daarvoor nodig is. De studeercoach kan bijvoorbeeld meedenken over het plannen van je studie en je timemanagement, over hoe je efficiënt kunt lezen en studeren of hoe je tentamens kunt voorbereiden. Dit kan studie-stress verminderen en studeerplezier vergroten.

Waar: Skills Lab, Universiteitsbibliotheek de Uithof, kamer 2.45 (Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht)

Volgt

Waar: Bestuursgebouw (Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht)

In dit gesprek kun je met een ervaren begeleider verkennen wat voor jou zin heeft, wat jou zin geeft en waar je zin in hebt. Wat voor jou van waarde is, kan richting geven in je leven. Je kunt het grotere geheel verkennen en je keuzes daarop afstemmen. Het gesprek is een gelegenheid om eens stil te staan bij van alles dat in een druk leven snel ondersneeuwt.

Waar: verschillende locaties (op de Uithof en in de binnenstad)

Volgt

De training is een combinatie van technieken uit ´reguliere´ zelfverdediging, kickboksen en krav maga. We zullen bespreken dat gestreefd wordt naar adequate reactie op een situatie, wat het effect kan zijn van stress op je reactievermogen en wat de sterkere en minder sterke plekken zijn op het lijf. Vanuit de reguliere zelfverdediging gaan we ook in op houding in uitstraling. Vanuit het kickboksen zullen afhoudtrappen, knieën en directe stoten worden aangeleerd en geoefend. Vanuit krav maga wordt 360 defence, hamervuisten, bursting maar vooral ook stress drills worden geoefend.

Omdat zelfverdediging vaak onder hoge stress gebeurt houden we het simpel qua techniek. De genoemde technieken zullen veel worden geoefend in verschillende gesimuleerde stress situaties.

Waar: Olympos, danszaal (Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht)

In deze workshop leer je ritmes spelen op de djembé, een houten Afrikaanse trommel. Tijdens de workshop leer je zowel traditionele als moderne ritmes spelen. Musiceren doe je met je gevoel. Muziek maken is plezier maken! Docent Amara Diabate past zijn lessen aan op het niveau van de cursisten, je hoeft dus geen ervaring te hebben.

Waar: Parnassos, loklaal 0.24 (Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht)

Are you looking for opportunities to deal with performance pressure? After this interactive workshop:

  • You have insight into how you can signal performance pressure in your own life.
  • You have new ideas on how to discuss performance pressure in your life.
  • You got inspired on how to deal with performance pressure.
  • You know who to turn to for support on the subject of performance pressure.

Where: Drift 23, room 113

Stap even uit de  hectiek van de dag. Gun jezelf een moment van rust en ontspanning. Kom terug bij jezelf. De dingen die je bezighouden, de vragen die je hebt. Bijvoorbeeld doe ik nog wel de juiste dingen, hoe kan ik goed voor mezelf zorgen, wat wil ik eigenlijk …
In de stilte komen de antwoorden als vanzelf …

Samen wandelen we in Amelisweerd. Periodes van stilte worden afgewisseld met (creatieve) oefeningen die inzicht geven. Een ontspannen wandeling in stilte. 

Leuk je binnenkort te ontmoeten.

Daniëlle Langendijk
Natuur- en wandelcoach
www.daniellelangendijk.nl

Waar: Verzamelen bij de Spar (Uithof)

Pole Fitness® is een fitness workout waarin paaldanstechnieken worden gecombineerd met een stuk aerobics. Deze combinatie van krachttraining (paaldanstechnieken) en cardiotraining (aerobics) zorgt voor een zeer complete high-impact totale body workout. De oefeningen in de danspaal worden op een zeer toegankelijke wijze aangeboden, waardoor het voor iedere deelnemer mogelijk wordt de technieken goed uit te voeren.

Waar: Olympos, spinningzaal (Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht)

Volgt

Waar: Koningsbergergebouw, zaal Pangea (Budapestlaan 4a-b, 3584 CD Utrecht)

Volgt

Waar: Studiepunt Rechten (Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht)

Met meditatie of mindfulness train je je aandacht. Het is behulpzaam om drukte in je hoofd en onrust in je lichaam te kalmeren. Op drie avonden in Wellbeing Week kun je leren mediteren en oefenen. We doen eenvoudige, toegankelijke meditaties uit de traditie van mindfulness. Elke avond heeft een ander thema en je bent vrij om het aantal of de tijden te kiezen waarop je daar wilt zijn. Degenen die ervaring hebben, zijn ook van harte welkom om hun studiedag met aandacht af te ronden. Als het je bevalt kun je erna nog terugkomen: er is elke donderdag een Meditation Lab voor studenten.

Waar: Langeveldgebouw, ruimte G224 (Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht)

Vrijdag 22 november

Volgt

Op het Skills Lab Writing Centre krijg je gratis schrijfcoaching. Een getrainde student (peer tutor) bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Daarnaast kun je je ook inschrijven voor studeercoaching. Met een getrainde student (peer tutor) bespreek je de vragen die je hebt over studeren. Je stelt vast waardoor het studeren (soms) niet zo goed gaat, hoe je studie-aanpak verbeterd kan worden en wat daarvoor nodig is. De studeercoach kan bijvoorbeeld meedenken over het plannen van je studie en je timemanagement, over hoe je efficiënt kunt lezen en studeren of hoe je tentamens kunt voorbereiden. Dit kan studie-stress verminderen en studeerplezier vergroten.

Waar: Skills Lab, Universiteitsbibliotheek de Uithof, kamer 2.45 (Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht)

Een training gericht op het bewustworden en bespreken van stress. Inzicht verwerven in eigen gedachten en gevoelens omtrent stress door middel van interactie met elkaar, mindfulness en psycho educatie.

Waar: Bestuursgebouw, ruimte 0.33A (Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht)

In dit gesprek kun je met een ervaren begeleider verkennen wat voor jou zin heeft, wat jou zin geeft en waar je zin in hebt. Wat voor jou van waarde is, kan richting geven in je leven. Je kunt het grotere geheel verkennen en je keuzes daarop afstemmen. Het gesprek is een gelegenheid om eens stil te staan bij van alles dat in een druk leven snel ondersneeuwt.

Waar: verschillende locaties (op de Uithof en in de binnenstad)

Financiën zijn niet altijd ieders favoriete klus. Als student loop je tegen van alles aan. Studiefinanciering, bijbaantjes, toeslagen, huur noem het maar op. En in de avonduren wil je natuurlijk ook nog wat geld over hebben voor een biertje in de kroeg. Er komt geld in en er gaat vaak net zoveel of meer weer uit. Opeens moet je aan het eind van de maand zuinig aan doen wil je uitkomen met je geld. Je stufi en bijbaan zijn bij na lange niet genoeg  om rond te komen. Hoe zorg je dat je ervoor dat je uitkomt met je geld en je studentenlening niet torenhoog oploopt.

In de workshop ‘’studenten en financiën’’ van U Centraal en Humanitas wordt stap voor stap uitgelegd welke financiële zaken geregeld moeten worden, hoe je deze het beste kan regelen, en hoe de studiefinanciering in elkaar zit. Ook delen je medestudenten waar zij tegenaan lopen en kom je erachter wat voor je hulp je kan krijgen met je financiën of schulden als je hier behoefte aan hebt.