Interactieve lezing: de wetenschap achter lekker studeren

afbeelding studenten slapen op het gras

Wil je weten hoe je je concentratie kunt verbeteren, waardoor vis je mentale welbevinden verbetert en hoe je slimmer wordt door slaap? Kom dan naar deze interactieve lezing.

Programma & Sprekers

De avond staat in het teken van lekker studeren: wat heb je nodig om goed te kunnen functioneren als student? Wat is de invloed van slaap, voeding, aandacht of beweging? En hoe helpen deze inzichten je om lekker te studeren?

We gaan in gesprek met aandachtsexpert prof. dr. Stefan van der Stigchel, slaapdokter dr. Jeroen Dudink van het UMC Utrecht en foodexpert dr. Inge van der Wurff. Na een korte pitch van de drie onderzoekers is er ruimte om al je prangende vragen te stellen en vol nieuwe inzichten naar huis te gaan of na te praten in het Parnassos CultUUrcafé.

Wanneer en waar?

De lezing die gepland stond op dinsdag 10 mei kan helaas niet doorgaan, wel kun je nog steeds de webinars bekijken.

Webinarreeks Lekker Studeren: Where Science Meets Students

Wil je je alvast voorbereiden op de avond? Dan kun je de opnames van de webinarreeks Lekker Studeren terugkijken.

Grip op je aandacht
Door Stefan van der Stigchel

Mails, appjes, banners, pushberichten, insta en kattenfilmpjes; het is moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want om productief bezig te zijn met je studie en voor het leren van nieuwe dingen is concentratie onmisbaar. Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel geeft technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden. Met deze lezing kies jíj wat jouw aandacht verdient.

Slimmer (door) slapen
Door Jeroen Dudink

Wie goed uitgerust is, kan meer aan en is creatiever, optimistischer en actiever. Sterker nog, slaap lijkt een primaire levensbehoefte: alle dieren slapen en wij slapen zelfs ongeveer een derde van ons leven. Dokter Jeroen Dudink van het UMC Utrecht geeft uitleg over het belang van slaap voor onze gezondheid, vroege- en late hersenontwikkeling en geeft tips hoe je beter kan slapen.

FOOD for thought
Door Inge van der Wurff

‘Slimmer door vis’; ‘Mensen die veel chocolade eten zijn minder vaak depressief’; over de relatie tussen voeding en brein wordt van alles geschreven. Maar wat is er nu waar? Foodexpert Inge van der Wurff ontkracht in deze lezing populaire voedingsmythes en legt uit hoe de relatie tussen voeding, cognitie, mentaal welbevinden en studieprestaties werkt. Ook zal ze tips geven over wat wel of juist geen breinvriendelijke voeding is.