Training Veerkracht Ontwikkelen

Ruzie met een huisgenoot gehad? Gezakt voor je tentamen? Of maak je je zorgen over een dierbare? In je leven krijgt je te maken met uitdagingen, teleurstellingen, en verlies. Door dit soort gebeurtenissen kun je gaan piekeren, neerslachtig worden of gaan vermijden. Hoe kom je weer in balans na een tegenvaller of moeilijke periode in je leven? Het vermogen om terug te veren na een tegenslag en het integreren van die ervaring in je persoonlijkheid, noemen we veerkracht.  

In deze training, verdeeld over twee bijeenkomsten van twee uur, leer je hoe je jouw eigen veerkracht kunt ontwikkelen. Veerkracht is namelijk niet iets dat je van nature hebt, het is een vermogen dat je eigen kunt maken en waarin je kunt groeien. In de eerste bijeenkomst besteden we aandacht aan de verschillende vormen van veerkracht en waar je die kunt tegenkomen. Omdat we vaak geneigd zijn ons te richten op moeilijkheden, ligt hier de focus op het herkennen van je eigen veerkracht. Je onderzoekt hoe je een gebeurtenis met verschillende brillen kunt bekijken, onder meer door middel van ‘story telling’. Zo leer je met meer overzicht en creativiteit naar situaties te kijken. Ook besteden we aandacht aan hulpbronnen die je kunt inzetten en wat je kunt doen om je algehele niveau van veerkracht te vergroten.

In de tweede bijeenkomst gaan we dieper in op uitdagende situaties. Wat zijn moeilijke omstandigheden voor jou? We oefenen ons om niet automatisch te reageren bij een gebeurtenis, maar bewust een response te geven. Richting geven aan je leven en daarbij uitdagingen aangaan in plaats van vermijden, is ook een vorm van veerkracht. We sluiten af met het onderzoeken van wensen voor de toekomst en bekijken hoe we veerkracht kunnen gebruiken om die te kunnen realiseren.

Na deze training ben je je meer bewust van je eigen veerkracht en heb je de handvatten om deze verder te ontwikkelen. Dit vergroot je zelfvertrouwen en je vermogen om met moeilijke gebeurtenissen om te gaan.

Let op: als je specifiek op zoek bent naar begeleiding bij het omgaan met stress, raden we je aan om ‘Pak stress aan’ te volgen.