Training ‘Hier en Nu’

“If you are not fully present in the here and now, you miss your appointment with life”. Thich Nhat Hanh (Vietnamese boeddhistische monnik).

Dit is een van mijn favoriete quotes over het belang van leven in het ‘hier en nu’. Daar zijn wij als moderne westerlingen (inclusief ikzelf) vaak niet zo bedreven in. Je kunt je voorstellen dat als je met jouw aandacht vooral in je hoofd zit, bij het verleden of de toekomst, je veel mist van wat er hier en nu gaande is. Zo mis je kansen, momenten om te genieten én werkelijk contact met de mensen om je heen. Zo zonde allemaal. Het is heel normaal en verklaarbaar om voortdurend anticiperende gedachtes te hebben (in de oertijd hielpen die ons erg goed overleven en gevaar voorzien). Maar, ze kunnen soms wel de overhand krijgen of in de weg staan.

Tijd om daar verandering in te brengen. Ik geef een cursus van totaal vijf avonden, voor een ieder die wil leren op een praktische manier anders om te gaan met gedachten, emoties en ervaringen.

Wat gaan we doen?

Oefeningen om je te leren om beter in het huidige moment te zijn. Je krijgt handvaten om je minder door je gedachten en emoties te laten meevoeren en je krijgt helder wat voor jou echt belangrijk is. Er zal veel worden gelachen en je komt erachter dat we allemaal in dezelfde valkuilen trappen. Je zal leren verdragen wat er allemaal is en toch lekker kunnen doorgaan met durven en leven. Ik maak gebruik van metaforen, ervaringsoefeningen en humor.

Trainer

Simone Schut.

Voor wie

Studenten van de faculteit Geneeskunde.

Data en aanmelden

  • 9, 16 en 30 mei en 13 en 27 juni 17.30 - 20.30 uur. Locatie BOL 0.202 - Aanmeldformulier 

Ervaringen van andere studenten

Dit zeiden studenten die deze cursus hebben gedaan:

  • De cursus is zeker een aanrader. Je komt erachter dat je niet de enige bent en je leert om te gaan met negatieve gedachtes en gewoontes waarvan je eerst misschien niet eens besefte dat je ze had/deed. Je krijgt tools waarmee je zelf makkelijk aan de slag kunt gaan en het is zeker niet zweverig! Vijf avonden lijkt lang maar geloof me aan het einde zou je willen dat het er meer waren, dus bij twijfel zeker doen!
  • ik vond het heel fijn om in een groep je ervaringen te kunnen bespreken en horen van andere waar zij mee liepen en mijzelf daarin te herkennen. Dit gaf een fijn gevoel omdat je je zo minder alleen voelt en je ook veel van andere kunt leren. Het is eigenlijk vooral een cursus 'jezelf tolereren' geworden, wat een zeer nuttige tool is, aangezien heel veel mensen hier niet goed in zijn.
  • Ik vond het heel fijn om te oefenen met bepaalde technieken om met lastige gevoelens en gedachten om te gaan. Het was fijn om in te zien dat ze vaak zinloos en ongevaarlijk waren en dat je er mee kan leren leven, zonder van ze af te hoeven komen. Verder heeft het me geleerd dat ik die gedachtes en gevoelens (en mezelf) ook niet altijd zo serieus moet nemen :)

Contact

Heb je interesse in toekomstige edities van deze training? Laat ons dan je interesse weten door te mailen naar ‘studentbegeleiding@umcutrecht.nl’. Dan kijken wij welke mogelijkheden er zijn.