Software voor studenten en onderwijs

De universiteit stelt software ter beschikking voor studenten en voor het onderwijs.

Inhoud van deze pagina

Software ten behoeve van onderwijs: SolisWorkspace

De universiteit biedt veel software die je nodig hebt voor jouw studie aan via SolisWorkspace. Kijk op de pagina SolisWorkspace voor meer informatie. Als student aan de UU kan je via SolisWorkspace gratis gebruik maken van de software die je voor jouw studie nodig hebt zoals SPSS, Mathematica, Matlab, Nvivo of Stella. Gebruik van SolisWorkspace is onafhankelijk van je besturingssysteem en locatie. Kijk voor meer informatie op de pagina SolisWorkspace.

SURFspot

Je kunt ook met korting software en hardware aanschaffen bij SURFspot.nl. Log in met je Solis-id en je wachtwoord.

Tooladvisor

De UU biedt een 'tooladvisor', waar je verschillende 'tools' kan vinden die je helpen om de juiste IT-oplossing te kiezen voor jouw situatie, waaronder ook software.

Overige software

De universiteit biedt ook een aantal pakketten aan die je lokaal (en gratis) kunt intstalleren op je eigen laptop of computer. Zie onder voor specifieke informatie.

LET OP: Als onderzoeker/student/medewerker ben je zelf verantwoordelijk om het juiste middel te kiezen om je data mee te verwerken; wees dus extra alert als je onderzoeksgegevens persoonsgegevens bevatten. Zorgvuldigheid is hierbij zeer belangrijk, ook (niet alleen) i.v.m. de privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Adobe Creative Cloud (inclusief Adobe Acrobat DC)

Adobe Creative Cloud is voor alle studenten van de Universiteit Utrecht beschikbaar op alle publieke studentenwerkplekken op de campus. Applicaties die onder deze versie vallen zijn onder andere Photoshop, Indesign en Illustrator.

Om gebruik te maken van de applicaties heb je een Adobe ID nodig, gekoppeld aan je privé e-mailadres. Je moet hierbij akkoord gaan met de privacy-voorwaarden van Adobe. Dit zijn voorwaarden die niet vallen onder de overeenkomst van de Universiteit Utrecht en Adobe (via SURF); het delen van informatie met Adobe valt dus onder je eigen verantwoordelijkheid.

Hoe je een Adobe ID aanmaakt, staat beschreven in deze handleiding. Wanneer je de registratie hebt afgerond kun je deze Adobe applicaties gebruiken. Je hoeft maar één keer een Adobe ID aan te maken.

Wil je Adobe Creative Cloud gebruiken op je eigen computer, dan kun je het met korting aanschaffen via SURFspot.nl.

ArcGIS (Geographical Information System Software)

Met ArcGIS Pro kun je geografische data verkennen, visualiseren en analyseren; maak 2D-kaarten en 3D-scenes en deel je werk via ArcGIS Online.

ArcGIS Pro is beschikbaar in SolisWorkspace. Start ArcGIS Pro, kies ‘enterprise login’, typ uni-utrecht (er staat nu: uni-utrecht.maps.arcgis.com) en typ dan je Solis-id en wachtwoord.

Lokale installatie op je computer of laptop met Windows

De ArcGIS-licentie van de Universiteit Utrecht geeft de mogelijkheid aan studenten en medewerkers om ArcGIS Pro te installeren op de eigen privé-computer met Windows. Stappen:

 1. Download de installatie-bestanden van sharepoint/msteams.
 2. Selecteer de meest recente ArcGIS Pro-maps en download ArcGISPro<version>.exe en ArcGIS_Data_Interop<version>.exe.
 3. Start de installatie door te dubbelklikken op ArcGISPro<versienummer>.exe - bevestig de licentie en de maplocatie etcetera - klik Finish (wanneer er een bericht verschijnt over ontbrekende .NET, sluit dan de ArcGIS Pro installatie en installeer eerst windowsdesktop-runtime<version>.exe).
 4. Voer ook de tweede installatie uit door te dubbelklikken op ArcGIS_Data_Interop<versienummer>.exe.
 5. Start ArcGIS Pro, kies ‘enterprise login’, typ uni-utrecht (er staat nu: uni-utrecht.maps.arcgis.com) en typ dan je Solis-id en wachtwoord.

ArcGIS Pro controleert regelmatig automatisch of er updates beschikbaar zijn.

ArcGIS Online

ArcGIS Online is een cloud-based GIS-omgeving. Je kunt het gebruiken om (vector-)kaarten te maken, te analyseren, te delen en samen te werken. Het geeft toegang tot workflow-specifieke toepassingen, kaarten en gegevens van de hele wereld, ook onderweg en in het veld. Inloggen kan met je Solis-id en wachtwoord op ArcGIS Online.

Mathematica

Mathematica is een computerprogramma gericht op wiskunde. Het werkt met symbolische taal (wiskundige formules).

De software gebruiken via SolisWorkspace

Via SolisWorkspace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software.

Zelf installeren

Je kunt Mathematica op privé-hardware installeren. Er zijn versies voor Windows, Linux en Mac OS. Zo werkt het:

 1. Maak eerst een Wolfram ID aan met je e-mailadres dat eindigt op @students.uu.nl of @ucr.nl. Andere e-mailadressen werken niet.
 2. Vraag vervolgens een activatiecode aan op de portal van Wolfram. Je krijgt direct je activatiecode en downloadlinks op de site te zien. Je ontvangt dit ook via e-mail.

Je krijg elk jaar een e-mail waarin je moet bevestigen dat je nog steeds student bent. Je licentie wordt dan weer met een jaar verlengd.

Hulp nodig bij installatie? Ga naar de supportpagina van de fabrikant.

MATLAB

MATLAB (ontwikkeld door Mathworks) wordt gebruikt voor diverse wiskundige toepassingen zoals het berekenen van functies, bewerken van matrices, statistiek, tekenen van grafieken, schrijven en implementeren van algoritmen en het maken van grafische gebruikersinterfaces.

De software gebruiken via SolisWorkspace

Via SolisWorkspace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software.

Zelf installeren

De MATLAB-licentie van de UU staat gebruik op privé hardware toe. Volg de onderstaande stappen (ook voor installatie op een Non-Solis-werkplek, hardware die eigendom is van de universiteit, maar die niet wordt beheerd door ITS.)

 1. Log in op de MathWorks Portal met je @uu.nl-e-mailadres.
 2. Download en start de installer van je keuze.
  1. Windows-gebruikers dubbelklikken op de Installer genaamd matlab_<versienummer>_win64.exe (te vinden in je downloadmap).
  2. Mac-gebruikers dubbelklikken op de Installer genaamd matlab_<versienaam>_maci64.zip waarmee de bestanden worden uitgepakt in de map matlab_<versienummer>_maci64. Start de Installer door dubbelklikken op InstallForMacOSX.
 3. Selecteer “Sign in with a MathWorks Account” en volg de instructies op je scherm.
 4. Kies de Academic – Total Headcount licentie; MATLAB (Individual).
 5. Kies de producten die je wilt gebruiken in het scherm Product Selection en klik Begin Install.

Als de licentie bijna afloopt krijg je een pop-up. Start de applicatie als Administrator (Start - klik met de alternatieve (meestal rechter-)muisknop - More - Run as Administrator) - Klik Help – Licensing – Activate Software.

MATLAB en Simulink Training

Alle medewerkers en studenten hebben gratis toegang tot MATLAB en Simulink Training Online. Log in op MATLAB en Simulink Training op matlabacademy.mathworks.com.

MATLAB Online en Simulink Online

Alle medewerkers (en studenten) hebben gratis toegang tot MATLAB Online en en Simulink Online. Met MATLAB Online en Simulink Online heb je toegang tot MATLAB en Simulink via de webbrowser zonder installatie. Je kunt ook bestanden delen met anderen of over verschillende installaties. Log in op MATLAB Online en Simulink Online op matlab.mathworks.com.

MATLAB Mobile

In de Apple App Store en Google Play zijn gratis MATLAB Mobile apps beschikbaar.

Microsoft 365

Tijdens je studie kun je gratis gebruik maken van Microsoft 365, met o.a. Word, Excel, Access, Teams en PowerPoint, en een licentie om de applicaties op 5 apparaten te installeren.

Microsoft 365 is te benaderen via microsoft365.com. Je logt in met je emailadres eindigend op @uu.nl of @students.uu.nl en je Solis-wachtwoord, en komt dan op de 365-startpagina. Vanaf hier heb je toegang tot alle online applicaties.

N.B.: Wordt er om een licentiecode gevraagd tijdens de installatie? Klik dan op 'sign in to an existing subscription'.

Microsoft Windows

Studenten kunnen gratis een upgrade voor Windows downloaden. De upgrade bevat meer functies dan de goedkoopste Windows-variant.

Heb je al een laptop?

 • Ja, een laptop met Windows - op SURFspot.nl kun je de gratis upgrade bestellen.
 • Ja, een Apple MacBook met Windows - op SURFspot.nl kun je de gratis upgrade bestellen.
 • Ja, een Apple MacBook zonder Windows - schaf eerst de goedkoopste Windows licentie aan, op Microsoft.com of ergens anders. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.

Heb je nog geen laptop, en wil je er één gaan aanschaffen?

 • Je wilt een laptop met Windows aanschaffen – in de meeste gevallen wordt Windows er standaard bijgeleverd, met een ‘OEM-licentie’. Kies voor de goedkoopste Windows licentie. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.
 • Je wilt een Apple MacBook aanschaffen – in de meeste gevallen kun je Windows erbij geleverd te krijgen, met een ‘OEM-licentie’. Kies voor de goedkoopste Windows licentie. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.

Microsoft Azure DevTools for Teaching (voorheen Dreamspark/Imagine)

De Microsoft Azure DevTools for Teaching (voorheen Dreamspark/Imagine) biedt gratis Microsoft software met een geldige licentie. Log in met je Solis-id en wachtwoord.

Let op! De software van Microsoft Imagine mag alleen worden ingezet door studenten en docenten in de gebieden STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) voor onderwijsdoeleinden, bijvoorbeeld om het ontwerpen, ontwikkelen en testen van software programma’s te leren, en door onderzoekers in de gebieden STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) om niet-commercieel onderzoek te verrichten.

De toegang is beperkt tot medewerkers en studenten van de faculteit Bètawetenschappen.

NVivo (QSR)

NVivo is een softwarepakket voor kwalitatieve analyse van voornamelijk tekstuele informatie.

De software gebruiken via SolisWorkspace

Via SolisWorkspace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software.

Zelf installeren

 • Ga naar portal.mynvivo.com en maak een account aan met je uu-mailadres. Je moet hierbij akkoord gaan met de privacy-voorwaarden van NVivo, die onder voorbehoud zijn geaccepteerd door de UU.
 • Na inloggen kun je NVivo downloaden en installeren.
 • Bij de eerste keer opstarten na installatie wordt er gevraagd om NVivo te activeren. Onderaan staat “provide enterprise key to activate”. Klik daarop, en gebruik de licentiecode die je vindt op deze website, (log in met je Solis-id en -wachtwoord)

Let op:

 • het is niet nodig om persoonlijke betalingsgegevens te delen om gebruik te maken van NVivo.
 • na inloggen zie je reclame voor andere producten van QSR, zoals NVivo Transcription. Gebruik van deze producten is niet toegestaan binnen de licentie van de Universiteit Utrecht. (Voor Transcriptie (omzetten van spraak naar tekst) zijn andere mogelijkheden, zie Transcriptie.)

Qualtrics

Qualtrics is een krachtige online enquêtetool die studenten en medewerkers van de UU in staat stelt om complexe enquêtes te maken die voldoen aan een verscheidenheid aan onderzoeksbehoeften. Je kunt deze tool gebruiken om enquêtes te ontwerpen, te verspreiden en te analyseren. Je logt in met je Solis-id en wachtwoord en twee-factor-authenticatie op https://survey.uu.nl

Meer informatie

Kijk op de detailpagina van Qualtics.

Referentiemanagement/Literatuurmanagement (Zotero, Mendeley, RefWorks en Endnote)

Met referentiemanagement tools kun je systematisch referenties naar bronnen verzamelen, ordenen en gebruiken. Hoe dit op de meest efficiënte manier kan worden gedaan is afhankelijk van het soort bronnen dat je gebruikt en van je persoonlijke manier van werken en voorkeuren. Lees meer over referentiemanagement in de LibGuide van de universiteitsbibliotheek. Welke tool je ook kiest, je kunt altijd eenvoudig switchen en je referenties te importeren in een andere tool.

Naam en Wikipedia-linkProducentLicentieWaar beschikbaar?
ZoteroCorporation for Digital Scholarship (an independent nonprofit organization)Open Source en gratis
 • SolisWorkspace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
MendeleyElsevierGratis
 • SolisWorkspace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
RefWorksEx Libris Group / ProQuestCommercieel. De UU heeft een campuslicentie, je kunt het dus gebruiken zonder extra kosten

Web-based.

Plugin voor Microsoft Word is beschikbaar op

 • SolisWorkspace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
EndNoteClarivate Analytics (voorheen Thomson Reuters)Commercieel. De UU heeft een campuslicentie, je kunt het dus gebruiken zonder extra kosten
 • SolisWorkspace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie hieronder)

Om Endnote te installeren op privé-hardware (laptop/pc):

MacOS:

 • Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download het installatiebestand en dubbelklik erop om Endnote te installeren.

Windows:

 • Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download het msi-bestand en License.dat; sla ze op in dezelfde map.
 • Dubbelklik op het msi-betand om Endnote te installeren.
 • Als de installatie is afgerond start je Endnote op, en klik je op ‘I accept the license agreement’. Endnote vraagt je om een account aan te maken; dit is niet nodig.
 • Je kunt Endnote nu afsluiten, en de twee bestanden verwijderen die je eerder hebt gedownload.

SPSS

SPSS is een statistiekprogramma ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs.

De software gebruiken via SolisWorkspace

Via SolisWorkspace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software.

Zelf installeren (niet gratis)

Als je SPSS nodig hebt voor gebruik op privé-hardware kun je het voor een sterk gereduceerd tarief aanschaffen op Surfspot.

Think-cell

Think-cell biedt functionaliteit voor het creëren van verschillende soorten grafieken in Microsoft PowerPoint vanuit Microsoft Excel-bestanden, bijvoorbeeld bar charts, waterfall charts, Marimekko charts and Gantt charts. Deze functionaliteit overlapt deels met ingebouwde functionaliteit in de Microsoft Office 2016, en vult deze deels aan. Zie ook de website van Think-cell.

Voor medewerkers en studenten is gebruik van deze software gratis. Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download de License Code.

Transcriptie (omzetten van spraak naar tekst)

Transcriptie is de omzetting van gesproken taal in geschreven tekst. Dit kan door direct of met behulp van een opname (audio-bestand) de spraak uit te (laten) typen, waarbij ondersteunende transcriptie-software kan worden gebruikt, of met automatische transcriptie-software. Bij dit tweede type software moet je de tekstbestanden goed controleren en eventueel nabewerken.

Voor wie?

O.a. onderzoekers die interviews afnemen ten behoeve van hun onderzoek, studenten die meewerken aan dat onderzoek, secretaressen/management assistenten (bijvoorbeeld bij het uitwerken van vergadernotulen) en mensen die lange teksten schrijven en niet (goed) kunnen typen. Verder is het nuttig om bij alle filmpjes of geluidsbestanden die je aan een groep aanbiedt (bijvoorbeeld op een website) ondertiteling en/of een transcript aan te bieden, dat is belangrijk voor iedereen die een audiobestand niet goed kan horen door omstandigheden en/of beperking. Hierdoor werk je mee aan digitale toegankelijkheid, een belangrijk doel van de Universiteit Utrecht.

Microsoft Word - Dicteren

Voor automatische transcriptie heb je wellicht voldoende aan de Dicteer-functie in Word; klik in Word op Start (Home) – Dicteren (Dictate) – Klik op het tandwieltje voor Instellingen (Settings) – kies de taal – klik op het microfoontje en begin met dicteren. Wat je zegt wordt direct omgezet in tekst. Er zijn allerlei handigheidjes die je kunt gebruiken. Zo kun je een zin eindigen door ’punt’ te zeggen, of verdergaan op een nieuwe regel door ’nieuwe regel’ te zeggen. Meer informatie hierover vind je door op het vraagteken naast het microfoontje te klikken.

Microsoft Word - Transcriptie van audio-bestanden

Vanuit Word kun je ook transcriptie van een audio-bestand uitvoeren. Hiervoor gebruik je Word Online door in te loggen via Office.com. Klik op het pijltje naast Dicteren (Dictate). Kies Transcriptie (Transcribe). Ook hier stel je eerst de taal in. Vervolgens kun je een geluidsbestand uploaden. Word zal automatisch een transcriptie maken van de inhoud en daarbij ook aangeven of er verschillende sprekers zijn. Je kunt zelf instellen hoe elke spreker heet.
LET OP: met de UU-licentie kun je maximaal 300 minuten (=5 uur) spraak per maand transcriberen.

Overige transcriptie-tools

Je kunt voor automatische transcriptie ook gebruikmaken van de UU-transcriptiedienst Amberscript. Er zijn goede afspraken over gegevensverwerking; audiobestanden die persoonsgegevens bevatten kunnen veilig worden verwerkt. Deze dienst is primair bedoeld voor medewerkers van de UU. Echter, zolang de ruimte in de campuslicentie het toe laat, kunnen ook studenten gebruik maken van deze dienst. Er is een uitgebreide handleiding. externe link. Meer informatie vind je in de tooladvisor.

Let op: Het gebruik van NVivo Transcription is niet toegestaan binnen de licentie van de Universiteit Utrecht.

Tips voor transcriptie

Volg deze tips om een audiobestand te maken dat geschikt is voor transcriptie:

 • neem op in een gecontroleerde omgeving (afgesloten/rustige ruimte)
 • voorkom achtergrondgeluid (denk aan kinderen, verkeer of blaffende honden)
 • indien de opname buiten wordt gemaakt; gebruik speciale windkapjes voor op de microfoon (dat zijn van die harige kapjes die je over de mic kan doen)
 • zorg dat iedere spreker een 'eigen' microfoon gebruikt
 • laat sprekers goed in de microfoon praten
 • laat sprekers uitpraten, praat niet door elkaar heen
 • kies voor één taal, en vermijd indien mogelijk woorden in een andere taal (zoals vakjargon)

Van Dale Woordenboeken

Op de website van Van Dale hebben alle studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht de beschikking over het volledige pakket woordenboeken van Van Dale. Het gaat om de Dikke Van Dale en taalwoordenboeken: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Zweeds. Van Dale biedt op de website VanDale.nl al heel lang gratis woordenboeken aan, maar na inloggen heb je toegang tot meer woorden en functionaliteiten.

Ga naar vandale.nl om te zoeken in de woordenboeken. (Of ga naar uu.vandale.nl als je op de campus bent. Als je buiten de campus bent, gebruik dan vandale.nl - 'Inloggen' - 'Log hier in via SurfConext' - Log in met je Solis-id.)

Om gebruik te maken van de woordenboeken heb je een internetverbinding nodig; als je weet dat je voor langere tijd geen internetverbinding zult hebben, maar wel woordenboeken nodig hebt, dan is het advies om deze in boekvorm aan te schaffen.

WORK & MOVE om KANS (en meer) te voorkomen

Zit jij veel en lang achter je laptop of pc? Bekijk dan eens of WORK & MOVE iets voor je is. Met deze pauzesoftware zorgen korte onderbrekingen van je werk voor mentale en fysieke beweegmomenten. Zo blijf je geconcentreerd en energiek! We adviseren je WORK & MOVE te installeren als je regelmatig langer dan twee uur achter een computer werkt. WORK & MOVE is een applicatie voor Windows. Volg deze stappen voor de installatie:

 1. Download WORK & MOVE via WorkAndMove.com (of ga naar deze website en kies voor ‘Software installatie (Click Once)’), en installeer het door te dubbelklikken op het gedownloade bestand en de stappen in de installatie-wizard te volgen. Zorg dat je een actieve internetverbinding hebt tijdens de installatie.
 2. Ga naar deze website, log in met je Solis-id en -wachtwoord en download het licentie-bestand License.json uit de map WORK and MOVE.
 3. Start WORK & MOVE, klik Help – Toon licentiepagina (Show license page) - Importeer het licentiebestand (Import license file). Kies daar het json-bestandje.