Planning- en motivatietips

Een goede planning en motivatie helpen je om prettig te studeren. Raak je snel afgeleid of lukt het niet om aan de slag te gaan? Onderstaande tips helpen je op weg. Liever in een persoonlijk gesprek praten over je studieplanning en -motivatie? Maak dan een gratis afspraak met een studeercoach van het Skills Lab.
Hoe maak ik een realistische studieplanning?
Plannen is niet de perfecte voorspelling van hoe het zal gaan, maar het geeft wel een overzicht van je studieactiviteiten en wanneer je ze wilt uitvoeren.
Ook is belangrijk dat je met verschillende planningen werkt: een (globaal) overzicht van de studiestof per week voor de hele periode en een preciezer weekschema voor de dagelijkse taken. Let in beide gevallen op het opsplitsen van grote opdrachten en plan vooral uitlooptijd in! Wees ook realistisch: feestje in het weekend? Houd er rekening mee!
Weten hoe je een realistische planning maakt? Bekijk de video en het stappenplan van 'Plannen als een pro' of kijk op de website van Onderwijsadvies & Training voor tips.
Concentratietips
- Je telefoon kan een grote bron van afleiding zijn. Schakel notificaties zoveel mogelijk uit, zet je telefoon op stil en leg hem uit het zicht terwijl je aan het werk bent. Als dit niet lukt dan zijn er verschillende apps zoals ‘Forest’ en ‘Offtime’ beschikbaar die je een handje kunnen helpen.
- Neem een moment om op een rijtje te zetten wat je grootste afleidingen zijn en wat je daaraan kunt doen. Beeld je bijvoorbeeld in wat er gebeurt op het moment dat je achter je bureau gaat zitten. Te veel lawaai? Bespreek het met je huisgenoten/familieleden en maak afspraken met elkaar. Misschien helpt het je om in de UB of op een andere rustige plek te studeren. Een noise-cancelling koptelefoon of oordoppen kunnen ook helpen. Beland je op een of andere manier alweer snel op netflix, youtube, insta etc.? Net als voor apps bestaan er ook blockers voor websites. Ze zijn vaak eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat je binnen een bepaalde tijd geen toegang meer hebt tot bepaalde sites.
- Pauze en vrije tijd zijn van groot belang om op de langere termijn in goede conditie te blijven studeren. Schieten pauze en vrije tijd er snel bij in? Kijk dan of je deze bewust in kan plannen.
- Neem eens een échte pauze. Leg je werk weg, klap je laptop dicht, eet bewust en doe wat leuks. Een wandeling in de buitenlucht doet ook vaak wonderen.
- Studeer maximaal 6 dagen in de week en maximaal 2 delen van een dag (bijvoorbeeld in de ochtend en middag, of middag en avond).
- Stop op tijd, ook als je minder productief was dan gehoopt, en zorg dat je de volgende dag weer fris kan beginnen. Beweeg na je werk nog wat, bijvoorbeeld door een yoga-, wandel- of hardloopsessie in te lassen. Dit zorgt voor een heldere geest en geeft weer nieuwe energie.
- Lummelen en niksen is helemaal niet erg! Alan Lightman, hoogleraar aan het MIT, schrijft in 'In Praise of Wasting Time' dat het helemaal niet erg is om eens een lekkere lange pauze te nemen of een dag niet te studeren. Dat mag je best ergens in je achterhoofd opslaan.
- Thuiswerken in je pyjama kan je motivatie en productiviteit verlagen. Zit je vaak in je kloffie en merk je dat je daarmee in de relaxmodus komt? Trek dan kleding aan waarin je normaal ook naar de universiteit of de bibliotheek gaat. Op die manier kun je ook thuis werk en privé goed gescheiden houden.
- Probeer, voor zover dat kan, een aparte plek in te richten om te werken. Zo houd je werk en ontspanning ook gemakkelijker gescheiden.
- Lees de studietips eens door. In deze gids - samengesteld door docenten van Onderwijsadvies & Training - geven we antwoord op zeven vragen, die je kunnen helpen om jezelf en je studie op de rit te houden. Lees o.a. meer over uitstelgedrag, een goede planning maken en zinvolle zelfstudieactiviteiten.
Hoe blijf ik gemotiveerd?
- Sta op tijd op, het liefst elke dag rond dezelfde tijd en spreek met jezelf af hoe laat je begint met je taken. Vind je dit moeilijk? Misschien kun je met huisgenoten, familieleden of vrienden afspreken om samen (digitaal) te ontbijten of een dagstart te doen waarbij je elkaar op de hoogte brengt van de doelen voor de dag.
- Samen aan het werk gaan met vrienden of studiegenoten in de UB of digitaal via Teams kan helpen om productiever te zijn. In de UB kun je ook groepsstudieruimtes boeken.
- Je bent niet alleen! Ook mensen om je heen vinden het waarschijnlijk lastig om elke dag gemotiveerd aan de slag te gaan. Steun en help elkaar daarom. Maak afspraken met huisgenoten over lawaai vrije studie-uren, begin een (online) studiegroepje met studiegenoten, spreek met familieleden je planning door, ga samen met huisgenoten op een vast moment ontbijten of sporten. Plan een vast moment in om met (een) vriend(en) te praten over hoe het gaat: dit geeft ritme en het helpt om even stoom af te blazen.
Andere redenen waarom studeren niet zo lekker gaat?
Sommige momenten lijkt het studeren niet te willen lukken, dat merk je bijvoorbeeld aan uitstelgedrag. Je blijft je mail checken, pakt wat drinken en rommelt nog wat aan om vervolgens na een uurtje je laptop dicht te klappen.
Het kan dan helpen om voor jezelf helder te krijgen waarom het niet lukt om aan de slag te gaan. Deze vier vragen over uitstelgedrag helpen je daarbij. Je komt er dan achter wat een goede eerste stap zou zijn om weer lekker aan de slag te gaan. Soms gaat het om eerst eens uit te zoeken wat je eigenlijk moet doen, helpt het om een planning te maken of om andere meer persoonlijke zaken uit te werken.
Je kan dit alleen doen, bijvoorbeeld met pen en papier, maar ook samen met een gesprekspartner. Denk hierbij aan een vriend(in), studiegenoot of familielid en vraag goed door. Studeercoaches van het Skills Lab kunnen je hier ook bij helpen.
Het kan zijn dat je erachter komt dat je iets anders nodig hebt dan studietips. Wil je advies of begeleiding bij studiegerelateerde of persoonlijke vragen? Weet dan dat je binnen de universiteit bij verschillende mensen kunt aankloppen voor begeleiding of een gesprek.
Contact Skills Lab
Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park
Kamer 2.45
Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht- Mail naar skillslab@uu.nl