Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek

De Universiteit Utrecht heeft meerdere bibliotheken, maar de belangrijkste voor studenten Geesteswetenschappen is die in de binnenstad en die in het Utrecht Science Park (ook wel ‘de Uithof' genoemd in de volksmond). De Universiteitsbibliotheek heeft een grote collectie boeken, handschriften, tijdschriften, films en audiobestanden. Daarnaast is het mogelijk daar gebruik te maken van de vaste computers, bestanden te kopiëren, printen of scannen, en te studeren op beschikbaar gestelde werkplekken.

Boeken lenen

Om boeken te kunnen lenen, moet je over een bibliotheekpas beschikken. Deze kun je gratis aanvragen bij de balie van de UB. De standaard uitleentermijn voor boeken is 28 dagen, hoewel onder andere encyclopedieën en tijdschriften een kortere leentermijn hebben. Via de website kan de uitleentermijn herhaaldelijk verlengd worden. In principe mag een persoon tot een maximum van 15 boeken lenen. In bijzondere gevallen kan er toestemming verleend worden om dit aantal te verhogen.

Het is mogelijk om via de catalogus een aanvraag te plaatsen voor een boek. Deze wordt dan in de afhaalkast geplaatst zo snel hij beschikbaar is. Boeken die niet uit het depot hoeven te komen en in een open stelling staan, kun je zelf opzoeken middels het kastnummer in de catalogus.

Na het verstrijken van de uitleentermijn, heb je nog 7 dagen om het geleende artikel terug te brengen of te verlegen. Als dat niet op tijd gebeurt, wordt er een boete opgelegd, waarvan de hoogte afhankelijk is van de overschrijding van de termijn. De boete kan betaald worden bij de servicebalie of de daarvoor bestemde betaalautomaat. Ook bij beschadiging wordt er een boete opgelegd.

Zoeksystemen

Via de website van de Universiteitsbibliotheek kun je gebruikmaken van verschillende zoeksystemen. Je kunt de catalogus van de Universiteitsbibliotheek doorzoeken, maar je kunt ook gebruikmaken van vele andere zoeksystemen die informatie verschaffen over verschillende (digitale) archieven.

Kijk voor een volledig overzicht van alle zoeksystemen op:
http://bibe.library.uu.nl/zoek/biblio/index.php

Inloggen op je persoonlijke pagina van de Universiteitsbibliotheek, om bijvoorbeeld geleend, aangevraagd en opgeslagen materiaal te zien, kan via:
http://personal.library.uu.nl

Studieplekken

De Universiteitsbibliotheken bieden samen ruim 1200 studieplekken met en zonder computer. Voor meer informatie over studieplekken en om te zien welke studieplekken vrij zijn, zie:
http://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek/praktisch/studieplekken

Openingstijden

In de tentamenperiodes worden de openingstijden verruimd. Op feestdagen en in vakantieperiodes hanteert de bibliotheek aparte openingstijden, die terug te vinden zijn op de website.

Universiteitsbibliotheek Binnenstad

Adres

Drift 27, 3512 BR Utrecht

Postbus 80124, 3508 TC Utrecht

Tel. 030 253 6115

E-mail: bibliotheek@uu.nl

Website Universiteitsbibliotheek Binnenstad

Het universiteitsterrein is rookvrij.

Open Universiteitsbibliotheek Binnenstad on Google Maps

Faciliteiten

  • Espressobar Lodewijk (ma - vr 8:30-15:00)
Bereikbaarheid

Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park

Adres

Heidelberglaan 3, 3584 CS  Utrecht

Postbus 80124, 3508 TC Utrecht

Tel. 030 253 6612

E-mail: bibliotheek@uu.nl

Website Universiteitsbibliotheek USP

Het universiteitsterrein is rookvrij.

Open Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park on Google Maps

Bereikbaarheid