Introductie 2023

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Beste nieuwe TCS-student,
Wat leuk dat je gaat starten met onze opleiding Taal- en cultuurstudies. TCS studeren betekent ‘kiezen, combineren en verder kijken’. We zijn benieuwd naar jouw keuzes en de manier waarop jij verschillende vakken en activiteiten gaat combineren. Elk jaar worden wij verrast door de eigenzinnigheid van TCS-studenten.
De eerste keuzes
Wanneer het goed is heb je je eerste keuzes al gemaakt en heb je je opgegeven voor de cursussen die je in het eerste halfjaar gaat volgen: twee thematisch oriënterende cursussen (TOC), en twee ‘taal’-vakken (TCG). Heb jij je daar nog niet voor opgegeven? Geen nood, er is in de meeste cursussen nog plaats. Neem wel zo snel mogelijk contact op met het onderwijssecretariaat: onderwijssecretariaat.GW@uu.nl.
Heb je al eerder punten behaald aan een universiteit? Of heb je een instaptoets gedaan voor een taal? Of ga je die nog doen (zie het introductieboekje hoe je je hier voor aan kunt melden)? Of mag je hoger instappen? Of zijn er andere redenen waarom je geen TOC of TCG cursus gaat volgen, neem dan contact op met de studieadviseurs TCS: studieadviesTCS.GW@uu.nl
Introductieprogramma TCS maandag 4 & dinsdag 5 september
We willen je hierbij van harte uitnodigen voor ons introductieprogramma op maandag 4 en dinsdag 5 september 2023. Tijdens deze introductie leer je de medewerkers van de opleiding TCS en je medestudenten kennen. Zo weet je nog beter bij wie je terecht kunt voor advies en begeleiding. Alles wat je moet weten over deze introductie zoals data, activiteiten en locaties kun je vinden op de onze website. De komende weken zal deze pagina up-to-date gehouden worden, dus kijk er met enige regelmaat op, met name vlak voor aanvang van de introductie.
Introductieprogramma Alias
Onze actieve studievereniging (Studiestichting Alias) organiseert een gezellig introductieweekend om kennis te maken met je nieuwe studiegenoten en de stad Utrecht. Dit weekend vindt plaats op zaterdag 15 september en zondag 16 september 2023 (geen overnachting). Op de website van Alias vind je praktische informatie en de laatste updates in de aanloop naar het weekend. Je kunt je nog opgeven! Meedoen is een goede manier om je medestudenten - eerstejaars én ouderejaars - beter te leren kennen. We raden je aan mee te doen. Het weekend kent geen ontgroening of onderdelen die daarop lijken. Warm aanbevolen. In de middag van dinsdag 5 september is er ook een kort Alias-programma.
Studeren met een functiebeperking of in bijzondere omstandigheden?
Heb je een functiebeperking, een chronische ziekte of zijn er bijzondere omstandigheden die je studievoortgang bij TCS kunnen beïnvloeden of die je beperken in de toegang tot het onderwijs? Dan kun je speciale voorzieningen en begeleiding aanvragen. Speciale voorzieningen kun je via Osiris Student een Zaak aanvragen. Bij de aanvraag wordt ook gevraagd om een afspraak te maken met je studieadviseur. In een aantal gevallen is het niet nodig om een afspraak in te plannen en handelen de studieadviseurs de aanvraag direct af (bv bij dyslexie). Lukt het nog niet om een Zaak aan te maken in Osiris Student, neem dan contact op met je studieadviseur, via studieadviesTCS.GW@uu.nl . Alle informatie die je geeft wordt vertrouwelijk behandeld. Heb je inlogproblemen bij Osiris Student, neem dan contact op met het studiepunt GW (zie hieronder hoe ze te bereiken zijn).
Heb je nog vragen?
Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons mailen op studiepunt.gw@uu.nl, bellen op 030-253 6285 of appen via 06 4108 4538. Heb je nog (inhoudelijke) vragen over het programma, neem dan contact op met de opleidingscoördinatoren via opleidingscoordinatietcs.gw@uu.nl.
We zien ernaar uit je te ontmoeten.
Studiepunt Geesteswetenschappen
Margot van den Berg & Ingrid Hoofd, Opleidingscoördinatoren TCS
Sigrid Botzen & Dianne Draper, Studieadviseurs TCS
Heb je inmiddels besloten niet met deze opleiding te starten? Dat vinden we erg jammer, maar je helpt ons en jezelf dan enorm door je ook uit te schrijven voor de opleiding in Studielink.
Vermeld bij correspondentie met de UU altijd je studentnummer.
Studiestichting Alias: dé plek waar studenten TCS samenkomen!
Alias is de studiestichting voor alle studenten Taal- en cultuurstudies. Hier kan je terecht voor heel veel leuke, educatieve, ontspannende en altijd gezellige activiteiten. Zo worden er buitenlandse reizen georganiseerd, kan je je creativiteit kwijt en kan je schrijven voor de Alalos – het tijdschrift van Alias! Daarnaast zijn er verschillende commissies waarvoor je je kan inzetten, om bijvoorbeeld een musical te organiseren of een uitje naar een museum voor te bereiden.
Vaste plek voor ‘Aliassers’ is het Aliashok, een gezellige woonkamer aan de Drift 13 waar je terecht kan om te studeren, ontspannen of gewoon een kopje koffie/thee (en op donderdagmiddag een biertje)! Ook kan je hier terecht bij bestuursleden van Alias of medestudenten met vragen over je studie of het studentenleven.
Traditioneel wordt aan het begin van het jaar het TCS Introductieweekend georganiseerd, voor alle nieuwe studenten TCS. Hier kan je je medestudenten leren kennen, en alvast wat van het studentenleven proeven. Hier leer je je tutorgroep – die je het hele jaar nog vaak gaat zien – ook beter kennen. Want zeker voor jou als student Taal- en cultuurstudies, die compleet het eigen programma samenstelt, is het wel zo leuk om iets te weten over de andere mensen uit jouw jaar.
Dit jaar vindt de introductie plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Het weekend zal bestaan uit 2 dagprogramma’s in Utrecht. De Introductiecommissie zal voor een gezellig weekend zorgen met allemaal leuke activiteiten, waarbij je je medestudenten en de stad Utrecht kan leren kennen! Belangrijk om te weten: bij Alias is er geen sprake van ontgroeningen, alles is vrijblijvend en laagdrempelig. Zo houden we de introductietijd voor iedereen een leuke start van het studie-leven!
Wil je dit niet missen? Houdt dan www.aliasweb.nl in de gaten! Onder het kopje ‘Introductie’ vind je handige informatie en het inschrijfformulier. Bij vragen over de introductieperiode, Alias in het algemeen of iets anders kan je altijd mailen naar info@aliasweb.nl. Op de website kan je je ook inschrijven bij Alias, hier zitten geen verplichtingen aan verbonden, maar je krijgt er wel dingen voor terug, zoals kortingen bij verschillende locaties in Utrecht! Hopelijk tot snel!
Bij voorbaat dank, en met roze groet,
Lian Ribbers
Onderwijscommissaris Studiestichting Alias
Je hebt je ingeschreven voor cursussen in blok 1 en 2 via een formulier. Als dat niet het geval is, meld je je zo snel mogelijk bij de studieadviseurs van TCS.
1. Ga naar Osiris Student en log in.
2. Klik op het symbool met pen en papier: 'Inschrijven'.
3. Klik op 'Toon mijn inschrijvingen'.
4. Ga naar de cursus Tcs-Tutoraat TCS Basis (TC1V14004).
5. Onder het kopje 'Werkcollege' vind je je tutorgroep.
Kom je er niet uit? Bekijk dan de handleiding met screenshots.
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2023-2024 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2023-2024. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Utrecht inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Studiebegeleiding
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning, of een gesprek over het verbeteren van je academische vaardigheden. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, word je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. Er zijn mogelijk regelingen die voor jou gelden waar je profijt van kunt hebben. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of het overstappen naar een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt. De studieadviseur biedt passende begeleiding om de vertraging zoveel mogelijk te beperken en informeert je over relevante regelingen en procedures.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- psychische omstandigheden
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2024. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2024.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.